Εάν οι παραπάνω προτάσεις ισχύουν και για εσάς, τότε ανήκετε στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που δεν μπορούν χωρίς το τηλέφωνό τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Καταρχάς πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα αίσθημα ανησυχίας όταν αποχωρίζονται το κινητό τους και περίπου το 60% διακατέχονται από φόβο. Η απάντηση προέρχεται από τη νηπιακή μας ηλικία και από τον τρόπο που προσκολλάμε στους ανθρώπους. Γεννιόμαστε με κίνητρο να διατηρούμε ένα είδος προσκόλλησης σε άλλους, στους γονείς, στα αδέλφια μας, στους δασκάλους. Ωστόσο αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή γιατί έτσι νιώθουμε ότι λειτουργούμε καλύτερα. Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κινητό ως υποκατάστατο, λόγω έλλειψης της πραγματικής επικοινωνίας. Επίσης τα τηλέφωνα πλέον μπορούν να προσαρμοστούν και να ικανοποιήσουν τις προτιμήσεις μας. Για παράδειγμα μπορούμε να βάλουμε τον αγαπημένο μας ήχο ή το τραγούδι και την εικόνα που μας αρέσει. Έτσι ο τρόπος που το τηλέφωνο μπορεί να εξατομικευτεί κάνει ακόμα μεγαλύτερη την προσκόλλησή μας σε αυτό.
Διαβάστε εδώ: «Ανεβάζεις» πολλές σέλφι στα social media; Μάλλον έχεις κατάθλιψη
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη προσκόλληση στο κινητό τους τηλέφωνο σε σχέση με τους παλαιότερους. Επίσης το άγχος αποχωρισμού από το τηλέφωνο είναι μεγαλύτερο σε εκείνους που αναζητάνε την επαφή με άλλους ανθρώπους, γιατί τη βρίσκουν μέσω του κινητού. Κρατώντας το τηλέφωνο συνέχεια κοντά τους, νιώθουν ότι είναι σε συνεχή επαφή με άλλους ανθρώπους. Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγχωτικά προσκολλημένα άτομα χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους όχι για λόγους δουλειάς ή για κλήσεις, αλλά για να μπαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.