WELL BEING

Οι τροφές που επιταχύνουν τον μεταβολισμό


JTeam

23 Δεκεμβρίου 2023

Οι τροφές που επιταχύνουν τον μεταβολισμό
Νερό, λαχανικά, φρούτα και αφεψήματα που προάγουν τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και τη σωστή θερμιδική πρόσληψη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας (ακόμα και μερικοί μύθοι για αυτόν). Πριν μπούμε σε αυτό, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι είναι ο μεταβολισμός και πώς μπορείτε να τον βοηθήσετε να λειτουργήσει σωστά. Ο μεταβολισμός, με απλά λόγια, είναι η διαδικασία του σώματος να αποκτά ενέργεια και να εκτελεί βασικές λειτουργίες της ζωής. Όταν μιλάμε για επιτάχυνση του μεταβολισμού, εννοούμε επίσης ότι το σώμα καίει θερμίδες αποτελεσματικά όταν μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Μια διαδικασία που επηρεάζεται από το πέρασμα του χρόνου και τις κακές συνήθειες σε σημείο να καταλήγει, σε ορισμένες περιπτώσεις, στον λεγόμενο «διακοπτόμενο μεταβολισμό».

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας έχει ξεχάσει πώς να χρησιμοποιεί την ενέργεια που του παρέχουμε και έχει μάθει να κάνει το ίδιο πράγμα με πολύ λιγότερη ενέργεια: αυτό συμβαίνει ειδικά μετά από περιοριστικές δίαιτες. Και μια από τις κύριες συνέπειες όλων αυτών συνδέεται με το βάρος. Αυτό εξηγεί, για παράδειγμα, γιατί όσο μεγαλώνουμε ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και γίνεται πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος.
Και παρόλο που υπάρχουν μερικοί μύθοι για το θέμα, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν τροφές και συνήθειες που επιταχύνουν τον μεταβολισμό, τον βοηθούν να διατηρηθεί ενεργός και διασφαλίζουν ότι το σώμα μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και δεν καταλήγει να τη συσσωρεύει με τη μορφή λίπους.

Μην μειώνετε δραστικά την πρόσληψη θερμίδων

Για να χάσετε βάρος με μακροχρόνιο και βιώσιμο τρόπο είναι σημαντικό να μην πέσετε στην παγίδα του υπερβολικού περιορισμού των θερμίδων χωρίς την επίβλεψη ειδικού. Το να τρώτε λιγότερο δεν επιταχύνει τον μεταβολισμό σας. Μάλιστα, αν το σώμα χρειάζεται μια ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για να λειτουργήσει σωστά, η εξάλειψη αυτής της πηγής ενέργειας καταπονεί τον μεταβολισμό και επιβραδύνει περιοδικά την απώλεια βάρους.

Πίνετε νερό πριν το πρωινό

Δεν μιλάμε για το αρχετυπικό κόλπο της κατανάλωσης ζεστού νερού με λεμόνι, μηλόξυδο ή κάτι παρόμοιο, του οποίου το καθαριστικό αποτέλεσμα δημιουργεί πάντα αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των ειδικών. Μιλάμε απλώς για την αύξηση της πρόσληψης νερού το πρωί.

Jenny.Gr

Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες Β

Η αύξηση της ενέργειας του σώματος προάγει τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Έτσι, όπως η πέψη των επεξεργασμένων τροφών απαιτεί λίγη ενέργεια –και επομένως δεν ενεργοποιεί τον μεταβολισμό– οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β αυξάνουν την απαιτούμενη ενέργεια. Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς βοηθά στη μετατροπή της τροφής που τρώμε σε ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρά μας. Είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με την ισορροπία του νευρικού συστήματος, και βρίσκεται σε τροφές όπως: Μαγειρεμένο σπανάκι, μπρόκολο, κόκκινο λάχανο, σέσκουλο, φύλλα παντζαριού

Προπόνηση ενδυνάμωσης

Ενώ η cardio άσκηση εξακολουθεί να συνδέεται με την απώλεια βάρους – λόγω της λανθασμένης αντίληψης ότι όσο περισσότερο ιδρώνετε, τόσο πιο αποτελεσματική είναι μια κίνηση – στην πραγματικότητα, η άσκηση που επηρεάζει το μεταβολισμό σας είναι η προπόνηση δύναμης. Έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό, καθιστώντας τον πολύ πιο ευέλικτο. Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, έχουμε εμμονή με την καρδιαγγειακή προπόνηση, αλλά αυτό που χρειάζονται τα μυϊκά μας κύτταρα είναι προπόνηση δύναμης

Καταναλώστε πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως το κεφίρ

Οι πρωτεΐνες αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό του σώματος και προάγουν την αίσθηση του κορεσμού, γι' αυτό πρέπει να υπάρχουν στα κύρια γεύματα. Θα πρέπει πάντα να επιλέγετε υγιεινές εκδοχές, όπως άπαχες πρωτεΐνες που βρίσκονται στα αυγά, τα ψάρια ή τα κρέατα όπως η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το κεφίρ.

Jenny.Gr

Φρούτα

Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά είναι αλήθεια ότι για να διατηρήσετε τον μεταβολισμό ενεργό, οι ειδικοί συνιστούν να τα καταναλώνετε μεταξύ των γευμάτων.

Ροφήματα μετά τα γεύματα

Είναι αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση αφεψημάτων και τσαγιού μετά το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο επιταχύνει τον μεταβολισμό και αποβάλλει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα, προάγει τη διαδικασία μεταβολισμού του λίπους, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και παρέχει ενέργεια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.