WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αγχώδης διαταραχή: πώς εκδηλώνεται και τι μπορείτε να κάνετε


6 Σεπτεμβρίου 2017

pexels-photo-458381.jpeg

Η αγχώδης διαταραχή είναι ένας όρος που περιλαμβάνει διάφορες συνθήκες όπως οι παρακάτω:

  • Διαταραχή πανικού. Νιώθετε ξαφνικό τρόμο. Κατά τη διάρκεια του πανικού μπορεί επίσης να ιδρώνετε, να έχετε πόνο στο στήθος και ταχυπαλμίες. Μερικές φορές μπορεί να νιώθετε σα να πνίγεστε.
  • Κοινωνική διαταραχή άγχους. Νιώθετε μεγάλη ανησυχία και δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την καθημερινότητα. Μπορεί επίσης να νομίζετε ότι οι άλλοι σας κρίνουν συνέχεια και σας γελοιοποιούν. 
  • Ειδικές φοβίες. Νιώθετε έντονο φόβο για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση. Αυτός ο φόβος μπορεί να σας υποχρεώσει να αποφεύγετε συνηθισμένες καταστάσεις.
  • Γενικευμένη διαταραχή άγχους. Νιώθετε μια υπερβολική μη ρεαλιστική ανησυχία μαζί με ένταση, χωρίς όμως να υπάρχει λόγος.

Τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής είναι τα εξής:

  • Πανικός, φόβος και ανησυχία
  • Προβλήματα ύπνου
  • Δεν μπορείτε να μείνετε ήρεμοι και ακίνητοι
  • Ψυχρά, ιδρωμένα, μουδιασμένα, χέρια ή πόδια
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ταχυπαλμίες
  • Ξηρό στόμα
  • Ναυτία
  • Ζάλη

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί τις διαταραχές άγχους. Όπως και άλλες μορφές ψυχικής ασθένειας, προέρχονται από ένα συνδυασμό πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον εγκέφαλό, του περιβαλλοντικού στρες ακόμα και των γονιδίων. Εάν εμφανίζετε συμπτώματα αγχώδους διαταραχής, ο γιατρό σας θα σας εξετάσει και θα ζητήσει το ιατρικό σας ιστορικό. Θα εκτελέσει επίσης διάφορες εξετάσεις για να αποκλείσει τις ιατρικές ασθένειες που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά. Κανένας εργαστηριακός έλεγχος δεν μπορεί να διαγνώσει την αγχώδη διαταραχή. Εάν ο γιατρός σας δεν βρει κάποιο ιατρικό λόγο για το πώς αισθάνεστε, μπορεί να σας στείλει σε ψυχίατρο, ψυχολόγο ή άλλο ειδικό για ψυχικής υγείας. Ο ειδικός θα εξετάσει πόσο καιρό και πόσο έντονα είναι τα συμπτώματά σας και θα ελέγξει εάν σας εμποδίζουν να διεξάγετε τις κανονικές σας δραστηριότητες.

Διαβάστε εδώ: Τι να κάνετε όταν ένας φίλος σας πάσχει από κατάθλιψη

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές δοκιμάζουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω θεραπείες:

Φάρμακα: Πολλά αντικαταθλιπτικά μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα των διαταραχών του άγχους. Επίσης ορισμένα  αντισπασμωδικά φάρμακα (που συνήθως λαμβάνονται για επιληψία ) και χαμηλής δόσης αντιψυχωσικά μπορεί να προστεθούν για να βοηθήσουν τη θεραπεία. 

Ψυχοθεραπεία: Πρόκειται για ένα είδος συμβουλευτικής θεραπείας, όπου ο ειδικός ψυχικής υγείας σας βοηθάει να μιλάτε για το πώς να κατανοήσετε την αγχώδη διαταραχή και πώς να ασχοληθείτε με αυτή.

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο είδος ψυχοθεραπείας που σας διδάσκει πώς να αναγνωρίζετε και να αλλάζετε τις σκέψεις και τις συμπεριφορές που προκαλούν άγχος ή πανικό.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να ελέγξετε ή να μειώσετε τα συμπτώματά σας

Περιορίστε τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως καφέ, τσάι, ενεργειακά ποτά και σοκολάτα . Η καφεΐνη αλλάζει τη διάθεση και μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής.

Να τρώτε σωστά, να ασκείστε και να κοιμάστε καλά. Οι γρήγορες αερόβιες ασκήσεις όπως τζόκινγκ και ποδηλασία βοηθούν στην απελευθέρωση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν τη διάθεσή. Τα προβλήματα ύπνου και η αγχώδης διαταραχή συμβαδίζουν συχνά. Ακολουθήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα ώστε να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα στον ύπνο.

Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας προτού πάρετε οποιαδήποτε φάρμακα ή βότανα. Πολλά  φάρμακα  περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άγχους. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.