WELL BEING

Νιώθεις κούραση το πρωί; Να τι πρέπει να κάνεις για να την καταπολεμήσεις


JTeam

31 Δεκεμβρίου 2023

Νιώθεις κούραση το πρωί; Να τι πρέπει να κάνεις για να την καταπολεμήσεις
Pexels/ cottonbro studio
Εάν αισθάνεσαι κουρασμένος κάθε πρωί που ξυπνάς, να ξέρεις ότι δεν ευθύνεται αποκλειστικά το ότι δεν κοιμάσαι αρκετά 

Το αίσθημα της κούρασης σχετίζεται με διαφορετικά κομμάτια της ψυχικής και σωματικής υγείας. Η διατροφή, η σωματική άσκηση, μερικές μικρές - αλλά όχι τόσο «αθώες» συνήθειες, επηρεάζουν την ενέργεια και τη διάθεσή σου.

Προφανώς, όλοι βιώνουμε κατά καιρούς εκείνα τα πρωινά που δεν μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι ή ακόμα κι αν σηκωθούμε, δεν μπορούμε αποβάλουμε εκείνο το αίσθημα της νωθρότητας. Και μπορεί να έχουμε κοιμηθεί και αρκετά.

Αν νιώθεις κι εσύ κούραση κάθε πρωί που ξυπνάς, σου έχουμε 7 tips για να την καταπολεμήσεις.

Μην πατάς snooze στο ξυπνητήρι

Το ξέρουμε, το αγαπάς το snooze. Αλλά, ίσως να μην είναι και τόσο αποτελεσματικό. Πατώντας το κουμπί της αναβολής, ουσιαστικά είναι να σαν να μεταβιβάζεις το σώμα σου σε ένα άλλο στάδιο ύπνου, και τελικά το μόνο που κάνεις είναι να μπερδεύεις το μυαλό σου και να μην ξεκουράζεσαι.

Pro-tip: Δοκίμασε μια μέρα να βάλεις δύο ξυπνητήρια. Ένα 90 λεπτά πριν θελήσεις να ξυπνήσεις και ένα για όταν θέλεις πραγματικά να ξυπνήσεις.

Πιες ένα ποτήρι νερό

Η κόπωση είναι ένα κλασικό σύμπτωμα της αφυδάτωσης. Ακόμα και σε ήπιο βαθμό, η κόπωση μπορεί να προκαλέσει αισθήματα υπνηλίας, αλλαγές στη γνωστική ικανότητα και διαταραχές της διάθεσης. Ένα και μόνο ποτήρι νερό το πρωί, θα φρεσκάρει ολόκληρο το σώμα σου πριν ξεκινήσεις να κινείσαι.

Μην ξεχνάς το πρωινό

Μπορεί να είναι, μπορεί και να μην είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ενέργειά σου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το φαγητό είναι καύσιμο. Δώσε στο σώμα σου μερικές θερμίδες για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά στο ξεκίνημα της ημέρας.

Jenny.Gr
Pexels/ Tiana

Πήγαινε για περπάτημα

Αυτό θα σε κάνει να αισθανθείς πιο ζωντανός, για πολλούς λόγους. Αρχικά, η έκθεση στον ήλιο ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα, οδηγώντας σε καλύτερο ύπνο - και, επομένως, σε αυξημένη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, η σωματική άσκηση είναι το «κλειδί» για την μείωση της κόπωσης.

Κάνε χλιαρό μπάνιο

Θα δεις αμέσως διαφορά στη διάθεση και την ενεργεία σου. Αν πάλι, δεν θέλεις να κάνεις μπάνιο, ρίχνοντας μόνο λίγο κρύο νερό στο πρόσωπο σου είναι ένα καλό βήμα για να αναζωογονηθείς.

Πιες λιγότερο καφέ

Πρόσεξε, ότι καθόλου, απλώς λιγότερο. Αν και ο καφές έχει πολλά οφέλη για την υγεία, το να παίρνεις μεγάλη δόση καφεΐνης το πρωί, μπορεί έμμεσα να συμβάλει σε αυξημένη κόπωση αργότερα μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με το Healthline, συμμετέχοντες σε μια μελέτη ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο κουρασμένοι την επόμενη μέρα της κατανάλωσης πολλών ροφημάτων με καφεΐνη.

Απόφυγε τη ζάχαρη

Μπορεί να μην τρως σε καθημερινή βάση το ίδιο πρωινό, αλλά είναι καλό να γνωρίζεις ότι τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως τα ζαχαρούχα ροφήματα καφέ, τα γλυκά και πολλά δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη, μπορούν να οδηγήσουν στην κλασική αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα που σου, και ως αποτέλεσμα να αισθάνεσαι εξαντλημένος. Δώσε προσοχή στις ετικέτες των προϊόντων για να δεις πόση ζάχαρη λαμβάνεις στο πρωινό σου και προσπάθησε να τη μειώσεις, όπου μπορείς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.