WELL BEING

Πρόσθεσε αυτές τις 6 συνήθειες στην εργάσιμη ημέρα σου για να είσαι υγιής και χαρούμενος, σύμφωνα με ειδικό


JTeam

25 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσθεσε αυτές τις 6 συνήθειες στην εργάσιμη ημέρα σου για να είσαι υγιής και χαρούμενος, σύμφωνα με ειδικό
Freepik
Τα μικρά και απλά πράγματα της καθημερινότητας συνδέονται με την ευδαιμονία μας

Η καθιστική ζωή αποτελεί ένα από τα πρώτιστα προβλήματα που πρέπει να μας απασχολούν μέσα στην καθημερινότητα. Ωστόσο, κάλλιστα θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος ότι είναι σχεδόν άλυτο, αφού η εργασία μας είναι απαραίτητη για τη διαβίωσή μας. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων περνούν περίπου 8 με 10 ώρες ημερησίως μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, ένα ταμείο ή ένα τιμόνι, γεγονός που βλάπτει την υγεία τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Πέρα από τη σωματική υγεία, όμως επηρεάζει και την ψυχική. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους 7.000 εργαζόμενους μιας αθλητικής εταιρείας, απέδειξε πως δύο ώρες μετά την έναρξη της δουλειάς, η διάθεσή τους πέφτει, ενώ τέσσερις ώρες μετά - περίπου στη μέση της βάρδιας - το άγχος αυξάνεται κατακόρυφα. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ένα 15λεπτο διάλειμμα άσκησης ανέτρεπε αυτά τα στοιχεία, επαναφέροντας την ψυχολογία σε ένα καλό επίπεδο.

Ο καθηγητής του βρετανικού κολεγίου, King’s College, Μπρέντον Σταμπς, που ειδικεύεται στην ψυχική υγεία, υποστήριξε πως η ενσωμάτωση της άσκησης κι άλλων πέντε συνηθειών στην κάθε εργάσιμη ημέρα μας, θα ενισχύσουν την υγεία και την ευτυχία μας. Όσο πιο πιστοί παραμείνουμε σε αυτό το πρόγραμμα τόσα περισσότερα θα είναι τα οφέλη.

Jenny.Gr
Freepik

Οι συνήθειες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σου και θα προάγουν την ψυχική και σωματική υγεία σου

#1 Διάβασε ένα βιβλίο κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, αντί να κάνεις σκρολ στα social media (8:00 π.μ)

Αν κινείσαι με τα Μέσα Μεταφοράς, γνωρίζεις πόσος χρόνος χάνεται μέσα στην ημέρα από το σπίτι στη δουλειά και από τη δουλειά στο σπίτι. Ο ειδικός, λοιπόν, υποστηρίζει πως πρέπει να αξιοποιούμε αυτόν τον χρόνο, διαβάζοντας ένα βιβλίο κι όχι χαζεύοντας στα social media, τα οποία επιβαρύνουν την ψυχική υγεία μας. Το διάβασμα βοηθάει τον εγκέφαλο, εξασκεί τη συγκέντρωση, ενώ, παράλληλα, μαθαίνουμε νέα πράγματα.

#2 Ασκήσεις αναπνοής (11:00 π.μ)

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, τα επίπεδα του άγχους αρχίζουν να αυξάνονται δύο ώρες μετά την έλευσή μας στο γραφείο. Ακόμα και να μην το νιώθουμε, συμβαίνει εσωτερικά. Εκείνη η στιγμή, λοιπόν, είναι η ιδανικότερη για ένα σύντομο διάλειμμα, προκειμένου να κάνουμε μερικές ασκήσεις αναπνοής. Κάθισε στη θέση σου, χαλάρωσε τους ώμους σου και πάρε μια βαθιά εισπνοή μέχρι να γεμίσει αέρα η κοιλιά σου. Επανάλαβε, μη αφήνοντας τον αέρα, μέχρι να νιώσεις τους πνεύμονές σου να ανεβαίνουν ψηλά. Έπειτα, εξέπνευσε αργά - πολύ αργά - από το στόμα. Για να είναι αποτελεσματική η άσκηση, πρέπει να επαναληφθεί για περίπου 10 λεπτά.

#3 Φάε ένα σπιτικό γεύμα (12:00 μ.μ)

Το junk food είναι νόστιμο και καθόλου δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτό. Βέβαια, έχει αμέτρητες θερμίδες, δεν έχει καμία θρεπτική αξία και γεμίζει τον οργανισμό μας με λιπαρά, τα οποία δεν χρειαζόμαστε. Αντίθετα, ένα σπιτικό γεύμα, φτιαγμένο από εμάς με αγνά υλικά είναι η καλύτερη πρόταση για την υγεία μας. Απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και βάσισε το μενού σου στη μεσογειακή διατροφή, που είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμη για την υγεία μας.

#4 Περπάτα για 15 λεπτά (2:00 μ.μ)

Μία βόλτα μέχρι την κουζίνα για νερό, λίγο περπάτημα στον κήπο, το μπαλκόνι ή την είσοδο είναι ένα είδος κίνησης που θα βοηθήσει τον οργανισμό σου, συμβάλλοντας στη μείωση του άγχους και της πίεσης. 15 λεπτά περπατήματος αρκούν για να επανέλθουμε στο κέντρο μας και να απελευθερωθούν ορμόνες που συνδέονται με την ευεξία και την υγεία μας.

#5 Φάε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας (3:00 μ.μ)

Αν σου αρέσουν τα γλυκά, τότε αυτή η στιγμή της ημέρας θα γίνει η αγαπημένη σου. Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας, που είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, αλλά και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτή η στιγμή της ημέρας είναι η καταλληλότερη για να φας σοκολάτα, καθώς περιέχει καφεΐνη που ενεργοποιεί τον οργανισμό και αυξάνει την ενέργειά μας.

#6 Απόφυγε το αλκοόλ και προτίμησε ένα τσάι ή μια σόδα μετά τη δουλειά (6:00 μ.μ)

Πολλοί συνεργάτες έχουν τη συνήθεια να πίνουν ένα ποτό μετά το τέλος της δουλειάς ορισμένα απογεύματα της εβδομάδας/μήνα. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, όμως, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς βλάπτει την καρδιά, τον εγκέφαλο και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αντί αυτού, προτίμησε ένα τσάι ή μια σόδα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.