WELL BEING

5 μύθοι για την προπόνηση που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις


JTeam

7 Οκτωβρίου 2023

5 μύθοι για την προπόνηση που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
Ας καταρρίψουμε μαζί, κάποιους από τους πιο δημοφιλείς μύθους που αφορούν τις προπονήσεις

Η γυμναστική όσο υπέροχη και αν είναι, χρειάζεται προσοχή και όχι υπερβολές στις ώρες και τις κινήσεις. Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο δημοφιλείς γίνονται ορισμένοι μύθοι, που ακούμε ξανά και ξανά, αλλά αμφιβάλλουμε για το πόσο τελικά ισχύουν. Η καλύτερα επιλογή πάντα, είναι να συμβουλεύεσαι τους ειδικούς, είτε κάποιον γιατρό, είτε τον προπονητή σου, ανάλογα με το ζήτημα που σε απασχολεί.

Για να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς ή λανθασμένες εντυπώσεις που αφορούν την προπόνηση σου, τσέκαρε παρακάτω:

«No pain, no gain»

Είναι μια από τις χιλιοειπωμένες φράσεις που αφορούν το γυμναστήριο. Ναι μεν οφείλεις να μοχθήσεις και να παραμείνεις τακτική στις προπονήσεις σου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να συνεχίζεις να γυμνάζεσαι, αν πονάς. Είτε πρόκειται για μυϊκό πόνο, είτε στο στήθος, είτε οπουδήποτε οφείλεις να κάνεις ένα διάλειμμα από την προπόνηση και να αφήσεις την άσκηση που εκτελείς. Σε περίπτωση που ο πόνος επιμένει, μη παραλείψεις να ζητήσεις την βοήθεια ειδικού

«Να προτιμάς τις μεγάλες προπονήσεις παρά τις σύντομες»

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, σημασία στην προπόνηση έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Μπορείς κάλλιστα να πραγματοποιήσεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής σε μισή ώρα και να ενισχύσεις τους μύες σου. Δεν χρειάζεται να εξουθενώνεσαι σε μεγάλες σε διάρκεια προπονήσεις για να δεις αποτελέσματα. Ωστόσο είναι σημαντικό να παίρνεις τους χρόνους σου και να μη βιάζεσαι στην εκτέλεση των ασκήσεων.

«Αν δεν ιδρώσεις, δεν γυμνάζεσαι»

Ο ιδρώτας είναι η αντίδραση του σώματός σας που προσπαθεί να δροσιστεί. Ωστόσο, πολύ σημαντικό ρόλο στην εφίδρωση παίζει και ο ίδιος ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου. Άλλος για παράδειγμα μπορεί να ιδρώνει πολύ περισσότερο από ότι εσείς, αν και έχει γυμναστεί λιγότερο. Επομένως, ο ιδρώτας είναι δείγμα και όχι απόδειξη του μεγέθους της άσκησης του καθενός.

«Οι γυναίκες δεν πρέπει να σηκώνουν κιλά»

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να αποφύγουμε τις υπερβολές, ωστόσο τα βάρη είναι μια ασφαλής μέθοδος γυμναστικής όταν πραγματοποιείται σωστά και κυρίως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Οι μύες δυναμώνουν όπως και οι αρθρώσεις, και μπορείς πιο εύκολα να απαλλαγείς από το λίπος, πετυχαίνοντας καλύτερη γράμμωση. Το να σηκώσεις ένα ορισμένο βάρος κιλών που μπορείς να ανταπεξέλθεις για λίγες επαναλήψεις, δεν θα σε κάνει ούτε πιο φουσκωτή, ούτε θα σε «κοντύνει».

«Μόνο με το αερόβιο χάνεις λίπος»

Η καλύτερη μέθοδος για απώλεια λίπους, είναι ο συνδυασμός προπονήσεων. Αποκλειστικά με το αερόβιο, ή αποκλειστικά με τα βάρη θα δεις μεν αποτελέσματα, αλλά όχι ολοκληρωμένα. Σε θέματα που αφορούν χάσιμο κιλών και διαμόρφωσης θέματος, οφείλεις να έχεις μια ολιστική προσέγγιση και να κοιτάξεις και την διατροφή σου. Γι' αυτό μην εμπιστεύεσαι συμβουλές του διαδικτύου, αλλά καλύτερα να συμβουλευτείς επαγγελματίες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.