WELL BEING FITNESS

Οι καλύτερες ασκήσεις yoga για να κάνετε στο σπίτι και να ανακουφιστείτε από το άγχος


Ιωάννα Κολιακουδάκη

25 Μαρτίου 2020

Οι καλύτερες ασκήσεις yoga για να κάνετε στο σπίτι και να ανακουφιστείτε από το άγχος

Με το που έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός, το άγχος διπλασιάστηκε. Τα σούπερ μάρκετ σε πολλές χώρες έχουν αδειάσει, οι μάσκες και τα απολυμαντικά χεριών έχουν γίνει δυσεύρετα, μέχρι και πιλότος αεροπλάνου αναγκάστηκε να κατεβάσει επιβάτη, επειδή φτερνίστηκε.

Ο πανικός είναι πραγματικός, ειδικά όταν η μόνη είδηση που διαδίδεται είναι για τον κορωνοϊό. Και για τους ανθρώπους που ήδη αγωνίζονται με αγχώδεις διαταραχές, οι καθημερινές υπενθυμίσεις και ενημερώσεις σχετικά με τον νέο ιό, δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα. Και τα πράγματα μπορεί να δυσκολεύουν λίγο περισσότερο τώρα που πρέπει όλοι να μείνουμε σπίτι. Γιατί να μεν αυτό είναι καλό για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και για την αποσυμφόρηση του υγειονομικού συστήματος, όμως δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την ψυχολογία μας.

Όταν το άτομο μένει απομονωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα σε έναν εσωτερικό χώρο, μπορεί να οδηγηθεί σε κλειστοφοβική αντίδραση που οδηγεί σε αυξημένο στρες, έντονη ανησυχία και ευερεθιστότητα.

Όμως υπάρχουν και τα θετικά του να είστε σπίτι. Καταρχάς είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε περισσότερο τον εαυτό σας, αλλά και τον σύντροφό σας. Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε για τίποτα, μπορείτε επιτέλους να απολαύσετε ένα ζεστό μπάνιο, να φάτε με την ηρεμία σας και φυσικά εάν δουλεύετε από το σπίτι, δεν χρειάζεται να ξυπνήστε δυο ώρες νωρίτερα και να φύγετε με την ψυχή στο στόμα.

Και επειδή η άσκηση είναι σύμμαχός μας για την καλή σωματική και ψυχική μας υγεία, παρακάτω σας παραθέτω μερικές θέσεις της γιόγκα που μπορούν να σας βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.


Θέση 1η Πεταλούδα

Καθίστε στο πάτωμα, λυγίστε και ενώστε τα πέλματα σας. Σκύψτε ελαφρώς μπροστά και μείνετε για 2 λεπτά.

Θέση 2η Άνοιγμα καρδιάς

Γονατίστε στο έδαφος. Τεντώστε τα χέρια σας μπροστά και κάντε μια έντονη κάμψη προς το πάτωμα. Η λεκάνη μένει πάνω από τα γόνατα. Προσπαθήστε να μαλακώσετε τον θώρακα προς την γη. Ακούμπηστε το μέτωπο στο πάτωμα. Μείνετε για 2 λεπτά.

Θέση 3η Λιβελούλα

Καθίστε στο έδαφος και ανοίξτε τα πόδια σας στο πλάι. Κάμψτε τον κορμό σας μπροστά. Μείνετε για 2 λεπτά.

Θέση 4η Κοιμώμενος κύκνος

Ελάτε στην θέση τραπεζάκι. Τοποθετείστε το δεξί σας γόνατο ανάμεσα στις παλάμες. Καθίστε στη λεκάνη σας, ενώ τεντώνετε προς τα πίσω το αριστερό πόδι. Προσπαθήστε να ανοίξετε το μπροστινό πόδι σε ορθή γωνία. Πέλμα γόνατο και μηριαίο οστό σχηματίζουν ορθή γωνία. Σκύψτε μπροστά. Μείνετε για 2 λεπτά με το δεξί πόδι μπροστά και αλλάξτε.

Θέση 5η Χαλάρωσης

Ξαπλώστε ανάσκελα στο έδαφος. Αφήστε τα χέρια να χαλαρώσουν στο πλάι. Συγκεντρωθείτε στις αναπνοές. Βυθίστε το σώμα σας σε μια βαθιά χαλάρωση, όπου ο χρόνος σταματά. Μείνετε για 10 λεπτά και με ήρεμες κινήσεις βγείτε από τη θέση.

Να θυμάστε να αναπνέετε από τη μύτη. Προσπαθήστε να εισπνέετε και να εκπνέετε στον ίδιο χρόνο. Στόχος είναι η ηρεμία, εάν νιώσετε δυσφορία τότε σταματάτε.

Μένουμε όλοι σπίτι. Είστε δυνατότεροι από ό,τι πιστεύετε.

Ιωάννα Κολιακουδάκη, Yoga & Pilates Teacher. Δασκάλα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Yoga 200 & 300 ωρών. Ιδιοκτήτρια του The Tree Of Life Center. Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα tips ακολουθήστε με στο Instagram.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.