WELL BEING

Οικογενειακό jet lag: Τι να κάνεις όταν οι συγγενείς σου σε κουράζουν


JTeam

23 Νοεμβρίου 2023

Οικογενειακό jet lag: Τι να κάνεις όταν οι συγγενείς σου σε κουράζουν
Unsplash/ krakenimages
Μπορεί να αγαπάς τους συγγενείς σου και να απολαμβάνεις τις διακοπές μαζί τους, αλλά σίγουρα κάποιες στιγμές σε κουράζουν

Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο το να αισθάνεσαι συναισθηματικά και ψυχικά εξαντλημένος μετά τις οικογενειακές μαζώξεις. Βασικά δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο, αν σκεφτείς ότι ακόμα και ορισμένοι ψυχολόγοι έχουν ονομάσει αυτή την εμπειρία «οικογενειακό jet lag».

Και πραγματικά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το να περνάς χρόνο με συγγενικά πρόσωπα μπορεί να είναι τόσο κουραστικό. Προφανώς, αν αισθάνεσαι μια εξάντληση από μια οικογενειακή μάζωξη, δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εσένα ή με τους άλλους.

Σίγουρα, όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς αυτή τη συναισθηματική υπερφόρτωση.

Επαναπροσδιόρισε τα όρια που θέτεις

Οι οικογενειακές μαζώξεις θα αυξηθούν σιγά-σιγά, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Θέλοντας και μη θα έρθεις σε επαφή με συγγενείς που δεν τα πηγαίνεις και πολύ καλά, όποτε είναι μια καλή στιγμή να σκεφτείς τα όρια που πρέπει να θέσεις. Αυτό, δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα θα ξεκόψεις από τους συγγενείς σου. Αλλά το θέμα είναι να βρεις τρόπους να αγαπάς τον εαυτό σου και τα άλλα άτομα με τα οποία θα έρθεις σε επαφή, με έναν υγιή και βιώσιμο τρόπο.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί

Μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο που μπορεί να έχεις περάσει με συγγενείς, καλό να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί. Πόσο μάλλον μάλιστα, εάν αισθάνεσαι ότι τα άτομα από το οικογενειακό σου περιβάλλον σε «κουράζουν». Αν έχεις μια τεταμένη σχέση με συγγενικά πρόσωπα, καλό είναι να δώσεις χρόνο και χώρο στον εαυτό σου, απολαμβάνοντας ό,τι σου αρέσει να κάνεις.

Επανέφερε τις συνήθειές σου

Εντάξει, το να περάσεις ένα Σάββατο βράδυ με τους συγγενείς δεν είναι και τόσο κουραστικό, Βασικά, μπορεί και να είναι. Πάντως σίγουρα δεν συγκρίνεται με το να περάσεις ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο μαζί τους. Σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα οι ρυθμοί σου διαταράσσονται και η διάθεσή ή τα επίπεδα ενέργειάς μπορεί να υποστούν πλήγμα. Γι’ αυτό καλό είναι να διατηρήσεις όσο μπορείς την καθημερινή ρουτίνα σου ή τις συνήθειες που έχεις και δεν απαιτούν πολλή προσπάθεια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.