WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ζωή μετά τον κορωνοϊό: 15 θετικά της νέας πραγματικότητας που ίσως δεν θα σκεφτόσασταν ποτέ


13 Μαΐου 2021

Η ζωή μετά τον κορωνοϊό: 15 θετικά της νέας πραγματικότητας που ίσως δεν θα σκεφτόσασταν ποτέ

Πριν απορρίψετε το άρθρο από τον τίτλο και μόνο, επιτρέψτε μου να επιχειρηματολογήσω κι αν διαφωνήσετε, εδώ είμαι για να σας ακούσω. Παρακάτω συγκέντρωσα 15 θετικά της νέας πραγματικότητας που βιώνουμε και ενδεχομένως να μην τα έχουμε σκεφτεί καν. Για να τα δούμε… 

1. Καταρχάς να ξεκινήσω από τα επιφανειακά. Περάσατε τον σχετικά κρύο χειμώνα με ένα αξεσουάρ, που αν μη τι άλλο, το συνηθίσατε και σας προσέφερε μία άλφα ζεστασιά, έτσι δεν είναι; Αν προσθέσετε το αισθητικό αποτέλεσμα που εξασφαλίζουν ορισμένες μάσκες, μπορούμε να πούμε ότι είχατε την ευκαιρία να ξεχωρίσετε για το γούστο σας. 

2. Πότε στο παρελθόν βγήκατε χωρίς να βάλετε έστω ένα make up για να κρύψετε τις όποιες ατέλειες; Η μάσκα ήταν σύμμαχός σας σε αυτόν τον σκοπό. Τις ημέρες ακόμη που δεν ήσασταν στα πάνω σας, μπορέσατε και περάσατε σχετικά απαρατήρητη. 

3. Πότε άλλοτε μπορέσατε πιο πειστικά να υποστηρίξετε ότι δεν ακούτε το συνομιλητή σας, όταν αυτό που ακούγατε, δεν θα θέλατε να το είχατε ακούσει;

4. Πότε παλαιότερα μπορέσατε να αποφύγετε κάποια εκδήλωση που σας κάλεσαν και δεν θέλατε να συμμετέχετε; Πλέον επικαλείστε φόβο για τον ιό και δεν σας παρεξηγεί κανείς. Ομοίως οι γάμοι και βαπτίσεις σε κλειστό κύκλο είναι μονόδρομος και δεν χρειάζεται να απολογηθείτε σε κανέναν. 

5. Πότε άλλοτε μπορέσατε να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο ασανσέρ με κάποιον «περίεργο» στην πολυκατοικία ή στο σούπερ μάρκετ; Ε, δεν επιτρέπεται πάνω από ένα άτομο λέμε, πρόκειται για τη δημόσια υγεία!

6. Ακόμη με αφορμή την καραντίνα, κάνατε εκείνο το γενικό ξεκαθάρισμα στο νοικοκυριό σας που πάντα επιθυμούσατε. Το ίδιο έκανε και το περιβάλλον, καθώς ο περιορισμός των μετακινήσεων μείωσε τις τιμές των ρύπων.

7. Περάσατε όλοι περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας, ανακαλύπτοντας πως και στο σπίτι, η δημιουργικότητα και ο ποιοτικός χρόνος είναι εφικτοί, αρκεί να το θέλετε. 

8. Άλλη συνέπεια του ιού είναι ότι ο κόσμος άρχισε να σκέφτεται περισσότερο τον άλλο. Να νοιάζεται να προστατεύσει αρχικά τους ηλικιωμένους συγγενείς του και στη συνέχεια τις ευπαθείς ομάδες όλων των ηλικιών. 

9. Οι άγνωστες κυρίες στην παιδική χαρά που έπιαναν τα χεράκια του μωρού σας σε συνδυασμό με επιφωνήματα ενθουσιασμού ή έμειναν στο σπίτι ή πλέον αποφεύγουν τις έμπρακτες εκδηλώσεις αγάπης και αρκούνται στις λεκτικές. 

10. Δημιουργήθηκε το κίνημα «me too» και αποκαλύφθηκαν εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό εάν οι ηθοποιοί εργαζόντουσαν κανονικά; Απόρροια των αποκαλύψεων ήταν να μπει το λιθαράκι, ώστε να δημιουργηθούν φορείς καταγγελίας της σεξουαλικής παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους. 

11. Δώσαμε τη σημασία που τους αρμόζει στο υπέρτατο αγαθό, την υγεία και στη συνέχεια, στην αγάπη.Η μοναξιά είναι χειρότερη κι από οποιαδήποτε αρρώστια, μη σας πω ότι οδηγεί και στις σοβαρότερες ψυχοσωματικές καταστάσεις. 

12. Η μετάδοση των διάφορων ιώσεων περιορίστηκε, αφού εκτός από τη χρήση των αντισηπτικών, της μάσκας, του συστηματικού αερισμού των αιθουσών, άλλων ατομικών πρακτικών προς την ίδια κατεύθυνση, δημιουργήθηκε μία πιο υπεύθυνη στάση ακόμη και των παιδιών απέναντι στους ιούς. 

13. Για τις μητέρες που δεν εργάζονται, το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο πήγε βόλτα. Ελάτε, κοιμηθήκατε λίγο παραπάνω, παραδεχτείτε το. 

14. Όσοι έχουν παιδιά που ξαπλώνουν νωρίς φέτος, επιτέλους έκαναν Ανάσταση στην εκκλησία! Προσωπικά έχω να πάω εφτά χρόνια και είχα απίστευτη χαρά που μπόρεσα να βιώσω το θείο Δράμα και την Ανάσταση με τα παιδιά μου, λίγο πριν πέσουν για ύπνο. 

15. Τέλος, να έχουμε υπόψη ότι τώρα, που χαλαρώνουν τα μέτρα, θα εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο μία έξοδο, μία επίσκεψη στα μαγαζιά, έναν απλό περίπατο για τον οποίο δεν θα χρειαστεί να ενημερώσεις το κράτος ωσάν να είναι ο γονιός σου, ενώ ήσουν έφηβος. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και το διαπιστώσαμε με τον πιο επώδυνο τρόπο. 

Ναι, σαφώς και βιώνουμε μία πανδημία, με περιορισμό της ελευθερίας, με επιπτώσεις στην υγεία, οικονομία και κοινωνία, μία κατάσταση για την οποία δεν είμασταν προετοιμασμένοι! Δυστυχώς ζούμε σε συνθήκες που παλαιότερα θα τις βλέπαμε μόνο σε ταινίες ή βιβλία, γράφοντας μελανές σελίδες της Ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως και κάθε δυσάρεστη εμπειρία, όμως, επιφέρει ορισμένα θετικά αποτελέσματα. Ας προσπαθήσουμε να κοιτάμε το ποτήρι μισογεμάτο! Μην μας πάρει από κάτω, επειδή έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη.

Από την Αθηνά Τσακαλίδου, δημοσιογράφο και δημιουργό του whatilike.gr στο fb για αποκλειστική δημοσίευση στο jenny.gr.

Δείτε ακόμη:

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.