WELL BEING

Πώς να πείσεις το παιδί σου να σε βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού - 4 χρήσιμα tips


JTeam

19 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς να πείσεις το παιδί σου να σε βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού - 4 χρήσιμα tips
Freepik
Οι δουλειές του σπιτιού πρέπει να είναι οικογενειακή υπόθεση

Ο γενικός κανόνας που ισχύει στο εξωτερικό είναι πως όλα τα μέλη που κατοικούν σε ένα σπίτι πρέπει να ασχολούνται με τις δουλειές και την καθαριότητά του. Και από αυτόν δεν εξαιρούνται τα παιδιά. Όπως οι γονείς ασχολούνται με τις δουλειές και με τις εξωτερικές υποχρεώσεις που αφορούν στο σπίτι, έτσι και τα παιδιά πρέπει να αποκτούν από μικρή ηλικία μια ιδέα και σιγά - σιγά να συμβάλλουν στην καθαριότητά του.

Σύμφωνα με έναν σύμβουλο γονέων, το μυστικό για να επικοινωνήσεις στο παιδί σου τη σημαντικότητα να κάνει δουλειές στο σπίτι, συμμετέχοντας σε αυτή την οικογενειακή προσπάθεια, είναι να μεταφέρεις το μήνυμα με σωστό τρόπο. Όπως προκύπτει από το πόρισμα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Online Carpets, τα παιδιά σήμερα είναι πιο πρόθυμα να βοηθήσουν στις οικιακές εργασίες απ’ ότι στο παρελθόν.

Το συμμάζεμα του δωματίου και των παιχνιδιών, ο διαχωρισμός των καθαρών από από τα βρώμικα ρούχα, η τακτοποίηση της ντουλάπας, είναι κάποιες από τις δουλειές που ένα παιδί μπορεί να κάνει με ευκολία. Αν, τώρα, επιθυμείς το παιδί σου να ασχοληθεί και με άλλες δουλειές, η εμπειρογνώμονας σε θέματα γονέων, Τζορτζίνα Στάρμερ, προσφέρει μερικές χρήσιμες συμβουλές, που πρέπει να υιοθετήσεις.

Jenny.Gr
Freepik

4 συμβουλές για να παρακινήσεις το παιδί σου να σε βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού

1.Ανάθεσε αρμοδιότητες που συνάδουν με την ηλικία του

Άλλες δουλειές μπορεί να κάνει ένα 8χρονο παιδί κι άλλες ένα 12χρονο. Το να έχεις υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί σου είναι ανώφελο και καταπιεστικό. Συζήτησε ανοιχτά μαζί του για όσα θέλει να προσπαθήσει να κάνει και βγάλτε μαζί ένα πρόγραμμα. Για παράδειγμα, κάθε Σάββατο θα σε βοηθάει με το μαγείρεμα ή με το πλύσιμο των πιάτων. Να θυμάσαι, πως δεν πρέπει να ξεπερνάς τα όρια και να επιβαρύνεις το παιδί με ευθύνες που δεν του αναλογούν.

2.Γίνε πρότυπο

Τα παιδιά είθισται να αντιγράφουν τους γονείς τους. Συνεπώς, γίνε το πρότυπο που θα ήθελες να έχει. Αν σε δουν να έχεις ενεργό ρόλο στις εργασίες του σπιτιού και να μην αναβάλεις τις υποχρεώσεις σου, τότε θα μπουν στη διαδικασία να κάνουν το ίδιο.

Jenny.Gr
Freepik

3.Θέσε όρια

Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ότι πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που έχουν οι γονείς τους. Αν μια ημέρα ή μια εβδομάδα βγουν εκτός προγράμματος, δεν χρειάζεται να παρέμβεις. Αν, ωστόσο, αυτή η τάση συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να συζητήσεις μαζί του, να του υπενθυμίσεις τις αρμοδιότητές του και να θέσεις ορισμένα όρια, χωρίς να αυξήσεις τους τόνους και να προκαλέσεις κάποια σύγκρουση.

4. Κάνε τις δουλειές παιχνίδι

Ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού, μπορούν να είναι διασκεδαστικές. Βάλτε μουσική, χορέψτε, τραγουδήστε, συζητήστε για διάφορα θέματα, ώστε να περάσετε τον χρόνο σας όμορφα, ενώ παράλληλα κάνετε δουλειές. Η θετική στάση είναι αυτή που θα επηρεάσει το παιδί και θα απομυθοποιήσει την εικόνα που έχει στο μυαλό του για την καθαριότητα του σπιτιού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.