WELL BEING

5 ρεαλιστικοί τρόποι για να ξεπεράσεις το κοινωνικό άγχος


JTeam

13 Οκτωβρίου 2024

5 ρεαλιστικοί τρόποι για να ξεπεράσεις το κοινωνικό άγχος
Unsplash/Aiony Haust
Το κοινωνικό άγχος προκαλεί αβεβαιότητα και μια συνεχόμενη εσωτερική πάλη

Το κοινωνικό άγχος είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους σε αυτόν τον κόσμο ήδη από την παιδική ηλικία τους. Αρκεί ένα περίεργο βλέμμα, μια αμήχανη κίνηση ή μια άβολη συζήτηση για να μας προκαλέσει ανασφάλεια και να ανοίξει στο μυαλό μας το ντουλάπι με τις αρνητικές σκέψεις - που είναι συνήθως ατελείωτες.

Όσοι ταλαιπωρούνται από κοινωνικό άγχος πιστεύουν συνεχώς ότι υστερούν έναντι των υπολοίπων, φοβούνται να μιλήσουν, αλλά και να κριθούν. Αυτός είναι ο λόγος που προτιμούν να κλείνονται στον εαυτό τους και να καταπιέζουν τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους. Η έκθεση είναι «εχθρός» τους και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να την αποφύγουν.

Το κοινωνικό άγχος μπορεί να εκδηλωθεί σε ποικίλες μορφές, ωστόσο καθεμία από αυτές είναι μια δυσάρεστη εμπειρία. Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν πέντε tips που μπορείς να ακολουθήσεις, προκειμένου να καταφέρεις να βρεις εσωτερική ισορροπία και να αναπτύξεις αυτοεκτίμηση, ώστε να διαχειριστείς αποτελεσματικά το κοινωνικό άγχος.

Jenny.Gr
Unsplash

Πώς να σταματήσεις να έχεις άγχος για τη γνώμη των άλλων

  • 1.Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Εντόπισε την πηγή του προβλήματος και προσπάθησε να κατανοήσεις τι είναι ακριβώς αυτό που σου προκαλεί άγχος. Όσο πιο βαθιά φτάσεις και όση μεγαλύτερη υπομονή δείξεις τόσο καλύτερα θα μπορέσεις να το θεραπεύσεις.
  • 2.Αποδέξου και αγάπησε κάθε ατέλειά σου. Η κατανόηση, η αποδοχή και η αγάπη προς τον εαυτό μας είναι τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη τρυφερότητα την «πληγή» και να βάλουμε σε μια σειρά τις αρνητικές σκέψεις. Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να συγχωρείς στον εαυτό σου τα λάθη και τις αποτυχίες και να εστιάσεις σε όλα όσα έχεις καταφέρει στην πορεία σου.
  • 3.Είσαι το ίδιο άξιος και πολύτιμος, όπως όλοι. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από το αίσθημα της κατωτερότητας, πάντοτε βρίσκουν έναν λόγο για να υποβαθμίσουν τον εαυτό τους και να δικαιώσουν τους άλλους. Θέσε τις ανάγκες σου σε προτεραιότητα κάνε ό,τι σε κάνει χαρούμενο, αδιαφορώντας για την άποψη των υπολοίπων.
  • 4.Μην αποφεύγεις καταστάσεις που σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Μπορεί αυτή η συνθήκη να σου δημιουργεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Όταν αντιμετωπίζεις με θάρρος τους φόβους σου και δεν οπισθοχωρείς σε πλημμυρίζει ένα αίσθημα υπερηφάνειας. Σταμάτα να σαμποτάρεις την ευτυχία σου και πράξε υπέρ αυτής.
  • 5.Νιώσε τα συναισθήματά σου και άκου τις σκέψεις σου. Η αυτογνωσία είναι μια βασική ικανότητα που πρέπει να εξασκήσεις μέσα στο πέρασμα των χρονων. Παρατήρησε τον εαυτό σου, δώσε σημασία στις αντιδράσεις του, σεβάσου τις επιθυμίες του. Δεν είσαι ρομπότ, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός με συναισθήματα. Η μέθοδος του διαλογισμού θα σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου και να κατανοήσεις τον εσωτερικό κόσμο σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.