WELL BEING

4 βασικά steps για το detox μετά τις γιορτές


JTeam

8 Ιανουαρίου 2024

4 βασικά steps για το detox μετά τις γιορτές
IG @gisele
Μετά το ατελείωτο φαγοπότι και το αλκοόλ, ένα «μεταεόρτιο detox» είναι ό,τι χρειαζόμαστε για μια δυναμικότερη επιστροφή στην καθημερινότητα

Ξέρω πως είναι δύσκολο να επιστρέφεις σε μια ρουτίνα μετά τις γιορτές των ημερών. Αφήνεις πίσω τραπέζια γεμάτα με φαγητό, οικογένεια, ποτό και γλυκά, για να επιστρέψεις στην οθόνη του υπολογιστή σου, για ένα ακόμη (ατελείωτο πολλές φορές) οκτάωρο. Για να οργανωθούμε καλύτερα όμως, αλλά και να γίνουμε πιο αποδοτικοί σε αυτό που έχουμε επιλέξει να κάνουμε, είναι ώρα να δούμε μερικές συνήθειες που θα μας αποτοξινώσουν και θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια πιο υγιεινή, αλλά και ήπια επιστροφή.

Μετά το ατελείωτο φαγοπότι και το αλκοόλ, ένα «μεταεόρτιο detox» είναι ό,τι χρειαζόμαστε για μια δυναμικότερη επιστροφή στην καθημερινότητα:

  • Διαλειμματική νηστεία

Πρόκειται για μια τακτική που δεν είναι για όλους, και ιδανικά θα ήταν καλό να συμβουλευτείς και έναν ειδικό για να βρεις αυτό που ταιριάζει ακριβώς για τον δικό σου οργανισμό. Σίγουρα πάντως αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις την «διαλειμματική νηστεία» και αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσεις. Πρόκειται για διατροφικό μοτίβο το οποίο βασίζεται στον περιορισμό της ενεργειακής πρόσληψης και λειτουργεί εξαιρετικά για τον σύγχρονο εργαζόμενο άνθρωπο. Στην ουσία δεν προσλαμβάνεις τροφή για ένα συγκεκριμένο σύνολο ωρών κάθε ημέρα, και έτσι δίνεις στον οργανισμό σου ένα «διάλειμμα» να ξεκουραστεί από τις πολύπλοκες διαδικασίες της πέψης και να εστιάσει καλύτερα στην «θεράπευση» φλεγμονών.

  • Νερό με λεμόνι, κουρκουμά και τζίντζερ

Δεν γίνεται να μιλήσουμε για αποτοξίνωση, χωρίς να αναφέρουμε το νερό. Ειδικά αν κατανάλωσες αλκοόλ την περίοδο των γιορτών, το πιθανότερο είναι ο οργανισμός σου, να είναι ιδιαίτερα αφυδατωμένος. Πιάσε ένα μεγάλο ποτήρι, και μαζί με το νερό πρόσθεσε λίγο λεμόνι για βιταμίνη Α, κουρκουμά για μείωση φλειγμονών και τζίντζερ για έξτρα αποτοξίνωση.

  • Περισσότερος μοναχικός χρόνος

Μπορεί να μην σχετίζεται με υγεία και διατροφή, αλλά πρόκειται για μια συνήθεια την οποία πολλές φορές παραμελούμε και έχει πολλά θετικά να μας προσφέρει. Για αρκετούς ανθρώπους ο μοναχικός χρόνος αποτελεί αιτία θλίψης ή στεναχώριας. Στην πραγματικότητα όμως, έχουμε μεγάλη ανάγκη για ηρεμία, και χρόνο με τον εαυτό μας, προκειμένου να συνδεθούμε καλύτερα με τα θέλω και τις επιθυμίες μας. Έπειτα από αρκετές συγκεντρώσεις και γιορτινές συναντήσεις, πάρε τον χρόνο για τον εαυτό σου και τις σκέψεις σου.

  • Λεμφικό μασάζ

Επιστρέφουμε για λίγο ακόμη στα πιο «πρακτικά του detox». Μόλις βρεις κάποιο κενό στο πρόγραμμα σου, δοκίμασε ένα λεμφικό μασάζ, ιδανικά από κάποιον ειδικό. Το λεμφικό μασάζ πρόκειται για μια μορφή θεραπευτικού μασάζ που βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος, στη μείωση του πρηξίματος και στην υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε δηλαδή, για μετά τις γιορτές.

  • Πρωινά χωρίς scroll

Μια από τις πιο αρνητικές συνήθειες είναι το απότομο ξύπνημα για τον οργανισμό σου. Και τι εννοούμε απότομο; Εννοούμε το να ξυπνάς και να πιάνεις κατευθείαν το κινητό σου, εκκρίνοντας ντοπαμίνη στον εγκέφαλο σου. Και ενώ κάτι τέτοιο δεν ακούγεται ιδιαίτερα επιβλαβές, στην πραγματικότητα σε κάνει πιο επιρρεπή σε εθισμούς, αλλά και διακυμάνσεις στην ενέργεια σου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Προσπάθησε τα πρωινά σου, να τα περνάς όσο πιο χαλαρωτικά και απολαυστικά γίνεται, μακριά από οθόνες και κοντά σε ηλιακό φως.

  • Περισσότερη πρωτεΐνη, λιγότερη ζάχαρη

Τα γλυκά είναι και αυτά αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών. Όσο και να μας αρέσει η ζάχαρη, οφείλουμε να βάλουμε ένα όριο. Για τους επόμενους μήνες, επίλεξε γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη, και χαμηλά σε περιεκτικότητα ζάχαρης. Πέρα από θρεπτικά και πιο χορταστικά, θα σε βοηθήσουν και στην καλύτερη διαχείριση του σωματικούς σου βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.