WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτή είναι η φράση που δεν πρέπει να ξαναπείς το 2022 -και ποτέ, γενικά


JTeam

30 Δεκεμβρίου 2021

Αυτή είναι η φράση που δεν πρέπει να ξαναπείς το 2022 -και ποτέ, γενικά
Unsplash
Θα βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις σου και θα αυξήσει την αξιοπιστία σου.

Μερικές φράσεις στο λεξιλόγιο μας μπορεί να είναι από καταστροφικές μέχρι τοξικές στην επικοινωνία μας με τους άλλους. Καθώς το 2021 φτάνει στο τέλος του, είναι πολύ πιθανό να έχεις αρχίσει να κάνεις έναν σύντομο απολογισμό με όλα όσα θα ήθελες να είναι διαφορετικά από πλευράς σου από τον επόμενο χρόνο.

Μεταξύ άλλων, αν αναρωτιέσαι ποιες φράσεις πρέπει να αφαιρέσεις από το λεξιλόγιό σου, οι ειδικοί επιμένουν σε μία. Οι συνήθειές σου μπορούν εύκολα να αλλάξουν όσο κι αν σου φαίνεται δύσκολο και μία από τις πρώτες αλλαγές που μπορείς να κάνεις, είναι να σταματήσεις επιτέλους να ξεκινάς μια συζήτηση, λέγοντας: «Χωρίς παρεξήγηση...» γιατί εξαρχής έχει αρνητικό πρόσημο.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ποτέ καλή πρόθεση όταν κάνεις μια τέτοια εισαγωγή γιατί ακόμη κι αν έχεις, χάνεται. Αν ισχύει πάντως το πρώτο, είναι πολύ πιο ειλικρινές να ξεκαθαρίσεις από την αρχή πως αυτό που πρόκειται να διατυπώσεις, μπορεί να ενοχλήσει τον άλλον. Ένας τέτοιος πρόλογος είναι η αρχή, όχι μόνο μίας αλλά συνήθως περισσότερων προσβλητικών προτάσεων, επισημαίνουν οι ψυχολόγοι.

Έτσι, συνήθως λες κάτι που τελικά όχι μόνο προσβάλλει τον άλλον αλλά δημιουργεί κι ένα τοξικό κλίμα στη μεταξύ σας σχέση, μαρτυρώντας έναν πολύ φτωχό τρόπο επικοινωνίας. Πρόκειται για δύο φαινομενικά «μαγικές» λέξεις που μπορούν να κάνουν πολύ πιο αντίξοη την επικοινωνία σου με τον απέναντι και αν πραγματικά δεν έχεις πρόθεση να προσβάλλεις τον άλλον, καλύτερα να την ξεχάσεις.

Η πιο αποτελεσμαιτκή λύση είναι να αναζητήσεις άλλον τρόπο επικοινωνίας γιατί ακόμη και στην περίπτωση που πραγματικά δεν θες να πληγώσεις τον άλλον, τον προϊδεάζεις αρνητικά για όσα θα πεις στη συνέχεια και αυτό είναι πολύ πιο επιβλαβές για τη σχέση σας.

Το προτιμότερο είναι να κάνεις μια ειλικρινή εισαγωγή από την αρχή χωρίς να κάνεις δηλώσεις που δεν ξέρεις πώς θα τις εκλάβει ο άλλος γιατί «χωρίς παρεξήγηση», μια τέτοια φράση σηκώνει παρεξήγηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.