Όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου στις ημέρες μας, την ίδια στιγμή που οι ειδικοί τονίζουν πως επτά ώρες είναι απαραίτητες για τη σωστή και ομαλή λειτουργία τόσο του σώματος όσο και του μυαλού μας. Το άγχος, ο φόβος και η υπερβολική σκέψη μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα αλλά και τον χρόνο του ύπνου μας και κατ’ επέκταση την ψυχολογία μας την επόμενη ημέρα.
Αν η αϋπνία είναι συχνό φαινόμενο για την καθημερινότητά σου, τότε έφτασε η στιγμή να αλλάξεις συνήθειες, διότι θα αρχίσει να σε επηρεάζει σε κάθε επίπεδο της ζωής σου. Αν η διαταραχή ύπνου σχετίζεται με υποκείμενα νοσήματα, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Αν όχι, υπάρχουν μερικές τεχνικές που μπορείς να ακολουθήσεις για να αποκτήσεις ξανά ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου και να νιώσεις και πάλι ξεκούραστη.
5+1 tips για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία
Μην ανοίγεις τα φώτα
Είτε ξυπνάς για να πας στο μπάνιο είτε ξυπνάς επειδή οι σκέψεις σου έχουν κατακλύσει το μυαλό σου, απόφυγε να ανοίξεις τα φώτα, διότι θα προκαλέσεις ένα μίνι σοκ στον οργανισμό σου. Το σώμα μας είναι αρκετά ευαίσθητο μετά τον ύπνο, συνεπώς η απότομη έκθεση στον ήλιο θα διαταράξει τα επίπεδα της μελατονίνης, προκαλώντας εγρήγορση. Αν σου συμβαίνει συχνά, τότε καλό θα ήταν θα βάλεις ένα μικρό φωτάκι στον διάδρομο, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανάβεις κάθε φορά το κεντρικό φως.
Άσε το κινητό σου στη θέση του
Η ιδέα να πιάσεις το κινητό σου και να κάνεις σκρολ στις 3 τα ξημερώματα που ξυπνάς είναι θελκτική, ωστόσο μπορείς να το αποφύγεις. Το μπλε φως που εκπέμπεται από την οθόνη του κινητού σου είναι πολύ ισχυρό με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να παράγει λιγότερη μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που συνδέεται με τον ύπνο, συνεπώς όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδό της τόσο περισσότερο δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε.
Κάνε διαλογισμό
Ο διαλογισμός είναι ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσεις και να απομακρύνεις τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου πριν πέσεις στο κρεβάτι σου. Αρκούν μερικές αναπνοές για να ηρεμήσεις και να εστιάσεις σε ό,τι σε κάνει χαρούμενη. Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τον τρόπο, αρκεί ένα google search ή το download μιας εφαρμογής για να μπεις στον κόσμο του διαλογισμού. Μέρα με τη μέρα η ποιότητα του ύπνου σου θα γίνεται όλο και καλύτερη και η αϋπνία θα αποτελέσει παρελθόν για τη ζωή σου.
Σταμάτα να κοιτάς το ρολόι
Αν έχεις ρολόι απέναντι από το κρεβάτι σου, είμαι σίγουρη ότι έχεις περάσει ώρα παρατηρώντας τους δείκτες να κινούνται και τα λεπτά να κυλάνε. Έφτασε η στιγμή ή να αλλάξεις θέση στο ρολόι σου ή να σταματήσεις να το κοιτάς. Αυτή η συνήθεια αυξάνει το άγχος και δε σε αφήνει να ησυχάσεις ακόμα κι όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Κλείσε τα μάτια σου και σκέψου παραλίες, είναι προτιμότερο.
Σκέψου πώς θα ένιωθες αν δεν υπήρχαν όσα σε απασχολούν, κρατώντας σε ξύπνια
Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που έχει βοηθηθεί από αυτή την πρακτική για την αϋπνία, συνεπώς δεν θα μπορούσαμε να μην την προσθέσουμε σε αυτή τη λίστα. Σκέψου το αγχωτικό meeting που έχεις αύριο με τον διευθυντή σου, την επόμενη παρουσίασή σου ή τον καυγά με τον σύντροφο/ σύζυγό σου.
Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε απασχολεί, εξήγησε στον εαυτό σου τους λόγους που σου προκαλούν άγχος και θλίψη και μετά διάγραψέ το. Φαντάσου το σαν να σβήνεις ένα πίνακα γεμάτο σημειώσεις, κάνοντάς τον ξανά ολόλευκο. Δεν είναι αυτή η σωστή ώρα να επεξεργαστείς όσα έγιναν την ημέρα που προηγήθηκε ή όσα θα γίνουν την επόμενη.
Όχι στον απογευματινό καφέ
Ο καφές, όπως επίσης και τα βαριά και λιπαρά γεύματα, τείνουν να επηρεάζουν τον ύπνο μας. Συνεπώς, αν απολαμβάνεις να πίνεις καφέ αργά το απόγευμα μετά τη δουλειά, κάνε ένα τεστ κόβοντάς τον για μερικές ημέρες. Αν κοιμηθείς καλύτερα και δεν ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα, είναι καλό σημάδι.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.