WELL BEING

6 συνήθειες που σε κάνουν να γερνάς γρηγορότερα, σύμφωνα με ειδικό


JTeam

21 Ιουνίου 2024

6 συνήθειες που σε κάνουν να γερνάς γρηγορότερα, σύμφωνα με ειδικό
Freepik
Όσο κι αν δεν το πιστεύεις, αυτές οι συνήθειες επιταχύνουν τα σημάδια του χρόνου

Είτε είσαι συμφιλιωμένη με τον χρόνο είτε πρόκειται για μια έννοια που σου προκαλεί άγχος, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσεις από όλα τα στάδιά του. Κι εσύ κι όλοι μας, αρκεί να είμαστε υγιείς.

Κι αν η ιδέα να δεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη να μεγαλώνει σε πανικοβάλει, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως υπάρχουν κάποιες συνήθειες της καθημερινότητας που είναι επιβλαβείς για την υγεία μας και σε βάθος χρόνου επιταχύνουν τη γήρανση. Μπορεί να μην φαντάζεσαι ότι κάνοντάς τες αυξάνεις τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπο και το σώμα μου, όμως αυτό συμβαίνει.

Μετά από έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια, έχει αποδειχθεί πως αυτές οι έξι καθημερινές συνήθειες μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην πρόωρη γήρανση. Αν, λοιπόν, θέλεις αυτό να το αποφύγεις, είναι η κατάλληλη στιγμή για σημαντικές και ζωτικής σημασίας αλλαγές στη ζωή σου.

Jenny.Gr
Freepik

Τα λάθη που θα σε κάνουν να γεράσεις πιο γρήγορα

  • Η έλλειψη ύπνου

Ο ύπνος δεν αποτελεί προτεραιότητα στην καθημερινότητά μας. Από το δεν αποτελεί προτεραιότητα, όμως, μέχρι το είναι ελάχιστος υπάρχει μια τεράστια διαφορά που έχει καθοριστικό ρόλο για την υγεία μας. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως 7 με 8 ώρες ύπνου ημερησίως είναι απαραίτητες, ώστε να ξεκουράζεται ο εγκέφαλός μας και να χαλαρώνει το σώμα μας.

Οι μαύροι κύκλοι, τα πρησμένα μάτια, το ατονο δέρμα, η αδυναμία και η έλλειψη ενέργειας είναι μόνο μερικά από τα σημάδια που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε κάποιον που δεν κοιμάται επαρκώς. Όταν στερούμαστε τον ύπνο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πληθαίνουν οι πιθανότητες για πρόωρη γήρανση.

  • Η «φτωχή» διατροφή

Καλό το junk food, νόστιμα τα snacks, ωστόσο ο οργανισμός μας χρειάζεται πλήρη γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιής και να επιβιώσει. Τα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα καλό θα ήταν να καταναλώνονται με μέτρο, διότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα ωφέλιμο για τον οργανισμό μας, μόνο να μας γεμίσουν με θερμίδες. Μια διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης και στη διατήρηση ενός λαμπερού δέρματος.

Jenny.Gr
Unsplash
  • Το κάπνισμα

Η αλήθεια είναι, πως απ’ όλες τις κακές συνήθειες που μας κάνουν να γερνάμε γρήγορα, το κάπνισμα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ζωτικά όργανα και στο δέρμα μας, γεγονός που το καθιστά «φίλο» της πρόωρης γήρανσης και συνεπώς εχθρό μας.

  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Αν το αλκοόλ καταναλώνεται με μέτρο και όχι πολύ συχνά, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Αν, πάλι, πίνεις καθημερινά αλκοόλ, τότε πρέπει να γνωρίζεις πως επηρεάζεται η λειτουργία του ήπατος και το δέρμα, με αποτέλεσμα οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες να γίνονται πιο ορατές.

  • Η έκθεση στον ήλιο

Δεν είναι τυχαίο που δερματολόγοι, αισθητικοί και γενικότερα ειδικοί επί του θέματος επαναλαμβάνουν πως πρέπει να φοράμε αντηλιακό πριν από κάθε έκθεσή μας στον ήλιο. Καθώς τα χρόνια περνούν και μεγαλώνουμε, οι επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Έχει αποδειχθεί πως οι ακτίνες UV διασπούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη της επιδερμίδας μας, προκαλώντας ρυτίδες και χαλάρωση.

  • Ο καθιστικός τρόπος ζωής

Αν θέλεις να συνεχίσεις να φαίνεσαι νέος, να μην χάσεις τη φόρμα σου και να είσαι υγιής, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να γυμνάζεται. Η σωματική άσκηση, πέρα από το γεγονός ότι επιβραδύνει την πρόωρη γήρανση, ενδυναμώνει τους μυς, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος. Συνεπώς, αν πρέπει να κάνεις τώρα μια αλλαγή, αυτή θα είναι η προσθήκη της γυμναστικής στην καθημερινότητά σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.