WELL BEING

5 πιθανοί λόγοι που νιώθεις συνέχεια κούραση


Ερασμία Αρβανιτά

15 Νοεμβρίου 2023

5 πιθανοί λόγοι που νιώθεις συνέχεια κούραση
Pexels/ Ketut Subiyanto
Οι λόγοι είναι αμέτρητοι αλλά υπάρχουν κάποιες λάθος συνήθειες που επιδρούν περισσότερο στην υγεία σου απ’ ό,τι νομίζεις

Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν ένιωθες σωματική και ψυχική κούραση; Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά σηκώθηκες από το κρεβάτι σου μετά από ώρες ύπνου, και ένιωθες γεμάτος ενέργεια;

Αν απάντησες «όχι», τότε πρέπει να γνωρίζεις ότι οι λόγοι γι' αυτή την ανεξήγητη κόπωση είναι πολλοί και διαφορετικοί. Αλλά οι παρακάτω 5 λόγοι είναι οι πιθανότεροι.

Έλλειψη ύπνου

Ένας από τους πιθανότερους λόγους που μπορεί να αισθάνεσαι συνεχώς κούραση είναι η ανεπάρκεια ύπνου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα εκτελεί μια σειρά από κρίσιμες διαδικασίες, όπως η απελευθέρωση σημαντικών αυξητικών ορμονών και η επιδιόρθωση και αναγέννηση των κυττάρων.

Προφανώς, ο απαραίτητος χρόνος ύπνου διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά ο γενικός κανόνας λέει ότι οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες το βράδυ.

Άγχος

Μέχρι ένα σημείο, το άγχος είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, όταν η κατάσταση ξεφεύγει, αυτό μπορεί να μετατραπεί σε κόπωση. Μάλιστα, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή εξάντλησης που σχετίζεται με το άγχος (ED), μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα εξάντλησης.

Το χρόνιο στρες ίσως να προκαλέσει και δομικές και λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλό σου και να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, συμβάλλοντας σε συμπτώματα όπως η κόπωση.

Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

Ένας ακόμα πιθανός παράγοντας είναι οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, οι ελλείψεις στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά έχουν συνδεθεί με την κόπωση:

  • σίδηρο
  • ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2)
  • νιασίνη (βιταμίνη Β3)
  • παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5)
  • πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6)
  • φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9)
  • βιταμίνη Β12
  • βιταμίνη D
  • βιταμίνη C
  • μαγνήσιο

Κακή διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το παν. Για να διατηρήσεις την ενέργειά σου και να λάβεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου, είναι υψίστης σημασίας να καταναλώνεις μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Όταν δεν λαμβάνεις αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, το σώμα σου διασπά το λίπος και τους μυς για να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις.

Μια δίαιτα χαμηλή σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετη ζάχαρη, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κούρασης και στην υποστήριξη ενός υγιούς ύπνου.

Ανεπαρκής ενυδάτωση

Η συνεχής ενυδάτωση είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων ενέργειας. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν δεν πίνεις αρκετά υγρά για να αντικαταστήσεις το νερό που χάνεται με τα ούρα, τον ιδρώτα και την αναπνοή σου.

Οι ανάγκες για ενυδάτωση μπορεί να διαφέρουν καθημερινά και εξαρτώνται από παράγοντες όπως το βάρος, η ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα δραστηριότητας. Γενικά καλό είναι να πίνεις σίγουρα οκτώ ποτήρια νερού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.