WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Βοηθάει η Υπνοθεραπεία τις κρίσεις πανικού;


30 Μαΐου 2018

caique-silva-371394-unsplash.jpg

Σε κάποιες περιπτώσεις, η κρίση πανικού μπορεί να είναι απάντηση σε μια στρεσογόνο περίοδο της ζωής του ατόμου ή σε κάποια ήδη υπάρχουσα φοβία του. Για παράδειγμα κάποιος που πάσχει από κλειστοφοβία μπορεί να εκδηλώσει κρίση πανικού όταν βρεθεί σε κάποιο μικρό, κλειστό χώρο. Στα άτομα με γενικευμένη διαταραχή πανικού, τα συμπτώματα εμφανίζονται χωρίς προφανή αιτία.

Αντιμετώπιση

Αν οι κρίσεις πανικού επαναλαμβάνονται ή αυξάνονται σε ένταση και επηρεάζουν την καθημερινότητά σας και τη συνολική σας υγεία και ευεξία, είναι καλό να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού έχει ως κύριο στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και την εκμάθηση από το άτομο τρόπων διαχείρισής τους, όταν η κρίση εκδηλώνεται ή λίγο πριν. Οι κύριοι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του άγχους και φαρμακευτική αγωγή, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Πώς βοηθάει η υπνοθεραπεία;

Η Υπνοθεραπεία αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του άγχους και των κρίσεων πανικού καθώς μαθαίνει στο άτομο να αποκτά την αίσθηση ελέγχου καθώς και να αναγνωρίζει τα σημάδια της έναρξης μιας κρίσης πανικού ώστε να τη διαχειριστεί και να την ξεπεράσει.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας υπνοθεραπείας για κρίσεις πανικού το άτομο αποκτά πρόσβαση στον υποσυνείδητο νου και χρησιμοποιώντας τη δύναμη της υποβολής, δημιουργεί θετικές αλλαγές. Οι υποβολές δίνονται από τον υπνοθεραπευτή και είναι προσαρμοσμένες στην κάθε περίπτωση ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ατόμου. Λαμβάνονται υπόψη τα ερεθίσματα που προκαλούν την κρίση πανικού και οι υποβολές στοχεύουν στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το σώμα αντιδρά σε αυτά τα ερεθίσματα.

Οι Υποβολές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έχεις τον έλεγχο κάθε στιγμή
  • Χαλάρωσε, επιβράδυνε την αναπνοή σου, θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο ήρεμος και γαλήνιος.
  • Μπορείς να το ξεπεράσεις, απλά ανέπνεε όλο και βαθύτερα και χαλάρωσε με κάθε ήρεμη εισπνοή και κάθε γαλήνια εκπνοή.

Η βαθιά χαλάρωση αποτελεί «σημείο-κλειδί» μιας συνεδρίας υπνοθεραπείας. Στις κρίσεις πανικού το αίσθημα άγχους είναι έντονο καθώς το άτομο ανησυχεί για την επόμενη κρίση και αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο ανησυχίας. Ακριβώς εδώ, ο υπνοθεραπευτής «διδάσκει» στο άτομο κάποιες χρήσιμες τεχνικές χαλάρωσης που θα βοηθήσουν τόσο στη μείωση του συνολικού άγχους αλλά και στην αντιμετώπιση του «συγκεκριμένου» άγχους για την –επόμενη- κρίση πανικού. Αυτές οι τεχνικές μαθαίνονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αλλά και σε σεμινάρια Αυτο-Ύπνωσης και μπορούν να ενταχθούν και να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή σας ζωή.

Μία από τις τεχνικές χαλάρωσης που μαθαίνετε για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού είναι η δημιουργία, μέσω του οραματισμού, ενός «πυροδότη χαλάρωσης», μιας απλής κίνησης που θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά που νιώθετε αισθήματα άγχους και ανησυχίας να σας κατακλύζουν. Αρχικά οραματίζεστε τον εαυτό σας σε ένα γαλήνιο και ασφαλές μέρος. Ενώ οραματίζεστε αυτό το μέρος, μπορείτε να κάνετε μια κίνηση όπως π.χ. να σταυρώσετε τα δύο δάχτυλα του χεριού σας. Αυτή η κίνηση θα γίνει για εσάς ο «πυροδότης χαλάρωσής» σας και θα την χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θέλετε να αντιμετωπίσετε ένα ερέθισμα που σας προκαλεί άγχος, φόβο ή ανησυχία υπενθυμίζοντάς σας ότι, παρά το άγχος, τίποτα δεν πρόκειται να σας βλάψει.

Ο Στέφανος ασχολείται με την Κλινική και Αναλυτική Υπνοθεραπεία, το NLP & HypnoCoaching και την τεχνική HypnoBirthing (προετοιμασία εγκύων για φυσικό/ανώδυνο τοκετό με Υπνοθεραπεία). Επίσης είναι εισηγητής Σεμιναρίων εκμάθησης αποτελεσματικής Αυτο-Ύπνωσης και Αυτο-Προγραμματισμού.  www.ypnotherapeia.gr , [email protected] , 210 9567413, 6942033399, 6980802051

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.