WELL BEING

5 tips για να δημιουργήσεις το ιδανικό περιβάλλον για έναν ποιοτικό ύπνο


JTeam

22 Μαΐου 2024

 5 tips για να δημιουργήσεις το ιδανικό περιβάλλον για έναν ποιοτικό ύπνο
Unsplash/Isabella Fischer
Υπάρχουν μερικά «μυστικά» για να δημιουργήσεις το κατάλληλο περιβάλλον και να κοιμηθείς σαν πουλάκι

Η θερμοκρασία, ο θόρυβος, η μυρωδιά και η φωτεινότητα μέσα σε ένα δωμάτιο, είναι μερικοί παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν είτε το τέλειο, είτε το χειρότερο περιβάλλον για τον ύπνο σου. Κι όταν μιλάμε για «περιβάλλον», εννοούμε την ατμόσφαιρα που υπάρχει στο υπνοδωμάτιό σου, η οποία στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να προάγει ένα αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας.

Πάντα, σε κάθε χώρο στο σπίτι, υπάρχουν στοιχεία που διεγείρουν τις αισθήσεις και το μυαλό σου. Στοιχεία που σε αποσυντονίζουν και σε κρατούν μακριά από τον στόχο σου, ο οποίος σε αυτήν την περίπτωση, είναι να κάνεις ένα ποιοτικό ύπνο. Εάν αυτά τα στοιχεία, τα μειώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο, αυτό θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις το ιδανικό περιβάλλον για να κοιμάσαι σαν πουλάκι.

Παρακάτω, θα βρεις 5 tips που θα σε βοηθήσουν

Βρες τη σωστή θερμοκρασία

Εντάξει, αυτό μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά όταν μέσα στο υπνοδωμάτιο έχει πολλή ζέστη, αυτό ίσως σου προκαλέσει δυσφορία και δυσκολία στον ύπνο, ειδικά αν σου αρέσει να κοιμάσαι με χοντρά σεντόνια. Το ιδανικό, είναι να υπάρχει μια δροσερή, άνετη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο σου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για καλύτερο ύπνο είναι περίπου 65 βαθμοί Φαρενάιτ (18 βαθμοί Κελσίου).

Περιόρισε τους θορύβους

Είναι δύσκολο να χαλαρώσεις όταν υπάρχει παντού θόρυβος. Έρευνες δείχνουν ότι οι επίμονοι νυχτερινοί θόρυβοι όχι μόνο επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου, αλλά μπορεί επίσης να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη συνολική υγεία ενός ανθρώπου. Εάν τα «επίπεδα θορύβου» δεν είναι υπό τον έλεγχό σου, μπορείς απλώς να βάλεις λίγη απαλή μουσική.

Χρησιμοποίησε καταπραϋντικά αρώματα

Ναι, αγαπάς τη μυρωδιά του φρέσκου καφέ το πρωί – και ποιος δεν την αγαπάει. Αλλά, το βράδυ, επειδή το θέμα είναι να χαλαρώσεις, καλό είναι να χρησιμοποιείς μυρωδιές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις. Αρώματα όπως η λεβάντα, έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την αίσθηση της χαλάρωσης, δημιουργώντας μια γαλήνια ατμόσφαιρα.

Jenny.Gr
Unsplash/Susan Wilkinson

Διατήρησε το δωμάτιό σου οργανωμένο και καθαρό

Ένα ακατάστατο δωμάτιο, μπορεί να σου προκαλέσει άγχος. Αυτό δεν σημαίνει ότι το δωμάτιό σου πρέπει να είναι άψογα τακτοποιημένο συνέχεια, αλλά εάν αφήσεις το χάος να κυριαρχεί για εβδομάδες, τότε το άγχος σίγουρα θα επηρεάσει τον ύπνο σου. Η οπτική χαλάρωση ενός οργανωμένου δωματίου, θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα.

Χρησιμοποίησε απαλά σεντόνια για να κάνεις το κρεβάτι σου άνετο

Υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να ξαπλώνεις σε ένα δροσερό, απαλό κρεβάτι μετά από μια κουραστική μέρα; Όχι, αυτή είναι η απάντηση. Γενικά, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσεις απαλά σεντόνια, με ελαφριά σύνθεση, που επιτρέπουν στο σώμα σου να «αναπνέει».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.