WELL BEING

Θέλεις να βελτιώσεις τη μνήμη σου; Αυτή η είναι η ιδανική ώρα για να κοιμάσαι


JTeam

20 Μαρτίου 2024

Θέλεις να βελτιώσεις τη μνήμη σου; Αυτή η είναι η ιδανική ώρα για να κοιμάσαι
Pexels/Karolina Grabowska
Μια μεσημεριανή σιέστα είναι ο απόλυτος σύμμαχος για τον εγκέφαλo και τη μνήμη σου

Έχουμε αναφερθεί ξανά στα οφέλη του ύπνου για τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία. Αυτή τη φορά, όμως, θα επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο μπορείς να βελτιώσεις τη μνήμη σου απλώς και μόνο γνωρίζοντας την κατάλληλη ώρα που χρειάζεται να κοιμάσαι μέσα στη μέρα.

Τον όρο «power nap» τον έχεις δει και ακούσει άπειρες φορές. Οι έρευνες, εξάλλου, δείχνουν ότι τα μικρά power naps κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη μνήμη σου. Είναι ο απόλυτος σύμμαχος για τον εγκέφαλό σου, καθώς σε βοηθάει να επεξεργάζεσαι και να συγκρατείς καλύτερα τις πληροφορίες.

Πόση ώρα, όμως, πρέπει να κοιμάσαι για την ενίσχυση της μνήμης σου - και πότε είναι η ιδανική ώρα να ξεκουραστείς;

Σύμφωνα με το περιοδικό «The Healthy», είναι δύσκολο να πει κάποιος με ακρίβεια εάν η μεσημεριανή σιέστα είναι «καλή» ή «κακή» για την υγεία, καθώς αυτό εξαρτάται από το άτομο και από τυχόν υπάρχοντα ιατρικά προβλήματα. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι ένα power nap, πάντα βοηθάει. Μια ανασκόπηση που έγινε το 2021 σε 11 μελέτες, και οι οποίες παρακολούθησαν ενήλικες ηλικίας 20 έως 73 ετών, διαπίστωσε ότι ένας σύντομος ύπνος το μεσημέρι μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές επιδόσεις των ανθρώπων, όπως τη μνήμη. «Ο μεσημεριανός ύπνος είναι κατάλληλος για κάθε άτομο, αλλά μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους που δεν κοιμούνται καλά τη νύχτα», τόνισε η Σάρα Μεντνίκ καθηγήτρια γνωστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ποια είναι η ιδανική στιγμή μέσα στην ημέρα για ένα power nap;

Η Δρ. Σάρα Μεντνίκ, υποστηρίζει ότι η καλύτερη ώρα για ένα σύντομο power nap είναι έξι με επτά ώρες μετά την ώρα αφύπνισης, δηλαδή περίπου από τις 13:00 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι. Ιδανικά, αυτό το power nap πρέπει να έχει διάρκεια 20-30 λεπτών και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, την εγρήγορση, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, καθώς και τη συγκέντρωση. Εάν, όμως, θεωρείς ότι δεν ξεκουράζεσαι, τότε ένα power nap διάρκειας 60-90 λεπτών μπορεί επίσης να ενισχύσει τη μνήμη και τη δημιουργικότητά σου.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη το 2015, ένας ερευνητής έδωσε σε ανθρώπους μια λίστα με λέξεις που έπρεπε να θυμηθούν και στη συνέχεια άφησε τους μισούς από αυτούς να κοιμηθούν για 90 λεπτά, ενώ οι άλλοι μισοί έβλεπαν DVD. Όταν τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν τις λέξεις, οι συμμετέχοντες που είχαν κοιμηθεί προηγουμένως, έδωσαν περισσότερες σωστές απαντήσεις.

Ανάλογα, λοιπόν, με τις ανάγκες σου και το πρόγραμμά σου, ένα power nap 20-30 λεπτών ή 60-90 λεπτών, είναι ο ιδανικός σύμμαχός σου για να ενισχύσεις τη μνήμη σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.