WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

People pleasers: Οι 5 φράσεις που πρέπει να θυμάσαι, αν θέλεις να ευχαριστείς συνέχεια τους πάντες


Κλέλια Φατούρου

22 Φεβρουαρίου 2022

People pleasers: Οι 5 φράσεις που πρέπει να θυμάσαι, αν θέλεις να ευχαριστείς συνέχεια τους πάντες
Pexels/Gary Barnes
Οι φράσεις που γίνονται μία καλή υπενθύμιση όταν θες να σταματήσεις να ευχαριστείς τους πάντες

Το σύνδρομο του people pleaser είναι αρκετά σύνηθες και είναι πολύ πιθανό να το έχεις κι εσύ. Είναι αυτή η μόνιμη τάση που έχει κάποιος να είναι καλός με όλους, να μην κακοκαρδίζει κανένα και να είναι πάντα διαθέσιμος. Σύμφωνα με τη Δρ. Jenn Anders, αν και αυτές οι συνήθειες δεν αλλάζουν γιατί τις ακολουθούμε από την παιδική μας ηλικία, οδηγούν συνήθως σε προβλήματα.

«Αυτό το προσωπείο καλοσύνης και ευγένειας είναι ένας μηχανισμός άμυνας που μαθαίνουμε από νωρίς στη ζωή μας και στο τέλος μας πληγώνει, γιατί δεν είμαστε αληθινοί με τον ίδιο μας τον εαυτό. Συνειδητά ή μη, αυτές οι συμπεριφορές διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο», εξηγεί η ειδικός.

Όταν λοιπόν έρχεται η στιγμή που κουραζόμαστε και δεν θέλουμε να ευχαριστούμε τους πάντες, ξέρουμε ότι δεν θα αλλάξουμε μαγικά. Χρειάζεται όμως να θυμόμαστε τις 5 φράσεις που μας βοηθούν να είμαστε περισσότερο πιστοί στον εαυτό μας, κι ας κακοκαρδίσουμε εκείνους που μας έχουν συνηθίσει αλλιώς.

«Δεν χρωστάς εξηγήσεις σε κανένα, όταν βάζεις τα όριά σου»

Τα όρια πολλές φορές, σε κάνουν να φαίνεσαι κακός ή σνομπ. Εσύ όμως ξέρεις ότι το κάνεις γιατί δεν γίνεται να είσαι πάντα αρεστός και γιατί ξέρεις πότε νιώθεις να σε καταπατούν.

«Δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλες»

Είναι ένα κλισέ που επαναλαμβάνουμε συνέχεια, αλλά στην πραγματικότητα δεν μας αρέσει. Θέλουμε να μας αγαπούν όλοι ακόμα και αν κάνουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν ή μας κάνουν να υποφέρουμε.

«Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά»

Είναι δύσκολο να το αντιληφθείς αλλά όταν κάποιος σου επιτίθεται, δεν το κάνει επειδή πραγματικά φταις. Η συνεχής επικριτικότητα είναι απλώς ο τρόπος που βλέπει τον δικό του εαυτό και κάνει προβολή σε εσένα.

«Θα είσαι καλύτερος με τους άλλους αν φροντίσεις τον εαυτό σου»

Άλλο ένα κλισέ γεμάτο αλήθεια. Αν δεν έχεις μπόλικη ενέργεια, αν δεν φροντίσεις τον εαυτό σου, εάν δεν σέβεσαι τις ανάγκες του και αν δεν μείνεις μακριά από την τοξικότητα, πώς θα καλλιεργήσεις την ενσυναίσθηση με τους γύρω σου;

«Δεν είναι δουλειά σου να φτιάξεις τους ανθρώπους»

Όταν βλέπουμε ανθρώπους να υποφέρουν ή να παραπονιούνται συνέχεια για τις λάθος αποφάσεις τους, θέλουμε να τους καθοδηγήσουμε και να τους δούμε αν ευτυχούν (αν είμαστε people pleasers). Δεν είναι σίγουρα δική μας δουλειά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.