WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε το overthinking;


The Jennettes

27 Ιουλίου 2021

overthinking
Η ετήσια δημοσκόπηση της Gallup, η οποία μελετά τα παγκόσμια συναισθήματα, αποκάλυψε επίπεδα ρεκόρ σε στρες, θυμό και ανησυχία. Είναι η κατάλληλη λοιπόν στιγμή ώστε μία ψυχολόγος να μας εξηγήσει πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας και να σταματήσουμε τον εαυτό μας από την υπερβολική σκέψη.

Η χειρότερη στιγμή της ημέρας για τους περισσότερους overthinkers είναι η νύχτα, και κοιτάζοντας το ταβάνι, σίγουρα ένα πρόβλημα δεν επιλύεται αλλά εντείνεται μετά από ασταμάτητες ολονύχτιες αναλύσεις. 

Η ετήσια δημοσκόπηση της Gallup, η οποία μελετά τα παγκόσμια συναισθήματα, αποκάλυψε επίπεδα ρεκόρ σε στρες, θυμό και ανησυχία. Είναι η κατάλληλη λοιπόν στιγμή ώστε μία ψυχολόγος να μας εξηγήσει πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας και να σταματήσουμε τον εαυτό μας από την υπερβολική σκέψη.

Η Dr Elena Touroni, συμβουλευτική ψυχολόγος και συνιδρύτρια της εικονικής κλινικής ψυχολογίας, «My Online Therapy», προσφέρει κάποιες εξηγήσεις και πιθανές λύσεις για την αποφυγή της υπερβολικής σκέψης, του γνωστού «overthinking».

Μιλώντας στο The Independent, η Touroni αναλύει κάποιους από τους λόγους για τους οποίους σκεφτόμαστε υπερβολικά, το πώς η υπερβολική σκέψη επηρεάζει την ευημερία μας αλλά και πώς μπορούμε να την αποφύγουμε.

Η Touroni εξήγησε πως είναι δυνατόν να σκεφτούμε υπερβολικά τόσο πάνω σε καταστάσεις που είναι πραγματικές όσο και υποθετικές. «Οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται υπερβολικά με το πρόσχημα της «προετοιμασίας» για μια κατάσταση. Αν και αυτό είναι φυσιολογικό και μπορεί να είναι χρήσιμο, όταν η προετοιμασία γίνεται εμμονή μπορεί εύκολα να βρεθούν στη μη βοηθητική φάση της σκέψης».

jenny.gr

Η χειρότερη στιγμή της ημέρας για τους περισσότερους overthinkers είναι η νύχτα. Η Touroni εξήγησε, «Όταν το μυαλό σας είναι αδρανές, είναι πιο πιθανό να πάθετε εμμονή με θέματα που δεν θα σκεφτόσασταν εάν κάνατε κάτι άλλο που σας διατηρούσε το ενδιαφέρον».

Ενώ η υπερβολική σκέψη μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει στην επίτευξη ενός στόχου, ο Niels Eek, ψυχολόγος και συνιδρυτής της εφαρμογής ευεξίας, «Remente» εξήγησε: «Αν πιάσετε τον εαυτό σας να κολλάει σε μικρά και ασήμαντα πράγματα στη ζωή που σας οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα άγχους, ίσως είναι καιρός να κάνετε πίσω και να επανεκτιμήσετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί την υπερανάλυση».

jenny.gr

Η υπερβολική σκέψη, ενώ έχει περιστασιακά προνόμια, μπορεί στη συνέχεια να βλάψει την ψυχική μας ευεξία εάν τείνει να συμβαίνει πολύ συχνά. Η Touroni σημειώνει: «Το να μην μπορείτε να σταματήσετε να παίζετε στο μυαλό σας τις ίδιες εικόνες ξανά και ξανά μπορεί να σας οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου και σε δυσκολία να επικεντρωθείτε στην πραγματικότητα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, περισσότερο στρες και άγχος».

Για να αποφευχθεί η υπερβολική σκέψη, η ίδια προτείνει να αποσπάσουμε τον εαυτό μας με ένα αγαπημένο χόμπι ή κάποια άσκηση. Η εστίαση στην προσπάθεια να κάνουμε αυτές τις τελευταίες πέντε επαναλήψεις στο γυμναστήριο, το πλέξιμο, η ζωγραφική, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου χρειάζονται μεγάλη συγκέντρωση, επομένως διώχνουν τις άσκοπες και αυτοκαταστροφικές σκέψεις από το κεφάλι μας. 

jenny.gr

Ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα δεν είναι το μόνο που μπορεί να βοηθήσει στην υπερανάλυση. Η φροντίδα του εαυτού μας, το να είστε ευγενικοί μαζί του και η συνειδητότητα θα βοηθήσουν επίσης στο να βάλουμε την υπερβολική σκέψη στην άκρη. Μία ακόμα χρήσιμη συμβουλή από την ειδικό είναι ότι η συνείδηση είναι σχεδόν το αντίθετο της υπερανάλυσης. 

Άλλη μία χρήσιμη συμβουλή που μπορεί να μας βοηθήσει ιδιαίτερα είναι να γράφουμε τις σκέψεις μας. Όταν γράφουμε αυτό που μας απασχολεί και το βλέπουμε στο χαρτί, βγαίνει από το χάος του μυαλού μας και φαίνονται αμέσως πιο διαχειρίσιμο. Μόλις το κάνουμε αυτό, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι θα ασχοληθούμε με κάτι που θα στρέψει την προσοχή μας αλλού.

Ωστόσο, εάν πραγματικά βασανιζόμαστε από την υπερβολική σκέψη και δυσκολευόμαστε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, τότε ίσως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με έναν θεραπευτή που μπορεί να μας βοηθήσει με εργαλεία και τεχνικές για τη διαχείρισή της.

Δείτε ακόμη: Ο καλλιτέχνης που έσκαβε 10 χρόνια τη δική του σπηλιά

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.