WELL BEING

10 μυστικά για να κάνεις τον καλύτερο ύπνο (της ζωής σου)


JTeam

16 Ιουνίου 2024

10 μυστικά για να κάνεις τον καλύτερο ύπνο (της ζωής σου)
Freepik
Αν αντιμετωπίζεις και εσύ προβλήματα με τον ύπνο, οι ειδικοί έχουν τη λύση

Οι διαταραχές ύπνου είναι συχνό φαινόμενο και με την πάροδο των χρόνων όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η καθημερινότητά τους. Ο ύπνος αποτελεί μία από τις βασικές ανάγκες του οργανισμού μας κι όταν δεν είναι επαρκής δεν έχουμε ενέργεια, αδυνατούμε να συγκεντρωθούμε και να είμαστε παραγωγικοί, όπως συμβαίνει κανονικά.

Ειδικοί σε θέματα ύπνου, λοιπόν, αποφάσισαν να μοιραστούν όχι 1, ούτε 2, αλλά 10 μυστικά τους, προκειμένου να βοηθήσουν όλους όσοι έχουν κακή σχέση με τον ύπνο σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται. Πρόκειται για πρακτικά πράγματα, που μπορεί ως σήμερα να μην έχεις σκεφτεί ότι σε επηρεάζουν, όμως αυτό είναι γεγονός και έχει συνέπειες στην υγεία σου. Θέσε ως στόχο να εφαρμόσεις τα περισσότερα εξ αυτών - αν όχι όλα - και η αλλαγή είναι δεδομένη.

Jenny.Gr
Freepik

10 συμβουλές ειδικών για έναν καλύτερο και ποιοτικό ύπνο

Επένδυσε σε ένα καλό στρώμα: Μπορεί να σου φαίνεται αστείο, όμως το στρώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου σου. Φρόντισε να αγοράσεις κάποιο που εξυπηρετεί τις ανάγκες σου και σε κάνει να νιώθεις άνετα, ώστε να αντιμετωπίσεις τους πρωινούς μυικούς πόνους - αν τυχόν υπάρχουν.

Κράτησε το δωμάτιό σου δροσερό: Η υπερβολική ζέστη ή το υπερβολικό κρύο μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο σου και να σου προκαλέσουν νευρικότητα. Ένα δροσερό μέρος βοηθάει το σώμα να κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία του, με αποτέλεσμα να κάνουμε έναν ποιοτικό ύπνο.

Επίλεξε blackout κουρτίνες: Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι δεν σε ενοχλεί το φως, μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο σου χωρίς να το καταλαβαίνεις. Οι ανεπιθύμητες ακτίνες του ήλιου, που εισβάλουν πολύ νωρίς το πρωί στο δωμάτιό σου, έχουν την ικανότητα να διακόψουν τον ύπνο σου, δίνοντας στον εγκέφαλο σήμα ότι πλησιάζει η ώρα να ξυπνήσεις. Οι blackout κουρτίνες δημιουργούν ένα γαλήνιο περιβάλλον, ενώ, παράλληλα, συμβάλλουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του χώρου.

Δημιούργησε μια ρουτίνα ύπνου: Μπορεί η ώρα που ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου να εξαρτάται από τις υποχρεώσεις που έχεις μέσα στην ημέρα, όμως είναι σημαντικό να δημιουργήσεις μια ρουτίνα ύπνου. Προσπάθησε να πας στο κρεβάτι σου και να σηκωθείς από αυτό την ίδια ώρα κάθε ημέρα, βάζοντας έτσι ένα πρόγραμμα στον εαυτό σου. Αν ακολουθήσεις με συνέπεια αυτή τη συμβουλή, θα ρυθμιστεί ο ύπνος σου και θα συνειδητοποιήσεις πως θα κοιμάσαι και θα ξυπνάς ευκολότερα.

Περιόρισε τον χρόνο που περνάς μπροστά από την οθόνη: Η λίστα με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας το να ασχολούμαστε με το κινητό μας ακριβώς πριν κοιμηθούμε είναι μεγάλη. Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι διαταραχές ύπνου. Το μπλε φως παρεμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης, ορμόνη που σχετίζεται με τον ύπνο και συνεπώς αδυνατούμε να κοιμηθούμε, ενώ νιώθουμε ότι νυστάζουμε. Θα ήταν προτιμότερο να επέλεγες έναν διαφορετικό τρόπο χαλάρωσης, όπως το διάβασμα βιβλίων ή το beaute.

Κάνε εκκαθάριση στο δωμάτιό σου: Αν το δωμάτιό σου είναι ασφυκτικά γεμάτο και σε κάθε γωνιά του υπάρχουν στοίβες από πράγματα - πολλά από τα οποία δεν χρησιμοποιείς - έφτασε η στιγμή να κάνεις μια καλή εκκαθάριση. Ο αυξημένος όγκος πραγμάτων δημιουργεί ένα χάος και μας αποσυντονίζει από το να κάνουμε ο,τιδήποτε, αφού είναι αδύνατον να κρατήσουμε το δωμάτιο τακτοποιημένο. Υιοθέτησε έναν μινιμαλιστικό τρόπο διακόσμησης του χώρου, απομακρύνοντας όλα τα περιττά πράγματα. Είναι ένα βασικό βήμα που θα σε χαλαρώσει γενικά και ειδικά κατά την είσοδό σου στο υπνοδωμάτιο.

Jenny.Gr
Freepik

Άκου λευκούς ήχους: Δεν είναι τυχαίο που τα μωρά αποκοιμιούνται ακούγοντας λευκούς ήχους. Όσο καλό κάνουν σε εκείνα, άλλο τόσο καλό θα κάνουν και σε σένα, αφού θα σε βοηθήσουν να απομακρύνεις τις αρνητικές σκέψεις και να ηρεμήσεις μέσα σε λίγα λεπτά.

Δοκίμασε την αρωματοθεραπεία: Αρωματικά κεριά ή αρωματικά χώρου έχουν μια θέση στο υπνοδωμάτιό σου. Τα αρώματα της λεβάντας και του χαμομηλιού είναι τα ιδανικά για φέρουν μια αίσθηση ευφορίας στην ατμόσφαιρα και να σε γαληνέψουν. Η λεβάντα συμβάλλει στη μείωση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης, βοηθώντας μας να έχουμε έναν ποιοτικότερο ύπνο.

Περιόρισε την καφεΐνη και το αλκοόλ: Απόφυγε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν από τον ύπνο. Και τα δύο μπορούν να αποσυντονίσουν τον ύπνο σου, καταστρέφοντας το πρόγραμμά σου, αφού κρατούν σε εγρήγορση τον εγκέφαλό σου.

Πρόσεξε τη διατροφή σου: Αν πεινάς και πλησιάζει η ώρα του ύπνου, μπορείς επιλέξεις ένα ελαφρύ σνακ κι όχι μια ολόκληρη μερίδα φαγητού, διότι οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και λιπαρά χωνεύονται δυσκολότερα, κρατώντας σε ξύπνια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.