WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 καταστροφικές φράσεις που δεν πρέπει να ακούσεις ποτέ από τον σύντροφό σου


JTeam

4 Φεβρουαρίου 2022

10 καταστροφικές φράσεις που δεν πρέπει να ακούσεις ποτέ από τον σύντροφό σου
pexels
Οι 10 παρακάτω φράσεις, όχι μόνο είναι απαγορευτικές να τις ακούσεις από τον σύντροφό σου, αλλά καταδικάζουν τη σχέση σας και δείχνουν τον δρόμο προς τον χωρισμό.

Αν υπήρχε εγχειρίδιο της τέλειας σχέσης, τότε πολλά πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά από την πραγματικότητα των περισσότερων ζευγαριών. Είτε η σχέση σου μόλις ξεκίνησε, είτε κρατάει χρόνια, υπάρχουν κάποια λόγια που δεν πρέπει ποτέ να ανεχτείς να ακούσεις από τον σύντροφό σου.

Οι περισσότεροι ειδικοί καταλήγουν σε χαρακτηριστικά που «σώζουν» τις σχέσεις και τις κάνουν μακροχρόνιες. Αν ωστόσο έχεις παρατηρήσει κάποια από τις παρακάτω λεκτικές συμπεριφορές, καλύτερα να ξανασκεφτείς αν θες να είσαι μαζί του.

Το purewow συγκέντρωσε όλες τις απαγορευτικές φράσεις που δεν πρέπει να σου πει ποτέ ο άνθρωπος, με τον οποίο είσαι σε σχέση.

1. «Είσαι τρελή!»

Σύμφωνα με το Gottman Institute, αυτή είναι μία από τις πρώτες καταστροφικές φράσεις που αν ειπωθεί, καταδικάζει τη σχέση και της δίνει ημερομηνία λήξης. Με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι σε περιφρονεί και δεν σε υπολογίζει και αποκαλύπτει σίγουρα κακή επικοινωνία μεταξύ σας αφού ο ένας από τους δυο σας ασκεί έντονη κριτική.

2. «Τι πάει λάθος με σένα;»

Οι περισσότερες ερωτήσεις που έχουν αρνητικό πρόσημο, είθισται να αντανακλούν τις αδυναμίες του εαυτού μας. Αυτή είναι μάλλον μία ερώτηση που θέλει να κάνει ο ίδιος στον εαυτό του αλλά διστάζει κι έτσι την κάνει σε σένα. Αν θες να τον δικαιολογήσεις, να σου υπενθυμίσουμε ότι αυτό που μόλις σου είπε, είναι ένδειξη πως σκοπεύει να σε προσβάλλει αρκετά συχνά.

3. «Ποτέ δεν κάνεις...»

Όποια κι αν είναι η συνέχεια αυτής της φράσης, ξεκίνησε πολύ στραβά, σύμφωνα με τη σύμβουλο σχέσεων, Chanel Dokun. Η λέξη «ποτέ» είναι απαγορευτική μες στη σχέση καθώς δείχνει στον άλλον πως είναι ανεπαρκής και πως ποτέ δεν μπορεί να κάνει κάτι καλά.

4. «Σταμάτα να είσαι τόσο απαιτητική»

Μπορεί να ζητάς πολλά και καλό είναι γενικά στη ζωή σου να μην κάνεις εκπτώσεις. Αν ακούσεις την παραπάνω φράση, πρέπει να ξέρεις πως δίπλα σου έχεις ένα άτομο που μάλλον θέλει να σου ασκεί περισσότερο κριτική παρά να ακούει και να καταλαβαίνει τις ανάγκες σου.

5. «Είναι ό,τι πιο χαζό έχω ακούσει»

Αν σου πει κάτι τέτοιο, τότε πρέπει να ξέρει πως μόλις εκείνος σας είπε ό,τι πιο χαζό θα μπορούσε. Θέλει να σε υποτιμήσει μέσα από τη φράση και να δείξει ότι εκείνος διαθέτει μεγαλύτερο δείκτη ευφυίας αλλά άδικα.

6. «Ωρίμασε επιτέλους»

Μόλις ζήτησε από τον δικό του εαυτό να μεγαλώσει και να ωριμάσει και το λέει σε σένα για να το ακούσει εκείνος!

7. «Μάλλον γι' αυτό σε χώρισε ο πρώην σου»

Δεν έχει κανένα δικαίωμα να βγάλει πορίσματα που αφορούν παρελθοντικές σου σχέσεις. Αν πει κάτι τέτοιο, πρόκειται για ένα πολύ κακό σημάδι που θα φέρει σίγουρα τα πρώτα σύννεφα στη σχέση σας.

8. «Με συμπληρώνεις»

Ενώ θα μπορούσε να είναι μια υγιής φράση, οι ειδικοί έχουν άλλη γνώμη. Ακριβώς επειδή επικοινωνεί με λάθος τρόπο αυτό που ορίζεται ως αγάπη και αποκαλύπτει παράλληλα ένα είδος εξάρτησης, αρκετά προβληματικής.

9. «Δεν σε αντέχω»

Μια άκρως περιττή και ανούσια φράση όταν ξέρει πως ο δρόμος είναι ανοιχτός αν δεν σε αντέχει άλλο. Προσπαθεί να σε πληγώσει αλλά θέλει να σε κρατάει δέσμια μέσα σε μια κατάσταση που γίνεται σταδιακά νοσηρή. Σύμφωνα με τον Dr. John Gottman: «Αυτή η φράση προβλέπει το διαζύγιο και όταν επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους λεκτικές επιθέσεις, γινόμαστε πραγματικά κακοί με τον σύντροφό μας».

10. «Πάντα τέτοια ήσουν»

Το ερώτημα εδώ, είναι πως αν ήσουν πράγματι, τότε γιατί σε επέλεξε; Η δεύτερη απαγορευτική λέξη μες στη σχέση, σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά το «ποτέ», είναι το «πάντα» καθώς ποιος μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια; Ειδικά, όταν πρόκειται για μια τέτοια σχέση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.