WELL BEING FITNESS

Yoga και Διαβήτης: Ρυθμίστε το σάκχαρο στο αίμα σας με φυσικό τρόπο


Ιωάννα Κολιακουδάκη

11 Φεβρουαρίου 2020

Yoga και Διαβήτης: Ρυθμίστε το σάκχαρο στο αίμα σας με φυσικό τρόπο

Τα τελευταία δέκα χρόνια η εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Diabetes Federation (I.D.F.) το 2000 τα άτομα με διαβήτη ήταν 151 εκατομμύρια, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 3000 και αναμένεται να αυξηθούν. Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια από τις πιο βασικές αιτίες θανάτου, ενώ πολλοί αγνοούν ότι πάσχουν, διότι τα συμπτώματα μπορεί να μην εκδηλωθούν τα πρώτα χρόνια.

Tί ακριβώς είναι ο σακχαρώδης διαβήτης; Είναι μια χρόνια ασθένεια κατά την οποία  τα επίπεδα γλυκόζης εμφανίζονται αυξημένα στο αίμα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ζάχαρη, αντί να συγκεντρώνεται όπως θα έπρεπε φυσιολογικά στα κύτταρα και να τους δίνει ενέργεια, να συσσωρεύεται στα αγγεία.  Στους διαβητικούς, η λήψη ινσουλίνης, ορμόνης η οποία παράγεται από το πάγκρεας, κρίνεται συνήθως απαραίτητη (ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης) για την ισορροπία και τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού.

Υπάρχουν 3 τύποι διαβήτη.

Διαβήτης τύπου Ι (νεανικός διαβήτης): Ο ασθενής παράγει ελάχιστη, έως καθόλου ινσουλίνη γι’αυτό και κρίνεται απαραίτητη η λήψη της. Ο συγκεκριμένος τύπος εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 40 ετών –κυρίως παιδιά και εφήβους.

Διαβήτης τύπου ΙΙ (ενηλίκων): Ο οργανισμός παράγει ινσουλίνη, δεν είναι όμως αρκετή. Ο συγκεκριμένος τύπος (η πιο κοινή μορφή διαβήτη), εμφανίζεται συχνά σε ενήλικες ( άνω των 40 ετών) που πάσχουν από παχυσαρκία. Σε αυτόν τον τύπο, συστήνεται (κατά περίπτωση) δίαιτα, γυμναστική και ενέσεις ινσουλίνης.

Διαβήτης τύπου ΙΙΙ (κύησης): Μπορεί να εμφανιστεί  κατά την περίοδο εγκυμοσύνης, ενώ αντιμετωπίζεται με σωστή διατροφή, άσκηση και λήψη ή μη ινσουλίνης.

Δυστυχώς οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν όλα τα μυστικά αυτής της ασθένειας, ούτε να τη διαγράψουν από τον κατάλογο των χρόνιων νοσημάτων, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα το φάρμακο που τη γιατρεύει.

Όμως η τακτική ενασχόληση με τη γιόγκα μπορεί βοηθήσει να έχετε υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να αποφύγετε δυσάρεστες επιπλοκές της πάθησης, όπως η καρδιοπάθεια, η νευρική βλάβη και οι διαταραχές της όρασης.

Δείτε τις θέσεις που σας προτείνω.

jenny.gr

Θέση του ήρωα: Καθήστε στο στρώμα σας. Λυγίστε τα γόνατα και τοποθετήστε τα πέλματα σας δεξιά και αριστερά από την λεκάνη. Μείνετε 7-8 αναπνοές. 

Θέση του παιδιού: Καθίστε στις φτέρνες και σκύψτε μπροστά. Τεντώστε τα χέρια μακριά και χαλαρώστε. 7-8 αναπνοές

Πάνω σκύλος: Ξαπλώστε μπρούμυτα. Τεντώστε τα πόδια σας προς τα πίσω. Χαλαρώστε τα πέλματα. Τοποθετήστε τις παλάμες δεξιά και αριστερά από τα πλευρά σας και σηκώστε τον θώρακα ψηλά. Έπειτα ανασηκώστε και τα γόνατα από το έδαφος. Μείνετε για 4 αναπνοές.

Καμήλα: Λυγίστε τα γόνατα στο στρώμα σας ή σε μια διπλωμένο κουβέρτα. Στηριχτείτε στα γόνατα. Πιάστε την μέση σας. Κρατήστε την λεκάνη σταθερή και ανοίξτε τον θώρακα προς τα επάνω. Το κεφάλι ακολουθεί την κλίση του θώρακα. Μείνετε 3-4 αναπνοές

Πεταλούδα: Καθήστε στο πάτωμα. Λυγίστε τα γόνατα και ενώστε τα πέλματα. Κρατήστε την σπονδυλική στήλη ευθεία. Μείνετε αναπνέοντας συνειδητά για 3-4 λεπτά.

Γέφυρα: Ξαπλώστε ανάσκελα. Λυγίστε τα γόνατα σας φέρνοντας τα πέλματα προς την λεκάνη σας. Σηκώστε σταδιακά την λεκάνη και τη μέση από το έδαφος. Μακρύνετε τα χέρια προς τα πέλματα. Μείνετε 5 αναπνοές.

Γόνατα στο στήθος: Παραμείνετε ξαπλωμένοι. Λυγίστε τα γόνατα και φέρτε τα αγκαλιά στο στήθος. Μείνετε για 2-3 λεπτά.

Χαλάρωση: Παραμείνετε ξαπλωμένοι ανάσκελα. Επιτρέψτε στο σώμα σας να χαλαρώσει. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή και στον ήχο της. Ό,τι εμφανίζεται στο μυαλό σας απλά παρατηρήστε το. Μην το αναλύσετε περισσότερο. Χαλαρώστε. 

Το βασικότερο είναι να απαλλαγείτε από το άγχος. Να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και στην υγεία σας.

Ιωάννα Κολιακουδάκη, Yoga & Pilates Teacher. Δασκάλα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Yoga 200 & 300 ωρών. Ιδιοκτήτρια του The Tree Of Life Center. Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα tips ακολουθήστε με στο Instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.