WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αποδεσμευτείτε από τις κακές σας συνήθειες με 5 τρόπους


1 Ιουλίου 2016

927e8f8d_LO4A6454.xxxlarge_2xοριζ.jpg

Όπως πολύ σωστά είπε ο Αριστοτέλης, «Είμαστε αυτό που κάνουμε επαναλαμβανόμενα». Κάποιες συμπεριφορές ενσωματώνονται αυτόματα στην ζωή μας όταν τις επαναλαμβάνουμε καθημερινά. Σ´αυτό ακριβώς το σημείο βασίζεται και ο ορισμός της συνήθειας.

Η πρωινή προετοιμασία για την δουλειά μας γίνεται χωρίς να πολυσκεφτόμαστε τις ενέργειές μας γιατί το κάνουμε κάθε μέρα. Με τον ίδιο τρόπο που υιοθετούμε συνήθειες που μας διευκολύνουν και προάγουν την ποιότητα ζωής μας και τις σχέσεις μας, με τον ίδιο τρόπο αποκτάμε και συνήθειες που μας δυσκολεύουν ή μας βλάπτουν. Αυτές που όλοι γνωρίζουμε ως "κακές συνήθειες". Σ´αυτές ανήκουν το φάγωμα νυχιών, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, η παρακολούθηση τηλεόρασης κ.ά.

Αυτές οι συνήθειες, επειδή καλύπτουν βαθύτερες ανάγκες του ατόμου και αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο, άγχος και ανασφάλεια, είναι πιο δύσκολο να εξαλειφθούν.

Παρόλα αυτά για όλα υπάρχει λύση και τρόπος αντιμετώπισης αρκεί να το πάρουμε απόφαση και να το θέλουμε.

Παρακάτω παρατίθενται οι 5 πιο βοηθητικοί τρόποι που θα σας υποστηρίξουν να αποδεσμευτείτε από τις κακές σας συνήθειες:

  1. Παρατηρήστε την συνήθεια που θέλετε να αλλάξετε. Πότε εκδηλώνεται, την συχνότητά της, την διάρκειά της, τί προηγείται και τί ακολουθεί. Αυτές οι πληροφορίες θα ήταν χρήσιμο να καταγραφούν. Με αυτό τον τρόπο "μαθαίνετε" την συνήθειά σας. Όταν ξέρουμε τον αντίπαλο,  έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τον αντιμετωπίσουμε.
  2. Καταγράψτε τις αρνητικές συνέπειες της "κακής" συνήθειάς σας στο παρόν και στο μέλλον σας και ταυτόχρονα πόσο θα καλυτερέψει η ζωή σας αν εξαλείψετε την συγκεκριμένη συνήθεια. Το κάπνισμα για παράδειγμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, δημιουργεί κακοσμία στόματος, ρυτίδες και άλλα πολλά. Το να μειώσετε ή να το κόψετε σας προσφέρει αρκετά οφέλη.
  3. Αποφύγετε για κάποιο διάστημα, όσο μπορείτε, οτιδήποτε συνδέεται με την συνήθεια που θέλετε να αλλάξετε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση γλυκών, αποφύγετε να αγοράζετε γλυκά στο σπίτι ή να βγαίνετε για καφέ σε ζαχαροπλαστεία. Ο ψυχολόγος Jeremy Dean καταπιάστηκε με το ζήτημα του «πόσο καιρό μπορεί να πάρει σε κάποιον να δημιουργήσει ή να αλλάξει μια συνήθεια» και σε αυτό που κατέληξε είναι ότι χρειάζονται τουλάχιστον 21 μέρες. Ωστόσο είναι μια έρευνα που δεν έχει επιπλέον εμπειρικά στοιχεία και διαφοροποιείται ανάλογα την συνήθεια και το άτομο.
  4. Αντικαταστήστε την παλιά συνήθεια με μια νέα. Επειδή, όπως είπαμε, η " κακή" συνήθεια καλύπτει κάτι δικό μας εσωτερικό και είναι δύσκολο συναίσθημα, αν μείνουμε "ακάλυπτοι" το πιθανότερο είναι να κάνουμε υποτροπή. Ο Κώστας έχει μάθει να βρίζει όταν πιέζεται. Αν επιλέξει όταν πιέζεται να τρέχει ή να κάνει κάποια άλλη δραστηριότητα θα μάθει να εκτονώνει τον θυμό του με άλλον πιο λειτουργικό τρόπο. Και σιγά σιγά η κακή συμπεριφορά θα εξαλειφθεί.
  5. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Η επιβράβευση είναι ο πιο γνωστός τρόπος εδραίωσης μιας συμπεριφοράς. Αν κάθε νέα συμπεριφορά σας συνοδεύεται με μια θετική ενίσχυση αυξάνονται οι πιθανότητες να επαναληφθεί. «Αν καταφέρω να κόψω την ζάχαρη απ´το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής μου θα κάνω στον εαυτό μου δώρο ένα ταξιδάκι για 2 μέρες». Έτσι, όταν νιώθετε ξανά πως θέλετε να τα παρατήσετε θα δίνετε στον εαυτό σας κίνητρο να προχωρήσει.

Η αλλαγή μιας εδραιωμένης συμπεριφοράς ποτέ και για κανέναν δεν είναι εύκολη, ακόμα και αν είναι για καλό. Χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια και κυρίως δουλειά με τον εαυτό μας να δούμε τί εξυπηρετεί στην ζωή μας η συνήθεια που μας δυσκολεύει. Όμως αυτό θα μας προσφέρει την ελευθερία να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και να την απολαμβάνουμε πραγματικά.

Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.