WELL BEING

Πώς να απαντήσεις την επόμενη φορά που οι συγγενείς σχολιάσουν το σώμα σου


Ερασμία Αρβανιτά

22 Νοεμβρίου 2023

Πώς να απαντήσεις την επόμενη φορά που οι συγγενείς σχολιάσουν το σώμα σου
Unsplash/ Aiony Haust
Tο να περνάς ποιοτικό χρόνο με άτομα από την οικογένειά σου είναι όμορφο, αλλά πολλές φορές μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση

Το body shaming εκδηλώνεται με αμέτρητους τρόπους. Ακόμα και μέσω ενός επιφανειακά καλοπροαίρετου σχολίου από άτομα του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος. Τόσο καλοπροαίρετου όπως ερωτήσεις τύπου «πότε θα παντρευτείς;». Όλοι το έχουμε ζήσει λίγο-πολύ και πραγματικά είναι κάτι περισσότερο από άβολο.

Αν λοιπόν, ανησυχείς για το πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις μερικά ανεπιθύμητα σχόλια σχετικά με το σώμα σου, να ξέρεις δεν είσαι μόνος/η. Την επόμενη φορά που θα έρθεις σε δύσκολη θέση από σχόλια για το βάρος, το ύψος ή οτιδήποτε αφορά στην εμφάνιση σου, μπορείς να δώσεις μερικές απαντήσεις όπως:

«Προσπαθώ πολύ για να επικεντρωθώ λιγότερο στο σώμα μου αυτή τη στιγμή. Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο».

Πολλές φορές άτομα από το οικογενειακό ή κοινωνικό μας περιβάλλον προχωρούν σε σχόλια για το σώμα μας, που θεωρούν ότι είναι κολακευτικά. Αλλά η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. «Αδυνάτισες!», «Ουάου, πόσα κιλά έχασες;» είναι ίσως κάποια σχόλια που μπορεί να έχεις ακούσει κατά καιρούς – και ναι, είναι εξαιρετικά άβολα.
Αυτό δε σημαίνει ότι οι πρόθεση εκείνου που έκανε αυτό το σχόλιο είναι κακή, γι’αυτό και η καλύτερη απάντηση σε αυτή την περίπτωση, είναι εκείνη που αναγνωρίζει την πρόθεση του σχολίου, αλλά απορρίπτει την περαιτέρω συζήτηση.

«Όλα τα σώματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου για διάφορους λόγους»

Ακόμη και αν το σώμα σου δεν αποτελεί θέμα συζήτησης σε μια οικογενειακή συγκέντρωση, κάποιος μπορεί να προσπαθήσει να σου μιλήσει για το πώς έχει αλλάξει το σώμα κάποιου άλλου. Κάτι που επίσης είναι σημαντικά επιβλαβές. Αυτό που μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι να ομαλοποιήσεις το γεγονός ότι όλα τα σώματα αλλάζουν, χωρίς να δώσεις αξία σε αυτές τις αλλαγές είτε ως καλές είτε ως κακές, ενώ παράλληλα να ενισχύεις την αντίληψη ότι ο σχολιασμός του σώματος των άλλων ανθρώπων είναι προβληματικός.

«Η γυμναστική δεν είναι τρόπος για να κάψω ό,τι τρώω»

Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να γυμνάζεται μόνο και μόνο επειδή μια μέρα έφαγε λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο. Και εξάλλου, αυτή δεν είναι η ουσία της γυμναστικής. Έτσι, σχόλια όπως «θέλεις να πάμε για γυμναστική αύριο για να κάψουμε όσα φάγαμε σήμερα;» δεν πρέπει να είναι αποδεκτά. Αν ποτέ, λοιπόν, χρειαστεί να απαντήσεις σε ένα τέτοιο σχόλιο κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού φαγητού, μπορείς πολύ απλά να δείξεις ότι προσπαθείς να αναδιαμορφώσεις τη σχέση σου με το φαγητό και το σώμα σου και ότι η γυμναστική είναι μέρος της καθημερινότητάς σου για διαφορετικούς λόγους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.