WELL BEING

Η «ανοχή» στο αλκοόλ μειώνεται όσο μεγαλώνουμε - Η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή την αλλαγή


JTeam

12 Ιουλίου 2024

Η «ανοχή» στο αλκοόλ μειώνεται όσο μεγαλώνουμε - Η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή την αλλαγή
Freepik
Τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά την κατανάλωση αλκοόλ;

Το αγαπημένο μας αλκοόλ συνοδεύει (συνήθως) κάποιες από τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής μας. Και μπορεί σε μικρότερη ηλικία να έπρεπε να καταναλώσουμε περισσότερα ποτήρια για να νιώσουμε ότι μας επηρεάζει ή για να αποκτήσουμε hangover, ωστόσο αυτή η συνήθεια μεταβάλλεται όσο μεγαλώνουμε.

Μετά από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν που οφείλεται αυτή η αλλαγή. Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας αλλάζει, όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά. Το ποσοστό του σωματικού λίπους αυξάνεται, ακόμα κι αν το βάρος παραμένει ίδιο, ενώ η ποσότητα του νερού μειώνεται.

Jenny.Gr
Unsplash

Τα άτομα, που το βάρος τους κυμαίνεται μέσα στο φυσιολογικό εύρος, διαθέτουν περίπου 62% νερό στο σώμα τους μέχρι το 10ο έτος της ζωής τους. Μετά από αυτή την ηλικία, στις γυναίκες πέφτει στο 55%, ενώ στους άνδρες παραμένει ίδιο μέχρι τα 60 χρόνια τους. Έπειτα, στις γυναίκες υποχωρεί κι άλλο, αγγίζοντας το 50%, ενώ στους άνδρες πέφτει στο 57%.

Η μείωση της περιεκτικότητας του νερού είναι σημαντική επειδή το αλκοόλ είναι μια υδατοδιαλυτή ουσία. Αν, λοιπόν, στα 65 πίνεις την ίδια ποσότητα που έπινες στα 30 σου, το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα σου θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Με άλλα λόγια, τα τρία ποτά στα 30 ισοδυναμούν με ένα ποτό στα 65.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις επιπτώσεις του αλκοόλ σε σύγκριση με τους άνδρες, αφενός γιατί διαθέτουν λιγότερο νερό στον οργανισμό τους και αφετέρου διότι η ποσότητα ορισμένων ενζύμων είναι μικρότερη. Συνεπώς, η ικανότητα να μεταβολίζουν το αλκοόλ δυσκολεύει με το πέρασμα των χρόνων.

Παρ΄όλα αυτά, καλό θα ήταν να έχουν υπόψη μας ότι καμία αλλαγή δεν γίνεται απότομα και από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι άνθρωποι τείνουν να παρατηρούν τις πρώτες διαφοροποιήσεις στο σώμα και την ενέργειά τους στις δεκαετίες των 40 και των 50, στα 60 γίνονται πιο έντονες κι έπειτα, από τα 70 και μετά, μπορείς να διακρίνεις ξεκάθαρα τις μεταβολές.

Jenny.Gr
Unsplash

Αυτό που δεν πρέπει να παραβλέψουμε είναι ότι μεγαλώνοντας και συγκεκριμένα μετά την ηλικία των 60, καταναλώνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα ή σε καθημερινή βάση φάρμακα, γεγονός που δεν συνέβαινε στα 20, τα 30 και τα 40. Ο συνδυασμός της φαρμακευτικής αγωγής με την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας, επηρεάζοντας τη δράση τους και προκαλώντας παρενέργειες.

Παράλληλα, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ έχει την ικανότητα να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να επιβαρύνει την ψυχική υγεία και να επηρεάσει τον ύπνο. Συνεπώς, το ρητό «παν μέτρον άριστον» αποδεικνύεται γι’ ακόμα μια φορά σοφό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.