WELL BEING

4 τρόποι για να ενισχύσεις την υγεία του εγκεφάλου σου, σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη


JTeam

11 Απριλίου 2024

4 τρόποι για να ενισχύσεις την υγεία του εγκεφάλου σου, σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη
Υπάρχουν τέσσερις «ασκήσεις» για να «προπονείς» καθημερινά τον εγκέφαλό σου 

Ακριβώς όπως το σώμα σου, έτσι και ο εγκέφαλος σου έχει ανάγκη από μικρές «προπονήσεις», που τον βοηθούν να διατηρεί την υγεία του. Κι όταν λέμε «προπονήσεις», αναφερόμαστε σε πολλές εγκεφαλικές δραστηριότητες που υπόσχονται να οξύνουν τη σκέψη σου, να σε κάνουν ακόμα πιο ευφυή και να βελτιώσουν την πνευματική σου διαύγεια.

Πάντα υπάρχουν τρόποι να δώσεις στον εγκέφαλό σου αυτό το boost που χρειάζεται κατά καιρούς, αλλά η νευροεπιστήμη έχει αποδείξει ότι μερικές «ασκήσεις», μπορούν πραγματικά να κάνουν «θαύματα» για την υγεία του εγκεφάλου σου.

Κι αυτές, είναι:

  • Το να μαθαίνεις νέα πράγματα

Ναι, χρειάζεται εκ μέρους σου κάποια αφοσίωση, αλλά προσφέρει σημαντικά οφέλη. Η διατήρηση του εγκεφάλου σου σε εγρήγορση, συνεπάγεται τη συνεχή πρόκλησή του με τη μάθηση νέων πραγμάτων. Ακόμα και να το μάθεις την πιο απλή δεξιότητα, μπορεί να ενισχύσει την πνευματική σου διαύγεια, αλλά και τη μνήμη σου. Εκτός από μια νέα «πρόκληση», είναι επίσης και ένα «ταξίδι» αυτοβελτίωσης.

  • Το να είσαι κοινωνικά ενεργός

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά δραστήριοι μπορεί να αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα μνήμης, από εκείνους που περνούν τον περισσότερο χρόνο μόνοι τους στο σπίτι. Δεδομένου ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να προάγει την πλαστικότητα του εγκεφάλου, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του, το να είσαι κοινωνικά ενεργός μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις πιο ουσιαστικές και βαθύτερες σχέσεις με τους άλλους, αλλά και να βελτιώσεις την πνευματική ευεξία σου.

Jenny.Gr
Unsplash/Júnior Ferreira
  • Το να χρησιμοποιείς το «αδύναμο» χέρι σου

Εάν είσαι δεξιόχειρας ξεκίνα να χρησιμοποιείς και το αριστερό χέρι σου κι αν είσαι αριστερόχειρας κάνε το αντίθετο. Αυτή η άσκηση, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα, καθώς αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Ακριβώς όπως και οι σωματικές προπονήσεις, οι πιο αποτελεσματικές εγκεφαλικές δραστηριότητες μπορεί να μην είναι οι πιο εύκολες, αλλά αξίζει να τις δοκιμάσεις για να ενισχύσεις την πνευματική σου ευελιξία.

  • Το να τρέχεις

Εάν η σχέση σου με το τρέξιμο δεν είναι η καλύτερη, μάλλον χρειάζεται να το ξανασκεφτείς. Το τρέξιμο ενισχύει τη συγκέντρωση, τις ικανότητες κριτικής σκέψης και επιταχύνει τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Ναι, είναι μονότονο και βαρετό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά το τρέξιμο έχει συνδεθεί με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.