WELL BEING

Έρευνα εξηγεί τι μπορεί να μας συμβεί αν δεν κοιμηθούμε σωστά δύο συνεχόμενα βράδια


JTeam

22 Ιουλίου 2024

Έρευνα εξηγεί τι μπορεί να μας συμβεί αν δεν κοιμηθούμε σωστά δύο συνεχόμενα βράδια
Unsplash
Είχαμε τις υποψίες μας και τώρα τις επιβεβαιώσαμε

Ας συμφωνήσουμε σε κάτι. Τις περίπου 12 ημέρες που ο καύσωνας δε λέει να μας αφήσει ήσυχους, είναι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν έναν -ας πούμε- ποιοτικό ύπνο. Και όταν λέμε ποιοτικό, μη φανταστείτε ότι εννοούμε οκτώ ώρες σερί, αυτό είναι όνειρο απατηλό, αλλά τουλάχιστον να κλείσουμε ένα 6ωρο. Πάντως ο κακός ύπνος είναι πρόβλημα για πολλούς λόγους, τους οποίους γνωρίζουμε, αλλά ξέρετε τι δεν γνωρίζαμε και μόλις το επιβεβαιώσαμε; Πως αν δεν κοιμηθούμε σωστά δύο ημέρες συνεχόμενα, τότε θα νιώθουμε μεγαλύτεροι από ότι είμαστε.

Σύμφωνα με έρευνα από τη Σουηδία, διαπιστώθηκε πως δύο βράδια κακού ύπνου, κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν τέσσερα χρόνια μεγαλύτεροι. Πάμε πάλι, «τέσσερα». Δεν τα λες και λίγα. Ειδικότερα, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες που κοιμήθηκαν τέσσερις ώρες για δύο βράδια, ένιωθαν πως είναι τέσσερα χρόνια μεγαλύτεροι, με ορισμένους να υποστηρίζουν πως η υπνηλία τους έκανε να αισθάνονται δεκαετίες μεγαλύτεροι.

Στον αντίποδα, παρατηρήθηκε πως οι συμμετέχοντες που είχαν τη δυνατότητα να κοιμηθούν για εννιά ώρες, ένιωθαν τρεις μήνες νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία.

«Ο ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο χρονών νιώθεις», ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης και ψυχονευροανοσολόγος στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, Leonie Balter, και πρόσθεσε: «Ακόμα και όταν κοιμάσαι λιγότερο για δύο βράδια, αυτό έχει πραγματικό αντίκτυπο στο πώς νιώθεις».

Όπως διαβάζουμε στον Guardian, οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο μελέτες. Στην πρώτη συμμετείχαν 429 άτομα, ηλικίας 18-70, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο χρονών ένιωθαν και πόσες νύχτες είχαν κοιμηθεί άσχημα τον τελευταίο μήνα. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, για κάθε μέρα κακού ύπνου, οι συμμετέχοντες ένιωθαν τρεις μήνες μεγαλύτεροι, σε αντίθεση με όσους είχαν κοιμηθεί καλύτερα, που ένιωθαν έξι χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές ρώτησαν 186 συμμετέχοντες, ηλικίας 18-64, για το πόσο χρονών ένιωθαν μετά από δύο βράδια καλού ύπνου και δύο βράδια κακού ύπνου. Στη δεύτερη κατηγορία, ένιωθαν 4 χρόνια μεγαλύτεροι, γεγονός που συνδέεται και με την περισσότερη υπνηλία. Οπότε αν θέλουμε να νιώθουμε νέες, πρέπει να κοιμόμαστε καλά.

Πάντως, σε μια 10ετή μελέτη με περισσότερους από 4.000 Ευρωπαίους να συμμετέχουν, διαπιστώθηκε πως όσοι ασκούνταν με συνέπεια 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αϋπνία σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν. Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες άσκησης τους, πόσο καλά και πόσο καιρό κοιμόντουσαν και πόση υπνηλία ένιωθαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσοι, λοιπόν, ασκούνται, έχουν 42% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον ύπνο και 55% περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται σωστά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.