WELL BEING

5 σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις το «σύνδρομο του καλού κοριτσιού»


JTeam

25 Ιουνίου 2024

5 σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις το «σύνδρομο του καλού κοριτσιού»
Freepik
Τα sos στοιχεία που αποκαλύπτουν, αν ανήκεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία

Το σύνδρομο του καλού κοριτσιού αναφέρεται σε ένα μοτίβο συμπεριφοράς, κατά το οποίο οι ανάγκες και οι επιθυμίες των άλλων αποκτούν πρωταρχική θέση στη ζωή σου, την ίδια στιγμή που οι δικές σου τίθενται σε δεύτερη μοίρα. Δυσκολεύεσαι να πεις όχι; Φοβάσαι τις συγκρούσεις ή την απόρριψη; Θέλεις να είσαι πάντα τέλεια; Τότε, ίσως ταλαιπωρείσαι από το σύνδρομο του καλού κοριτσιού χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Αυτό το φαινόμενο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία μας, καθώς πέρα από το γεγονός ότι υποβαθμίζει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας, μας δημιουργεί την ανάγκη να αψηφήσουμε ό,τι μας δημιουργεί χαρά από φόβο για την άποψη των άλλων. Το να είσαι υπερβολικά καλός με τους άλλους γίνεται συνήθεια σε βάρος της δικής σου ευτυχίας και ευημερίας.

Μήπως ταλαιπωρείσαι από το σύνδρομο του καλού κοριτσιού και δεν το ξέρεις;

1.Πιστεύεις ότι πρέπει να είσαι όμορφη για να σε αγαπούν οι άλλοι

Αν πιστεύεις ότι το να είσαι όμορφη είναι ο μοναδικός τρόπος για να σε αγαπούν οι άλλοι και να είσαι αποδεκτή, τότε έχεις το σύνδρομο του καλού κοριτσιού. Αυτή η πεποίθηση σου δημιουργεί την ανάγκη να είσαι συνεχώς ευχάριστη, να δείχνεις κατανόηση και να είσαι συγκαταβατική, ακόμα κι αν η λογική σου έχει άλλη άποψη, προκειμένου να κερδίσεις την προσοχή των άλλων.

Πιστεύοντας ότι η αγάπη των άλλων θα υπάρχει μόνο αν εσύ είσαι καλή και όμορφη είναι κάτι παραπάνω από εξουθενωτικό και σίγουρα δείχνεις μια μη ρεαλιστική πλευρά του χαρακτήρα σου. Όλες οι σχέσεις στηρίζονται στον σεβασμό και στην εμπιστοσύνη, συνεπώς μπορείς να είσαι ειλικρινής τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τους άλλους χωρίς να φοβάσαι την απόρριψη.

2.Φοβάσαι μην απογοητεύσεις τους άλλους

Αν ο φόβος να μην απογοητεύσεις τους ανθρώπους γύρω σου έχει τη δύναμη να σε μουδιάσει, τότε πάσχεις από το σύνδρομο του καλού κοριτσιού. Αυτό το αίσθημα προέρχεται από εσωτερική ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον εαυτό σου. Ωστόσο, θέτοντας ως προτεραιότητά σου τις προτεραιότητες των άλλων, υποβαθμίζεις τις δικές σου ανάγκες και αγνοείς τις επιθυμίες σου.

Jenny.Gr
Unsplash

3.Πάντα πιέζεις τον εαυτό σου να παραμείνει λογικός

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του συνδρόμου του καλού κοριτσιού είναι η πίεση που ασκείς στον εαυτό σου να «συμμορφωθεί» με τις κοινωνικές προσδοκίες και να συμφωνεί με απόψεις άλλων, ακόμα κι αν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις δικές σου. Τοποθετώντας τον εαυτό σου σε αυτό το καλούπι, του στερείς την ικανότητα να δημιουργήσει και να εκφραστεί, αφήνοντας στην αφάνεια μια δυνατή πλευρά του χαρακτήρα σου.

4.Απολογείσαι για όλα σε υπερβολικό βαθμό

Ζητάς συγγνώμη ακόμα κι αν το λάθος δεν ήταν δικό σου; Προτιμάς να απολογηθείς προκειμένου να προλάβεις έναν τσακωμό ή μια μεγάλη ένταση; Έχεις και εσύ το σύνδρομο του καλού κοριτσιού. Αυτή η συνήθεια προκύπτει από τον φόβο μήπως φανείς αγενής, υπερβολική ή προκαλέσεις δυσφορία στους ανθρώπους γύρω σου. Προσπάθησε να χαλαρώσεις και να θέσε ως στόχο σου να σκέφτεσαι με καθαρή σκέψη και αντικειμενικότητα πριν αποφασίσεις να απολογηθείς.

5.Είσαι τελειομανής και people pleaser

Έχοντας το σύνδρομο του καλού κοριτσιού, πολύ συχνά προσπαθείς να ικανοποιήσεις τις ανάγκες των άλλων με όποιο κόστος. Μπορεί ακόμα και να ξεπεράσεις τα όριά σου για να ικανοποιήσεις τους άλλους, θέλοντας να ανταποκριθείς στις προσδοκίες τους και να μην τους απογοητεύσεις. Αυτή η συνήθεια πέρα από το γεγονός ότι σου προκαλεί αφόρητη πίεση και σύγχυση, σε βάθος χρόνου μπορεί να αποτελέσει αιτία και αφορμή για να χαλάσεις τη σχέση με τον εαυτό σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.