Πόσες φορές, έχετε πιάσει τον εαυτό σας να προσπαθεί να ξεφύγει από μια κατάσταση που δεν του αρέσει, ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους; Όχι, αυτή δεν είναι η μόνη προβληματική συμπεριφορά που έχουμε αναπτύξει και θεωρούμε απολύτως φυσιολογική.
Η καθημερινότητα είναι γεμάτη τοξικότητα και όσο αρνούμαστε να δούμε την αλήθεια, τόσο περισσότερο θα ζούμε βυθισμένοι σε ένα νοσηρό περιβάλλον που μας παγιδεύει και δυσκολεύει την επικοινωνία με τους γύρω μας.
1. Καταπίεση συναισθημάτων και άρνηση
Όταν έχουμε άρνηση για πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, συνήθως ρίχνουμε τις ευθύνες στο παρελθόν μας και σε τραυματικές εμπειρίες που έχουμε ζήσει. Για παράδειγμα, ο φόβος του θανάτου. Η πανδημία μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ αποφεύγουμε θέματα γύρω από τις αρρώστιες, την ηλικία και το φυσικό επακόλουθο από το πέρασμα των χρόνων: τον θάνατο.
Μόνο όταν σταματήσουμε να καταπιέζουμε τους φόβους μας και περάσουμε από το στάδιο της άρνησης, θα αρχίσουμε να τις αποδεχόμαστε. Θα σταματήσουμε να ζούμε σαν να είμαστε «αιώνιοι» και θα έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό και τα συναισθήματά μας. Όποια κι αν είναι αυτά.
2. Εθισμένοι στον θυμό
Είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη συναισθήματα και μπορεί εύκολα να αποπροσανατολίσει από τη σωστή κατεύθυνση ένα άτομο που δεν μπορεί να το διαχειριστεί εύκολα. Ο θυμός δεν βοηθάει πραγματικά σε τίποτα και ενώ θεωρείται ένα είδος περιστασιακής εκτόνωσης, όταν παρατείνεται, δυσχεραίνει τις σχέσεις και φυσικά την επικοινωνία.
Εάν καταφέρουμε να ελέγξουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, θα έχουμε πετύχει μια σημαντική νίκη για τον εαυτό μας και για τους άλλους αφού θα έχουμε προσπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο στην μεταξύ μας επικοινωνία.
3. Αστεία με τα οποία δεν γελάει κανείς
Η αίσθηση του χιούμορ είναι μια εντελώς ξεχωριστή και προσωπική υπόθεση αλλά εάν κάνουμε αστεία που κάνουν τους άλλους να νιώσουν άβολα και μόνο γέλιο δεν προκαλούν, τότε καλύτερα να ξανασκεφτούμε τι πάει λάθος με το «πείραγμα» που προσπαθούμε να κάνουμε χωρίς καμία επιτυχία.
Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι ένας τρόπος να δημιουργήσουμε οικειότητα αλλά μπορεί να καταλήξει σε σοβαρή έλλειψη σεβασμού. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από τη γλώσσα του σώματος, τον τόνο της φωνής και την πρόθεση.
4. Η αγάπη που «γέννησε τη ζήλια»
Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες τοξικές συμπεριφορές που δεν θα έπρεπε να θεωρείται καθόλου φυσιολογική. Όταν αγαπάμε, δεν ζηλεύουμε παθολογικά. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τη ζήλια, προσπαθούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά του συντρόφου μας, κοιτάζοντας κρυφά το κινητό του και κατασκοπεύοντας κάθε του κίνηση.
Κάπως έτσι δημιουργούνται καυγάδες και περιττοί μελοδραματισμοί ενώ το μήνυμα που μεταφέρουμε στον απέναντί μας, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης.
5. Μετάθεση ευθυνών για τα δικά μας συναισθήματα
Το να κατηγορούμε τους άλλους για τον τρόπο που νιώθουμε, είναι αρκετά εγωιστικό και σίγουρα μεταθέτει τις ευθύνες στους άλλους, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο λυτρωτικά. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα δικά του συναισθήματα ανεξάρτητα από τις αιτίες που δημιουργούν τη συναισθηματική μας κατάσταση.
Κάπως έτσι γεννιούνται οι τάσεις εξάρτησης ανάμεσα σε εμάς και τον σύντροφό μας με αποτέλεσμα να μη θέτουμε ποτέ τα προσωπικά μας όρια που διασφαλίζουν μια επιτυχημένη σχέση.
Δείτε ακόμη:
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.