Το wellness, η γυμναστική και η διατροφή, είναι από τα κυριότερα θέματα τα οποία απασχολούν έντονα τα social media τα τελευταία χρόνια. Και αυτό από τη μια είναι θετικό καθώς μας δίνουν έμπνευση για μια πιο υγιής καθημερινότητα, αλλά από την άλλη μπορεί να κρύβουν κινδύνους, μιας και είναι πληροφορίες οι οποίες δεν έρχονται πάντα από ειδικούς και κυρίως δεν ταιριάζουν όλα σε όλους.
Σύμφωνα με άρθρο της Huffpost ακολουθούν παρακάτω, τα χειρότερα (και επικίνδυνα) wellness trends που γνωρίσαμε μέσα στο 2023:
The ‘75 Hard’ Challenge
«Το 75 Hard Challenge είναι η χειρότερη τάση γυμναστικής που είδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέτος», είπε ο Μάρλεϊ Βίγκος, εκπαιδευτής στο Barry's LA. Όπως εξήγησε η συγκεκριμένη πρόκληση των 75 ημερών απαιτεί από τους ανθρώπους να κάνουν τέσσερα πράγματα: να ακολουθούν μια αυστηρή, συγκεκριμένη δίαιτα της επιλογής τους χωρίς αλκοόλ ή "cheat meals", να κάνουν δύο προπονήσεις 45 λεπτών κάθε μέρα, να πίνουν πάρα πολύ νερό κάθε μέρα. Κατά τη διάρκεια του challenge τραβάς καθημερινές φωτογραφίες προόδου. Αυτός δεν είναι ένας βιώσιμος ή υγιεινός τρόπος για την υγεία και τη φυσική κατάσταση.
«Το να ακολουθείς μια συγκεκριμένη δίαιτα χωρίς περιθώρια λάθους είναι μη βιώσιμο, κουράζει ψυχολογικά και ενισχύει την ανάπτυξη τροφικών διαταραχών». Όταν πρόκειται για τόση άσκηση, αυτό είναι επίσης προβληματικό. «Η προπόνηση δύο φορές την ημέρα είναι πολύ επιβαρυντική, χρειαζόμαστε ημέρες ξεκούρασης για το σώμα μας. Η γυμναστική χωρίς αποκατάσταση, μπορεί να είναι επικίνδυνη για τραυματισμούς και για άλλα θέματα υγείας.
Προπονήσεις AI
Σύμφωνα με τον Σκοτ Μπράουν, πολλοί προπονητές έχουν επιλέξει το ΑΙ για να τους φτιάχνει τα «ιδανικά προγράμματα» γυμναστικής για το κάθε υποψήφιο. Ωστόσο αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα προβληματική σύμφωνα με τον ίδιο. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να κατανοήσει το ιστορικό της φυσικής σας κατάστασης όπως θα καταλάβει ένας προσωπικός προπονητής με τον οποίο εργάζεστε για χρόνια.
«Η τεχνητή νοημοσύνη χάνει επίσης την αίσθηση της κοινότητας, της ενσυναίσθησης και του κινήτρου που προσφέρουν οι ανθρώπινοι προπονητές και οι ρυθμίσεις ομάδας», είπε ο Μπράουν, προσθέτοντας ότι αυτό είναι σημαντικό για ένα συνεπές και επιτυχημένο ταξίδι φυσικής κατάστασης.
Αυτοδιαγνώσεις, πχ για ΔΕΠΥ ή άλλες διαταραχές, με βάση αυτά που ακούμε στα social media
Ενώ πολλοί άνθρωποι κοιτάζουν το WebMD για τις ιατρικές τους ανησυχίες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για υποστήριξη ψυχικής υγείας. Αν και αυτό δεν είναι από μόνο του προβληματικό, γίνεται προβληματικό όταν οι άνθρωποι βασίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για διαγνώσεις διαταραχών ψυχικής υγείας.
«Αυτό που βλέπω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολλή αυτοδιάγνωση», είπε ο Λανσιόνι. «Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που σκέφτονται «Είμαι τόσο κουρασμένος, άρα πρέπει να έχω κατάθλιψη» ή «δεν μπορώ να συγκεντρωθώ, επομένως πρέπει να έχω ΔΕΠΥ».
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.