WELL BEING FITNESS

Yoga και Πάρκινσον: Ασκήσεις που μειώνουν τον κίνδυνο πτώσης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με Πάρκινσον


Ιωάννα Κολιακουδάκη

5 Μαρτίου 2020

Yoga και Πάρκινσον: Ασκήσεις που μειώνουν τον κίνδυνο πτώσης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με Πάρκινσον

Το Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο ασθενής σταδιακά έχει ακαμψία, βραδυκινησία, τρόμο και δυσχέρεια στη βάδιση. Ενώ ακόμα και οι απλές καθημερινές κινήσεις γίνονται με κόπο - από το να σηκωθεί από μια καρέκλα μέχρι να ξαπλώσει στο κρεβάτι-. 

Η σωματική άσκηση στους ανθρώπους με Πάρκινσον συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας, της κινητικότητας και των καθημερινών δραστηριοτήτων και μπορεί να βελτιώσει πολλά από τα συμπτώματα της νόσου. Συγκεκριμένα η yoga μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. 

jenny.gr

Άσκηση 1

Το βουνό

Σταθείτε όρθιοι  με την πλάτη στον τοίχο. Τα πόδια είναι στο άνοιγμα των ισχίων. Τα χέρια κοντά στο σώμα, ενεργά με τις παλάμες στραμμένες προς τα έξω. 
Μείνετε για 8-10 αναπνοές. Εισπνοή και εκπνοή από την μύτη. Προσπαθείτε να κρατάτε ίσο χρόνο αναπνοών. 

Οι μύες που ενεργοποιούνται είναι:

Τετρακέφαλοι

Περόνη

Ορθός κοιλιακός 

Εγκάρσια κοιλιακή χώρα

Άσκηση 2

Βουνό με τα χέρια ψηλά 

Από την προηγούμενη θέση  ανεβάστε τα χέρια ψηλά από το πλάι. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την πλάτη σας ίσια. Μείνετε για 4 αναπνοές. 

Οι μύες που ενεργοποιούνται είναι:

Ορθός και εγκάρσιος κοιλιακός

Περόνη

Δικέφαλος μυς

Πρόσθιος οδοντωτός 

Άσκηση 3 

Πρόσθια κάμψη 

Από την όρθια θέση απομακρυνθείτε λίγο από τον τοίχο, περίπου 1-2 πατούσες πιο μπροστά. Αφήστε τον κορμό σας να πέσει προς τα μπροστά. Εάν αισθανθείτε φόβο τοποθετήστε μια καρέκλα μπροστά σας και πέστε σταδιακά. Μείνετε 5-8 αναπνοές. 

Οι μύες που δουλεύουν είναι:

Οι μύες της Σπονδυλική Στήλης 
Ο δικέφαλος μηριαίος 
Ισχνός προσαγωγός
Απιοειδής
Γαστροκνήμιος

Άσκηση 4 

Δέντρο

Ακουμπήστε ξανά στον τοίχο ή πιάστε μια καρέκλα. Λυγίστε το δεξί γόνατο και τοποθετήστε το προς τον αριστερό αστράγαλο. Το δεξί γόνατο ανοίγει προς τα έξω. Μείνετε 4-8 αναπνοές και αλλάξτε πόδι. 

Οι μύες που δουλεύουν είναι:

Ορθός και εγκάρσιος κοιλιακός

Μέγας προσαγωγός

Λαγόνιος

Τετρακέφαλοι

Δικέφαλοι μηριαίοι 

Άσκηση 5 

Χαλάρωση 

Καθήστε σε μια καρέκλα. Τοποθετήστε τις παλάμες στους μηρούς και επιτρέψτε στο σώμα να χαλαρώσει. Εάν θέλετε τοποθετήστε τα πέλματα σε ένα μαξιλαράκι. 

Συγκεντρωθείτε στις αναπνοές σας. Αισθανθείτε την αναπνοή σε όλα τα επίπεδα. Στο διάφραγμα, στα πλευρά και στον θώρακα. Μην πιέζεστε απλώς παρατηρείστε και ηρεμήστε.
Δώστε χώρο στην αναπνοή, στον εαυτό σας. Μείνετε όσο αισθάνεστε άνετα. Ανοίξτε αργά τα μάτια σας και ήρεμα σηκωθείτε. 

Αγαπήστε τον εαυτό σας. Προσέξτε τον εαυτό σας και τη διατροφή σας.

Ιωάννα Κολιακουδάκη, Yoga & Pilates Teacher. Δασκάλα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Yoga 200 & 300 ωρών. Ιδιοκτήτρια του The Tree Of Life Center. Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα tips ακολουθήστε με στο Instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.