WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε μια εξαρτητική σχέση


JTeam

1 Μαρτίου 2022

4 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε μια εξαρτητική σχέση
pexels
Τι είναι η εξαρτητική σχέση, από πού πηγάζει και πώς μπορείς να την εντοπίσεις; Μια ειδική θεραπεύτρια εξηγεί τα πάντα για τον όρο στο Stylist.

Συνήθως, στην αρχή της σχέσης δεν το αντιλαμβάνεται κανείς από τους δυο. Όλη αυτή η προβληματική μετάβαση που κάνει τον έναν σύντροφο να εξαρτάται από τον άλλον (συνήθως και τον πιο χειριστικό), γίνεται αργά και εγκλωβίζει το άτομο μέσα σε μια εθιστική κατάσταση που το κάνει να αισθάνεται όλο και πιο αμήχανα.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια απόσταση που όλο μεγαλώνει και καταλήγει σε αγεφύρωτο χάσμα και διαρκείς εντάσεις. Αν υποψιάζεσαι ότι ανήκεις κι εσύ σε μια τέτοια σχέση, καλύτερα να δώσεις προσοχή στα παρακάτω σημάδια, όπως τα περιγράφει η θεραπεύτρια και συγγραφέας, Lucy Fry.

Έχεις χάσει τον εαυτό σου

Το πρώτο σημάδι που φανερώνει ότι έχεις αρχίσει να εξαρτάσαι σε επικίνδυνο βαθμό από τον σύντροφό σου, είναι ότι δεν αναγνωρίζεις πια τον εαυτό σου. Σίγουρα ο ένας επηρεάζει τον άλλον μέχρι έναν βαθμό αλλά αν παρατηρείς ότι έχουν αλλοιωθεί πολλά στοιχεία της προσωπικότητάς σου, τότε καλύτερα να δώσεις παραπάνω σημασία σε αυτό που σου συμβαίνει.

Αν αποφεύγεις να βγεις έξω με φίλους και βάζεις σχεδόν πάντα πίσω τις δικές σου ανάγκες για να μην απογοητεύσεις τον φίλο σου και για να νιώθει μόνο εκείνος καλά, τότε μάλλον έχεις ξεχάσει τι είναι σημαντικό για σένα και αυτό μόνο σε απομονώνει από τον πραγματικό σου εαυτό.

Έχεις προσαρμόσει τα ενδιαφέροντά σου με εκείνα του συντρόφου σου

Αν πλέον έχεις χάσει τα δικά σου ενδιαφέροντα και προσπαθείς να υιοθετήσεις εκείνα του φίλου σου, τότε είναι λογικό να νιώθεις ότι αρχίζεις να ασφυκτιείς σε ένα περιβάλλον που δεν σου ταιριάζει και πολύ. Όσοι κόβουν μαχαίρι τα χόμπι και τις ασχολίες τους για να κάνουν τα πάντα με τον σύντροφό τους, αρχίζουν να εξαρτώνται επικίνδυνα από εκείνον και την καθημερινότητά του, χτίζοντας μια νοσηρή κατάσταση.

Δεν εμπιστεύεσαι πια τον εαυτό σου

Αυτό σημαίνει ότι θες τη βοήθεια του σε κάθε σου απόφαση και αυτό μόνο εξαντλητικό μπορεί να είναι. Δεν μπορείς να πάρεις μόνη σου καμία πρωτοβουλία και αν δεν έχεις το ok από εκείνον, δεν προχωράς σε τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι δεν σέβεσαι πια τον εαυτό σου και τις ανάγκες του και δεν αποφασίζεις τίποτα αν δεν πάρεις πρώτα έγκριση από εκείνον.

Έχεις συχνές εκρήξεις θυμού

Συσσωρεύεις αρνητικά συναισθήματα και θυμό αλλά προτιμάς να μη το δείχνεις και να χαμογελάς ή να μένεις σιωπηλή και ήσυχη. Είναι σημαντικό όμως να μην προσπαθήσεις να αλλάξεις για να ταιριάζεις σε όλα με τον σύντροφό σου. Αρκεί να αποδεχτείς όλα όσα νιώθεις χωρίς να τα καταπνίγεις και ίσως μαζί, (ή χωριστά), καταφέρετε να βρείτε μια σωτήρια λύση απεξάρτησης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.