WELL BEING FITNESS

Πώς να κάνετε ποδήλατο με ασφάλεια!


8 Ιουλίου 2014

Η ποδηλασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας και να κάψετε θερμίδες. Στην πραγματικότητα, επειδή,  είναι μια δραστηριότητα που βασίζεται  στο βάρος σας,  αποτελεί μια πολύ καλή άσκηση για τις αρθρώσεις. Ακόμη και σε ένα μέτριο ρυθμό, των 10 μιλίων ανά ώρα, μπορείτε να κάψετε 300 θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας βόλτας 45 λεπτών. Εκτός από την απώλεια του βάρους, η ποδηλασία τονώνει τους μυς, και αυξάνει την αντοχή και την χωρητικότητα των πνευμόνων. Αυτή η σχεδόν δια βίου δραστηριότητα μπορεί να γίνει μαζί με τους φίλους σας, ή με την οικογένεια.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, υπάρχουν περιβαλλοντικά και οικονομικά προνόμια. Ένα ποδήλατο δεν έχει ουσιαστικά καμία αρνητική περιβαλλοντική επίπτωση. Αγοράστε ένα καλό ποδήλατο, και μπορεί να σας διαρκέσει πάνω από 10 χρόνια. Η μετακίνηση με ποδήλατο εξοικονομεί χρήματα για βενζίνη και πάρκινγκ, και μειώνει το χρόνο που περνάτε στους δρόμους, εξαιτίας της κίνησης. Επιπλέον, μια πρωινή ποδηλασία παράγει ενδορφίνες, που έχουν πολλές θετικές συνέπειες για το σώμα και το μυαλό, διότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, μειώνουν τον πόνο και το άγχος.

Η ποδηλασία είναι διασκέδαση! Όμως, πρέπει να γίνεται με προσοχή. Παρακάτω θα δείτε τι να προσέχετε, για να κάνετε μια ασφαλής βόλτα με το ποδήλατο σας.

  • Να φοράτε πάντα κράνος, καθώς αυτό μπορεί να αποτρέψει το 85 τοις εκατό των τραυματισμών στο κεφάλι, από ατυχήματα με ποδήλατο.
  • Μην οδηγείτε αμυντικά και να αντιλαμβάνεστε το περιβάλλον σας. Ένα λευκό LED φως μπροστά στο ποδήλατο, σας κάνει ορατούς όταν πλησιάζετε στις  διασταυρώσεις, και ένα κόκκινο, φως που αναβοσβήνει στο πίσω μέρος,  σας κάνει ορατούς στους οδηγούς που πλησιάζουν από πίσω. Επίσης, το  φτερό στο ποδήλατο  παρέχει προστασία από το πιτσίλισμα του νερού επάνω σας.
  • Σημαντικό ρόλο στην ποδηλασία παίζει και η διατροφή, διότι σας παρέχει τα κατάλληλα καύσιμα για να αντέξετε. Άρα, πριν από μια πρωινή βόλτα, να τρώτε ένα ελαφρύ πρωινό, για τη διατήρηση της ενέργειας και την πρόληψη της πείνας, μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Ένα πρότυπο διατροφής για όσους κάνετε ποδήλατο είναι:

Πριν τη βόλτα

  • ¾ φλιτζανιού υψηλή σε φυτικές ίνες δημητριακών
  • 1 φλιτζάνι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα
  • ½ φλιτζάνι μούρα
Μετά την βόλτα
  • 1 μπανάνα και 18 ωμά αμύγδαλα

Αν κάνετε μια βόλτα που θα διαρκέσει 90 λεπτά ή και περισσότερο, καλό είναι να τροφοδοτήσετε τους μύες σας με υδατάνθρακες, δύο ώρες πριν, ώστε να έχετε ενεργεία. Επιπλέον, κάντε ένα γεύμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για εύκολη πέψη.

Για παράδειγμα:

  • 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 1 μέτρια μπανάνα
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες
  • 1 αυγό
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.