WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν ψυχοσωματικά


24 Μαρτίου 2019

anthony-tran-677896-unsplash.jpg

Ακούμε όλο και πιο συχνά πως φίλοι, συγγενείς και γνωστοί μας υποφέρουναπό ασθένειες ή ακόμη και αυτοάνοσα νοσήματα.

Και όταν τους ρωτάμε πώς το πάθανε, η απάντηση είναι μία, άγχος. Ο εχθρός της εποχής. Όλοι άνθρωποι βιώνουν έντονο άγχος και αγωνία. Ακόμα και τα παιδιά τα μεγαλώνουμε με πίεση. Δεν το κάνουμε επίτηδες ούτε θέλουμε το κακό τους, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Πρέπει να επιβιώσουν σε μια ανταγωνιστική κοινωνία.

Διαβάστε εδώ: 4 τρόποι να διδάξετε τα παιδιά σας να εκτιμούν όλα όσα κάνετε για εκείνα

Ωστόσο είναι σίγουρο πως όλη αυτή η ένταση κάπου θα ξεσπάσει. Ο συναισθηματικός μας κόσμος επιδρά στην υγεία μας ύπουλα και υποδόρια. Έτσι λοιπόν παρακάτω έχουμε έναν κατάλογο με ψυχοσωματικές εκφράσεις. Σημειώστε εκείνες που εσείς χρησιμοποιείτε συχνότερα:

Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι.

Με έλουσε κρύος ιδρώτας.

Μου κόπηκαν τα πόδια.

Μου κόπηκε η ανάσα.

Μου κάθεται στο στομάχι.

Δεν μπορώ να το καταπιώ.

Μου ραγίζει την καρδιά.

Μου έκανε το κεφάλι καζάνι.

Δεν μπορώ να το χωνέψω.

Με πιάνει ναυτία.

Μου φέρνει αλλεργία.

Μου κόπηκε η χολή.

Μου πλακώνει την καρδιά.

Βγάζω σπυράκια.

Πάγωσα ολόκληρος.

Καράφλιασα.

Με έπιασε τρεμούλα.

Με πνίγει.

Διαβάστε εδώ: Κάντε αυτό το ψυχολογικό τεστ για να δείτε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Impostor

Ο λόγος που συγκεντρώσαμε αυτές τις εκφράσεις είναι γιατί μπορούμε με τη γλώσσα να κατανοήσουμε το συναίσθημά μας, αλλά δυσκολευόμαστε να το αναγνωρίσουμε. Για παράδειγμα κάθε πρωί που ξυπνάμε για να πάμε στη δουλειά, μπορεί να νιώθουμε πως δεν μας βαστάνε τα πόδια μας και πως μα πονάει το στομάχι μας. Το θέμα είναι πως μπορεί στα αλήθεια να υποφέρουμε από το στομάχι μας για καιρό και να πηγαίνουμε σε γαστρεντερολόγο, αλλά να είμαστε υγιείς, σωματικά τουλάχιστον. Γιατί η ψυχή μας υποφέρει και έτσι καταλήγουμε σε ψυχολόγο, για να μας πει αυτό που λέγαμε τόσο εύστοχα στην αρχή μόνοι μας. Υποφέρουμε από άγχος γιατί κάτι δεν μας αρέσει στη δουλειά μας. Δεν είναι λογικό να ξυπνάμε χωρίς στομαχόπονο το Σαββατοκύριακο και ο πόνος να ξεκινά από την Κυριακή το βράδυ μέχρι την Παρασκευή.

Διαβάστε εδώ: Οι τρεις σκέψεις που εμποδίζουν την επιτυχία

Το ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι, όταν μιλάμε και είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι, με τις χειρονομίες μας δείχνουμε προς το μέλος του σώματος από το οποίο υποφέρουμε. Έτσι, η γυναίκα με τις ημικρανίες την ώρα που λέει: «Δεν μπορώ άλλο τους καβγάδες», πιάνει το κεφάλι της, ενώ εκείνη που έχει αρθρίτιδα, όταν λέει την ίδια φράση, πιάνει τα γόνατα της ή τους καρπούς της. Πιθανόν, μάλιστα, να πει: «Αυτοί οι καβγάδες μου κόβουν τα γόνατα».

Κοιτάζοντας τον προηγούμενο κατάλογο μπορούμε να παρατηρήσουμε ακόμα δύο πράγματα: Πρώτον, όλες οι εκφράσεις έχουν να κάνουν με συναισθήματα και μάλιστα οι περισσότερες με φόβο ή θυμό. Δεύτερον αρκετές εκφράσεις έχουν κάποια σχέση με τις σωματικές μεταβολές που μας γίνονται αισθητές την ώρα που είμαστε σε στρες. Για παράδειγμα, όταν είμαστε σε στρες πέφτει η θερμοκρασία στα άκρα των δακτύλων (πάγωσα), παράλληλα ιδρώνουμε (με έλουσε κρύος ιδρώτας), συχνά μας πιάνει δύσπνοια (μου κόπηκε η ανάσα) και η λειτουργία της καρδιάς αυξάνεται (η καρδιά μου πήγε να σπάσει).

Η ψυχή και το σώμα αποτελούν ένα ενιαία σύνολο. Όταν νοσεί το ένα μοιραία πάσχει και το άλλο. Γι αυτό και έχει μεγάλη σημασία η αναζήτηση της ισορροπίας. Είναι σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια το σώμα μας δείχνει, γιατί το μόνο που καταφέρνουμε με αυτό τον τρόπο είναι να αφήνουμε τον πόνο να διαιωνίζεται και να δρα εις βάρος μας. Όταν η ψυχή πονάει, το σώμα… μιλάει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.