WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς ο τόνος της φωνής σας, μπορεί να σας κάνει αντιπαθείς στους άλλους


JTeam

17 Μαρτίου 2022

Πώς ο τόνος της φωνής σας, μπορεί να σας κάνει αντιπαθείς στους άλλους
Νομίζετε πως δεν σας συμπαθούν όσο θα θέλατε; Ίσως φταίει ο τρόπος που μιλάτε

Μερικές φορές, δεν έχει σημασία τι λέμε, αλλά ο τρόπος που το λέμε. Ο τόνος της φωνής μας, συγκεκριμένα, επηρεάζει σημαντικά το πώς θα αντιληφθούν οι άλλοι τα λόγια μας. Δεν είναι κάτι καινούργιο, το γνωρίζουμε κι από την προσωπική μας εμπειρία – πάντα αντιδρούμε διαφορετικά όταν μας μιλούν με ευγένεια και σεβασμό. Αυτό που δεν γνωρίζαμε, είναι πως η χροιά μας έχει τη δύναμη να μας κάνει εξαιρετικά αντιπαθείς.

Συχνά μιλάμε σαρκαστικά και, αν το κάνουμε σωστά, έχουμε τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τους συνομιλητές μας. Από την άλλη, το πιθανότερο είναι να γίνεται λάθος, να προσβάλλουμε και να φαινόμαστε αγενείς ή θυμωμένοι.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να ελέγχουμε τον τόνο και τα λόγια μας, ώστε να περνάμε σωστά το μήνυμα που θέλουμε. Ο τόνος της φωνής μας αποτελεί το 38% της επικοινωνίας, είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε τις απόψεις μας, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Όταν αυτός γίνεται σαρκαστικός, βγάζει προς τα έξω την αντιπαθητική πλευρά μας.

Παρακάτω, θα δούμε 3 βήματα για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Σκεφτόμαστε τι θέλουμε να πούμε και πώς θα το κάνουμε

Είναι δύσκολο να καμουφλάρουμε τον τόνο της φωνής μας. Τα λόγια μας, ωστόσο, είναι η εύκολη οδός. Έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε προσεκτικά τις προτάσεις μας, και να γίνουμε κατανοητοί χωρίς να προσβάλλουμε.

Μαθαίνουμε να μας ακούμε

Όταν μιλάμε, καλό είναι να προσέχουμε πώς ακουγόμαστε. Για παράδειγμα, αν είμαστε θυμωμένοι και στην ερώτηση «τι έχεις;», απαντάμε «τίποτα», φαίνεται ότι δεν είμαστε ειλικρινείς. Αν αυτό θέλουμε να πετύχουμε, τότε είμαστε εντάξει. Αν όχι, μπορούμε να το καλύψουμε με τη γλώσσα του σώματος.

Κάνουμε εξάσκηση

Αν αισθανόμαστε άβολα, μπορούμε να προβάρουμε τις συζητήσεις στο μυαλό μας. Δεν εννοούμε να κάνουμε φανταστικούς διαλόγους, προβλέποντας τις απαντήσεις που θα πάρουμε, όμως μπορούμε να εξασκηθούμε στο να μιλάμε με πιο θετικό τόνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.