WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 καταστροφικές συνήθειες που δεν μπορούμε να αποβάλλουμε, σύμφωνα με τους επιστήμονες


JTeam

19 Μαρτίου 2022

5 καταστροφικές συνήθειες που δεν μπορούμε να αποβάλλουμε, σύμφωνα με τους επιστήμονες
pexels
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλές από τις συνήθειες που έχουμε και μας καταστρέφουν, μπορούμε δύσκολα να τις αποφύγουμε γιατί οφείλονται στη φύση μας

Αν έπρεπε να σκεφτείς μια καταστροφική σου συνήθεια, ποια θα ήταν αυτή; Εμάς, η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό, είναι η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά που δημιουργεί ένα συναισθηματικό και ψυχικό χάος. Οι επιστημονικές εξηγήσεις σχετικά με το γιατί υιοθετούμε τέτοιες συμπεριφορές, είναι πολλές.

Οι 5 συνήθειες που μας βλάπτουν κι έχουμε υιοθετήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας, σύμφωνα με την επιστήμη, είναι:

Η τάση για βία και επιθετικότητα

Είτε στα βιβλία, είτε στις ταινίες, είτε στο internet και την πραγματικότητα, η βία είναι παντού γύρω μας και κυριαρχεί. Σύμφωνα με έρευνα, η βία δεν έχει να κάνει μόνο με αρνητικά συναισθήματα, όπως τον θυμό. Για την ακρίβεια, ο εγκέφαλός μας παράγει επιθετικές συμπεριφορές όπως είναι η βία με τον ίδιο τρόπο που κωδικοποιεί την ανταμοιβή. Αυτό σημαίνει ότι είναι στη φύση μας να ξεκινάμε διαμάχες.

Κατάχρηση ουσιών

Αλκοόλ, κάπνισμα, ναρκωτικές ουσίες. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πιο κοινούς τρόπους μιας αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Από τη φύση μας είναι δύσκολο μάλιστα να θέσουμε όρια και να μην ενδώσουμε στους παραπάνω πειρασμούς και κάπου εκεί ξεκινά από που ορίζεται ως εθισμός.

Τοξικές σχέσεις

Είτε πρόκειται για φίλο, είτε για ένα οικογενειακό πρόσωπο, είτε για τη σχέση μας, τα όρια είναι λεπτά μεταξύ μιας υγιούς και μιας τοξικής κατάστασης. Η άρνηση να παραδεχτούμε αυτό που συμβαίνει είναι η αρχή μιας τοξικής σχέσης που λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας και μας κάνει να μην αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε παγιδευμένοι σε ένα καταστροφικό περιβάλλον.

Υπερβολικό και συσσωρευμένο άγχος

Είναι γνωστό ότι επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία ενώ θεωρείται από τις πιο ύπουλες καταστροφικές συμπεριφορές που αναπτύσσουμε καθώς δεν είναι ορατή. Όταν οι ορμόνες του στρες ανεβαίνουν σε υψηλά επίπεδα, θέτουν σε κίνδυνο τον οργανισμό μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε με αποτέλεσμα να απειλούμαστε από χρόνιο στρες που είναι συχνά υπαίτιο για την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων και υψηλής πίεσης του αίματος.

Έλλειψη ύπνου

Η αλήθεια είναι ότι πέφτουμε συχνά σε αυτή την παγίδα εξαιτίας των πολλών πραγμάτων που έχουμε να κάνουμε μες στην καθημερινότητα αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να λειτουργήσει καταστροφικά για την υγεία μας, επηρεάζοντας σημαντικά την ικανότητα συγκέντρωσης, λήψης αποφάσεων και μνήμης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.