WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς κάνεις φίλους μεγαλώνοντας; 3 βασικά tips για να χτίσεις σχέσεις με ουσία


JTeam

4 Φεβρουαρίου 2022

Πώς κάνεις φίλους μεγαλώνοντας; 3 βασικά tips για να χτίσεις σχέσεις με ουσία
pexels
Πώς πάνε τελευταία οι φιλίες σου;

«Θες να γίνουμε φίλοι;». Η πιο απλή ερώτηση στην παιδική μας ηλικία, έχτισε τις πιο αστείες και δυνατές φιλίες. Μεγαλώνοντας, τα πράγματα σοβάρεψαν αρκετά και ανακαλύψαμε πως οι φιλικές σχέσεις τελικά δεν είναι τόσο εύκολες, ειδικά στην προσέγγισή τους κατά την ενηλικίωση.

Ειδικά μες στην πανδημία, μάθαμε πως δίπλα μας κατάφεραν να μείνουν μόνο όσοι μας άντεξαν με τους φόβους και τις ανασφάλειές μας. Συμβαίνει σε όλους μας, όχι μόνο σε μια τέτοια εποχή, αλλά και καθώς μεγαλώνουμε: Ο φιλικός μας κύκλος όλο και μειώνεται. Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Μayo Clinic αποκάλυψε ότι το 61% των Αμερικανών, ή τρεις στους πέντε ενήλικες, ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά -μια αύξηση 7% από το 2018.

Οι ευθύνες, οι πολλές ώρες δουλειάς, οι μετακινήσεις σε άλλη πόλη ή χώρα, οι αλλαγές στα προσωπικά, η δημιουργία οικογένειας, αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης που νιώθουν όσοι έχουν πληγωθεί από φίλους στο παρελθόν, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που καταλήγουμε να έχουμε κοντά μας όλο και λιγότερους φίλους.

Αν ωστόσο έχεις ανάγκη να δημιουργήσεις νέες φιλίες ή να ενδυναμώσεις αυτές που άντεξαν στον χρόνο, οι ειδικοί σε παροτρύνουν να το δοκιμάσεις με τα τρία παρακάτω ψυχολογικά tips:

1. Αφιέρωσε τους 10' από τον χρόνο σου αλλά κάθε μέρα

Σημασία δεν έχει η διάρκεια του χρόνου αλλά η συνέπεια και η αφοσίωση που δείχνεις. Δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσεις βουνά ή να να αφιερώνεις καθημερινά αμέτρητες ώρες στους φίλους σου για να αποδείξεις τη θέση που έχουν στην καρδιά σου.

Ξέκλεψε 10' μες στη μέρα για να στείλεις ένα μήνυμα, να κάνεις μια γρήγορη κλήση ή απλά να προωθήσεις κάτι που διάβασες και τους σκέφτηκες. Οι ειδικοί καταλήγουν πως 10 λεπτά από τον χρόνο σου είναι αρκετά για να δείξεις ότι νοιάζεσαι πραγματικά.

2. Κάνε τον χρόνο ποιοτικό

Ο χρόνος που αφιερώνεις με τους φίλους σου πρέπει να είναι 100% ποιοτικός. Αν κάθεσαι μαζί τους αλλά είσαι μονίμως στο κινητό ή χαζεύεις, βυθισμένος σε όσα σε απασχολούν, τότε θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Άφησε την τεχνολογία μακριά σου και αφοσιώσου σε όσα θέλουν και θέλεις να κουβεντιάσετε.

3. Φρόντισε να παραμείνεις ειλικρινής

Αν έχεις γίνει ευάλωτος εξαιτίας των συνθηκών, δεν υπάρχει λόγος να το κρύβεις. Εξωτερίκευσε αυτά που νιώθεις και το πιο πιθανό είναι ότι θα αντιμετωπιστείς με ενσυναίσθηση από τους φίλους σου. Αν δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς ένα νέο πρόσωπο στη ζωή σου, μοιράσου το και ζήτα λίγο χρόνο μέχρι να νιώσεις ότι μπορείς να στηριχθείς επάνω του. Το πιο πιθανό είναι ότι ο δίπλα σου θα σε καταλάβει και ίσως γίνει εκείνος ο φίλος που πάντα ονειρευόσουν να έχεις κοντά σου και που θα σε κάνει να γελάς και να περνάς καλά μαζί του μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.