WELL BEING

To τρικ που μπορείς να δοκιμάσεις στο ντους για περισσότερη ευεξία


JTeam

28 Οκτωβρίου 2023

To τρικ που μπορείς να δοκιμάσεις στο ντους για περισσότερη ευεξία
Οι ειδικοί συστήνουν τις εναλλαγές θερμοκρασίας στο ντους για καλύτερη διάθεση και ψυχολογία

Ξέρω πως το κρύο νερό και οι εναλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος δεν είναι για όλους. Εφόσον όμως, έχεις έναν υγιή οργανισμό, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι ωφέλιμο να δοκιμάζεις διάφορες τεχνικές, μέχρι να βρεις τι ακριβώς σου ταιριάζει και τι όχι.

Η κρυοθεραπεία, εδώ και χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον της wellness κοινότητας. Celebrities, αθλητές, influencers, ακόμη και άτομα από τον καθημερινό μας περίγυρω, ενδίδονται καθημερινά στην “ice therapy”, χάρη στα οφέλη που τους προσφέρει, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.

Σύμφωνα με τον Wim Hof (γνωστός και ως Iceman), οι εναλλαγές στην θερμοκρασία του ντους σας, μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του στρες και την κατάθλιψης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού και στην γενικότερη ευεξία.

"Το κρύο νερό με τις σωστές συνθήκες μπορεί να κάνει θαύματα στον οργανισμό, και αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και χιλιάδες κέντρα χαλάρωσης, τα οποία μετά τη σάουνα, συστήνουν ένα παγωμένο ντουζ για λίγα λεπτά".

Γιατί να δοκιμάσεις τα παγωμένα ντους;

Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι πως η έκθεση στο κρύο νερό αλλάζει εντελώς τη νευροχημική (ντοπαμίνη- και άλλες κατεχολαμίνες) κατάσταση του εγκεφάλου και του σώματος, κάνοντας τον οργανισμό να λειτουργεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Η αδρεναλίνη, η νορεπινεφρίνη και άλλες ορμόνες που εκκρίνονται είναι αυτές που μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο συγκεντρωμένοι, ενεργητικοί και προσεκτικοί και συνεπώς δημιουργούν στο σώμα μια αίσθηση ευφορίας.

Το χειμερινό κολύμπι, και το ice therapy όμως, δεν είναι κάτι που μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι. Και εκεί είναι που ειδικοί έρχονται να μας συστήσουν τις εναλλαγές θερμοκρασίας στο ντους, ως ένα τρικ ευεξίας που προσφέρει στον οργανισμό αντίστοιχα οφέλη με την κρυοθεραπεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.