WELL BEING FITNESS

Γιόγκα και εγκυμοσύνη


18 Οκτωβρίου 2014

73bfeabeb176f40bb8c3b59b5b95e237-κα.jpg

Προετοιμάστε το σώμα και το μυαλό σας, για την προγεννητική γιόγκα. Θέστε κατά μέρος τον εγωισμό σας και κάντε αυτή την άσκηση αγάπης, για τον εαυτό σας και το μωρό σας. Η προγεννητική γιόγκα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα, που μπορείτε να κάνετε για εσάς και για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Καταρχήν, η προγεννητική γιόγκα αναπτύσσει την αντοχή και τη δύναμη. Καθώς το μωρό μεγαλώνει μέσα στο σώμα, οι έγκυες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και αντοχή, ώστε να είναι σε θέση, να κουβαλήσουνε εννιά μήνες το μωράκι. Η γιόγκα ενισχύσει τους γοφούς, την πλάτη, τα χέρια και τους ώμους.

Επίσης, βοηθάει την ισορροπία, η οποία δεν είναι τόσο καλή, όσο το έμβρυο μεγαλώνει μέσα στο σώμα. Καθώς λοιπόν, οι έγκυες προσπαθούν να επικεντρωθούν στις αναπνοές, κάνοντας γιόγκα, μπορούν να τελειοποιήσουν την ισορροπία, σωματικά και συναισθηματικά.

Ανακουφίζει την ένταση της πλάτης, των γοφών, του στήθους, του αυχένα και των ώμων. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, περισσότερη ένταση τίθεται επί αυτών των συγκεκριμένων ομάδων μυών στο σώμα των γυναικών. Άρα, έχουν την τάση να κάνουν μια οσφυϊκή καμπύλη, λόγω της αύξησης του μεγέθους στην κοιλιά. Επιπλέον, όταν το στήθος αυξάνεται σε μέγεθος, υπάρχει μεγαλύτερη ένταση, στο λαιμό και στους ώμους. Τέλος, η προγεννητική γιόγκα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος, ώστε να προετοιμάσει τις γυναίκες για τον τοκετό.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός τυπικού μαθήματος προγεννητικής γιόγκα;

Ένα τυπικό μάθημα προγεννητικής γιόγκα μπορεί να περιλαμβάνει:

Αναπνοή. Θα πρέπει οι έγκυες να ενθαρρύνονται, ώστε να επικεντρωθούν στην αναπνοή, να εκπνέουν αργά και βαθιά από τη μύτη. Επίσης, μπορούν να εξασκηθούν σε διαφορετικές τεχνικές αναπνοής, κάνοντας ήχους, όπως βούισμα ή ρουθούνισμα. Αυτές, οι τεχνικές μπορεί να μειώσουν τη δύσπνοια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ήπιες διατάσεις. Θα πρέπει οι έγκυες, να ενθαρρύνονται, ώστε να κινούν ελαφρά διαφορετικές περιοχές του σώματός, όπως τον λαιμό και τα χέρια, σε όλο το εύρος τους.

Στάσεις. Ενώ οι έγκυες είναι ξαπλωμένες ή κάθονται στο έδαφος, το σώμα εκτελεί διαφορετικές θέσεις, με στόχο την ανάπτυξη της δύναμης, της ευελιξίας και της ισορροπίας. Στηρίγματα - όπως κουβέρτες, μαξιλάρια και ζώνες - μπορεί να χρησιμοποιηθούν, για να παρέχουν στήριξη και άνεση.

Χαλάρωση. Στο τέλος κάθε μαθήματος, οι έγκυες χαλαρώνουν και αποκαθιστάται η συχνότητα ηρεμίας της καρδιάς και ο ρυθμός αναπνοής τους. Επίσης, ενθαρρύνονται, να ακούσουνε τη δική τους ανάσα, να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα συναισθήματα τους και στις σκέψεις τους και να επαναλάβουν μια μάντρα ή μια λέξη, που να επιφέρει μια κατάσταση αυτογνωσίας και εσωτερικής ηρεμίας.

Υπάρχουν κάποιες μορφές της γιόγκα που δεν συνιστώνται για τις έγκυες;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της γιόγκα - μερικές πιο έντονες από ό, τι άλλες. Η προγεννητική γιόγκα και η hatha (ήπια) γιόγκα είναι οι καλύτερες επιλογές, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, καλό είναι οι έγκυες να αποφεύγουν τη Bikram γιόγκα, κοινώς τη ζεστή γιόγκα, η οποία περιλαμβάνει έντονες πόζες σε ένα δωμάτιο που θερμαίνεται στους 38-43 C. Η Bikram γιόγκα μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος πάρα πολύ, προκαλώντας μια κατάσταση γνωστή ως υπερθερμία. Επιπλέον, η ashtanga και άλλα είδη έντονης γιόγκα, μπορεί να είναι επώδυνες, για όσες δεν είναι έμπειρες επαγγελματίες.

Τέλος, δεν είναι μυστικό, ότι η γιόγκα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα, που μπορείτε να κάνετε για το εαυτό σας, καθώς, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα του άγχους, της φλεγμονής, της κατάθλιψης και συμβάλει σε μια πιο υγιή εγκυμοσύνη.

Ιωάννα Κολιακουδάκη1

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.