WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έχασες μία προπόνηση; Ο λόγος που δεν πρέπει να αγχωθείς για να την αναπληρώσεις


JTeam

7 Νοεμβρίου 2023

 Έχασες μία προπόνηση; Ο λόγος που δεν πρέπει να αγχωθείς για να την αναπληρώσεις
Μην αυτομαστιγώνεσαι - δεν πειράζει, απλώς δες το σαν μία έξτρα μέρα ξεκούρασης

Χάνεις μια προπόνηση και γεμίζεις ενοχές. Για να επανορθώσεις, προσθέτεις τα χιλιόμετρα ή τα σετ στην επόμενη προπόνησή σου ή προσπαθείς να κάνεις ένα επιπλέον τρέξιμο την ημέρα ξεκούρασης. Αλλά σύμφωνα με τους επαγγελματίες, δεν είναι ο σωστός τρόπος για να το αντιμετωπίσεις - δεν είναι σχολικές εξετάσεις.

Όταν χάνεις μια προπόνηση, «μπαίνεις στον πειρασμό να σκεφτείς: "Ω, πρέπει να κάνω περισσότερα αύριο"», λέει στο GQ o Τζον Ράγκλιν, καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου Indiana Bloomington. Συμβουλεύει, μάλιστα, τους αθλητές να προσέχουν να μην το παρακάνουν. Η πιστοποιημένη από την RRCA προπονήτρια τρεξίματος Άσλεϊ Ματέο συμφωνεί: «Αν χάσεις έστω και ένα τρέξιμο, μην το αναπληρώσεις καν. Δεν υπάρχει λόγος, απλώς άφησέ το να πάει χαμένο», λέει η ίδια. «Μια μόνο προπόνηση δεν πρόκειται να κάνει ή να χαλάσει ένα προπονητικό πλάνο. Το κλειδί για την προπόνηση για οποιονδήποτε αγώνα τρεξίματος είναι η συνέπεια σε βάθος χρόνου. Απλά να εμφανίζεσαι με συνέπεια».

Οι Ράγκλιν και Ματέο δεν τα λένε αυτά μόνο και μόνο για να σε απαλλάξουν από τις ενοχές. Όταν προσπαθείς να προλάβεις τις προπονήσεις σου, διατρέχεις μερικούς κινδύνους: «Σίγουρα έναν τραυματισμό, αλλά και να γίνεις υπερβολικά κουρασμένος, κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει την προπόνησή σου μετά από αυτό», σημείωσε ο Ράγκλιν. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται "μη λειτουργική υπερπροσπάθεια", όπου οι αθλητές «προπονούνται τόσο σκληρά που αρχίζουν να χάνουν έδαφος αντί να κερδίζουν έδαφος».

Τελικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύνδρομο υπερπροπόνησης, χαρακτηρίζεται από μείωση της απόδοσης λόγω μακροχρόνιας αύξησης του προπονητικού φορτίου χωρίς επαρκή αποκατάσταση. Από τη στιγμή που έρχεστε στη σφαίρα της υπερπροπόνησης, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες έως μήνες για να ανακάμψετε. Έτσι, «αν είστε συνεχώς κουρασμένοι ή πονεμένοι, δεν έχετε κίνητρο να τρέξετε και νιώθετε ότι πρέπει να το κάνετε επειδή το λέει το προπονητικό σας πρόγραμμα, αυτό πιθανώς είναι το σώμα σας που σας λέει ότι χρειάζεστε ένα λεπτό», λέει η Ματέο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.