WELL BEING

7 φράσεις που δεν πρέπει να λες στα ενήλικα παιδιά σου, για να μεταμορφώσεις τη σχέση σας


JTeam

12 Δεκεμβρίου 2024

φράσεις και παιδιά
Pexels/ Elina Fairytale
«Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και γίνονται ενήλικες, ο τρόπος επικοινωνίας μαζί τους πρέπει να προσαρμοστεί»

«Τα χρόνια περνούν γρήγορα». Αυτή είναι μια κλισέ φράση, αλλά αρκετά ρεαλιστική – ειδικά ότι μιλάμε για τη γονεϊκότητα και το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα παιδιά. Μπορεί να σου φαίνεται σαν χθες να έχεις ένα μικρό παιδί, αλλά μια μέρα ξυπνάς και έχει γίνει ενήλικας. Έχει μεγαλώσει, ίσως έχει φύγει από το σπίτι και παίρνει αποφάσεις που πολλές φορές δεν σε βρίσκουν σύμφωνο. Η αλλαγή αυτή, δεν αφορά μόνο στο γεγονός ότι το δωμάτιό του είναι πλέον άδειο, αντιθέτως αφορά σε μια ολόκληρη μετάβαση στη σχέση σας.

«Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και γίνονται ενήλικες, ο τρόπος επικοινωνίας μαζί τους πρέπει να προσαρμοστεί, με έμφαση στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους», εξηγεί ο Δρ. Τζόελ Φρανκ, ψυχολόγος στο Duality Psychological Services. «Οι γονείς πρέπει να προσαρμοστούν στον ρόλο του υποστηρικτικού συμβούλου, αντί να παίρνουν αποφάσεις για τα παιδιά τους. Πρέπει να προσφέρουν τις συμβουλές τους μόνο όταν τους ζητηθούν. Αυτό σημαίνει ότι η επικοινωνία πρέπει να μετακινηθεί από μια καθοδηγητική προσέγγιση σε μια πιο συνεργατική και αμοιβαία συζήτηση, όπου σέβονται την αυτονομία του ενήλικου παιδιού και αποφεύγουν να δίνουν μη ζητημένες συμβουλές».

Αυτό, σημαίνει επίσης, ότι πρέπει να αποφεύγονται ορισμένες φράσεις που συχνά χρησιμοποιούνται από γονείς, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σχέση τους με τα ενήλικα παιδιά τους. Κι αυτές, είναι 7 φράσεις που πρέπει να αποφεύγεις, σύμφωνα με ψυχολόγους.

  • «Έπρεπε να το έχεις κάνει διαφορετικά»

Είσαι σύμβουλος και όχι το «αφεντικό» των παιδιών σου. Αυτή η φράση μπορεί να ακουστεί επικριτική, υπονοώντας ότι οι αποφάσεις του παιδιού δεν είναι αρκετά καλές. Μπορεί να υπονομεύσει την αυτοπεποίθησή του και να το κάνει να αισθανθεί ότι χρειάζεται έγκριση για να πάρει αποφάσεις. Και πραγματικά, δεν το θέλουμε αυτό.

  • «Πρέπει πραγματικά να είσαι περισσότερο σαν...»

Και πάλι, τα «πρέπει». Αυτή η φράση μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες για τον εαυτό των παιδιών σου, καθώς και απογοήτευση. Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί με αυτού του είδους την επικοινωνία, γιατί υπονοεί ότι το ένα παιδί, ακόμα και το ενήλικο παιδί, θα έπρεπε να τα πηγαίνει καλύτερα, να μην αποτυγχάνει, να είναι μόνο επιτυχημένο (και τα σχετικά). Με λίγα λόγια, αυτή η φράση επικεντρώνεται στο τι δεν κάνει το παιδί ή σε ποια σημεία υστερεί, αντί να επικεντρώνεται στο πώς να ενθαρρύνει, να στηρίξει ή να επαινέσει.

  • «Πότε θα ηρεμήσεις και θα τακτοποιηθείς;»

Αυτή η ερώτηση είναι πάντα και για κάθε λόγο λάθος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει πίεση, ειδικά εάν ένα παιδί προχωράει στη ζωή με τον δικό του ρυθμό, ενώ μπορεί επίσης να υπονοεί κριτική για τις τρέχουσες επιλογές του.

  • «Σου το είπα!»

Οι άνθρωποι γενικά δεν θέλουν να ακούν αυτήν τη φράση από κανέναν, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη όταν ακούγεται από έναν γονιό. Γιατί είναι ταπεινωτική, φέρνει μια αίσθηση ντροπής και αμηχανίας στο παιδί και μπορεί να το κάνει να νιώσει υποτιμημένο. Ακόμα και αν ο γονιός είχε δίκιο, αυτή η δήλωση δεν το βοηθά και απλώς το κάνει να νιώσει χειρότερα.

  • «Ήταν πιο δύσκολα για μένα όταν ήμουν στην ηλικία σου»

Δεν χρειάζεται να υπάρχει πάντα ανταγωνισμός για το ποιος είχε πιο δύσκολη ζωή και ποιος έχει καλύτερη. Εάν λες στο παιδί σου ότι δεν έχει τίποτα να παραπονιέται, ακυρώνεις την εμπειρία που έχει, ακυρώνεις το άγχος που αισθάνεται και υπονοείς ότι δεν είσαι κάποιος που μπορεί να προσφέρει στήριξη χωρίς κριτική.

  • «Έκανα τα πάντα για να έχεις εσύ περισσότερα από ό,τι εγώ»

Αυτού του είδους η επικοινωνία ενισχύει τα συναισθήματα ενοχής ή έλλειψης ευγνωμοσύνης στο ενήλικο παιδί. Συνήθως, όταν τα παιδιά περνούν μια ηλικία, είναι ενήμερα ότι οι γονείς τους έκαναν θυσίες για να έχουν εκείνα περισσότερα, αλλά το να ακούν αυτήν τη δήλωση, είναι κάτι αποξενωτικό, όχι ενθαρρυντικό.

  • «Θα το καταλάβεις όταν μεγαλώσεις»

Αυτή η φράση μπορεί να ακούγεται ταπεινωτική, ειδικά σε έναν ενήλικα με εμπειρία στη ζωή. Παράλληλα, οι ειδικοί συμφωνούν πως είναι απορριπτική και υποθέτει ότι το παιδί είναι ανίκανο να καταλάβει τη στιγμή. Και σίγουρα, θα δημιουργήσει απόσταση ανάμεσά σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.