Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ έχω συνηθίσει να ακούω τη γιαγιά μου να με αποκαλεί με το όνομα της μαμάς μου και τη μαμά μου από την άλλη να μπερδεύεται κάποιες φορές και να με φωνάζει με το όνομα της αδερφής μου. Συμβαίνει και στο δικό σου σπίτι; Ή μήπως είσαι αυτή η μαμά που αδυνατεί να συνδυάσει ονόματα και πρόσωπα πάνω στη βιασύνη της;
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα θέμα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη και οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Αν τόσο καιρό νόμιζες ότι αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα με τη μνήμη σου, έφτασε η στιγμή να ηρεμήσεις, διότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση αυτού του φαινομένου με τη μνήμη.
Γιατί οι γονείς μπερδεύουν τα ονόματα των παιδιών τους
Αρχικά, να συμφωνήσουμε όλοι πως ο ρόλος του γονέα είναι ένας πολύ απαιτητικός και δύσκολος ρόλος γεμάτος άγχος και αγωνία για την κάθε ημέρα που ξημερώνει. Οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν πολλά και διαφορετικά θέματα που σχετίζονται με τη δουλειά, το σπίτι, τα παιδιά, τον εαυτό τους και τις λοιπές υποχρεώσεις.
Είναι λογικό, λοιπόν, όταν μας καταβάλλει το άγχος να χάνουμε λίγο το κέντρο μας και να κάνουμε λάθη που υπό άλλες συνθήκες δεν θα κάναμε ποτέ. Αυτός ο αποσυντονισμός μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη μας, όχι όμως τη μνήμη μας. Σύμφωνα με πέντε έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Νέα Υόρκη, στην οποία συμμετείχαν 1.700 άνθρωποι, πάνω από τους μισούς υποστήριξαν πως έχει τύχει να τους φωνάξουν με άλλο όνομα στο εργασιακό ή κοινωνικό περιβάλλον τους, ενώ το 95% έχει ακούσει μέλη της οικογένειάς του να τους αποκαλούν με διαφορετικό όνομα.
Σύμφωνα με την επιστήμη, λοιπόν, το γεγονός ότι συνηθίζουμε να φωνάζουμε με λάθος ονόματα τα παιδιά μας ή άλλα μέλη της οικογένειάς μας συμβαίνει διότι στην πραγματικότητα δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε σε ποιον απευθυνόμαστε και λέμε το όνομα που μας έρχεται πρώτο στο μυαλό. Οι αυτόματες απαντήσεις του εγκεφάλου μας συχνά προκαλούν αυτό το μπέρδεμα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια βιαστική επεξεργασία που έχει γίνει σε μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου και δημιουργεί αυτή τη σύγχυση.
Σε καμία περίπτωση δεν κρύβει κάποιο πρόβλημα με τη μνήμη και δεν σχετίζεται με το γεγονός ότι μεγαλώνουμε, αλλά με παράγοντες όπως το άγχος, η κούραση, η εξάντληση και η σκέψη πολλών πραγμάτων συγχρόνως. Να σημειωθεί, πως οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αν η μητέρα σου συνήθιζε να κάνει αυτό το λάθος, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το κάνεις και εσύ.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.