WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι γονείς που κάνουν αυτά τα 3 πράγματα, μεγαλώνουν παιδιά με υψηλό EQ


JTeam

20 Μαρτίου 2022

Οι γονείς που κάνουν αυτά τα 3 πράγματα, μεγαλώνουν παιδιά με υψηλό EQ
In Pursuit of Happyness
Το σημαντικό είναι να δείξουμε στα παιδιά μας ότι τα σεβόμαστε, τα ακούμε και τα καταλαβαίνουμε

Ποιος γονιός δε θέλει να μεγαλώσει παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη; Παιδιά με ενσυναίσθηση και κοινωνική ωριμότητα, που θα μπορέσουν να πορευτούν δυναμικά στη ζωή.

Η ψυχολόγος Roni Cohen-Sandler εξήγησε στο CNBC πως υπάρχει τρόπος να τα βοηθήσουμε, ξεκινώντας από πολύ μικρή ηλικία και το κλειδί είναι απλό, αλλά απαραίτητο: η επιβεβαίωση. Είναι απαραίτητο να παρέχουμε στα παιδιά μας την επιβεβαίωση που χρειάζονται, να τους εξηγούμε πως τα συναισθήματά τους έχουν σημασία, πως όλες οι φάσεις τους είναι φυσιολογικές. Αυτό δε σημαίνει πως θα τους δίνουμε συγχαρητήρια ό,τι κι αν κάνουν, αλλά θα τους δείξουμε πως τα ακούμε, τα σεβόμαστε, τα καταλαβαίνουμε και τα αποδεχόμαστε.

Παρακάτω, η Cohen-Sandler τονίζει 3 πράγματα που κάνουν οι γονείς, οι οποίοι το καταφέρνουν αυτό και δίνουν στα παιδιά τους τα σωστά μαθήματα.

Σωματική επαφή

Όταν το παιδί μας δεν είναι καλά, η αγκαλιά θα επηρεάσει αμέσως την ψυχολογία του. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική επαφή δρα σχεδόν θεραπευτικά, καθώς ρίχνει την πίεσή του και το κάνει να αισθάνεται ασφαλές.

Αν ωστόσο δυσανασχετεί, όταν έρχεται η ώρα για αγκαλιές, καλό είναι να το παρηγορούμε με λόγια.

Η ποιότητα είναι σημαντικότερη από την ποσότητα

Είναι σημαντικό να δείξουμε στα παιδιά μας πως είναι προτιμότερο να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις, παρά πολλούς γνωστούς. Παρότι τα περισσότερα πιστεύουν ότι αν είναι δημοφιλή, ειδικά στο σχολείο, θα αισθάνονται λιγότερο μόνα, η δημοτικότητα πολλές φορές είναι ασταθής και δύσκολο να διατηρηθεί. Οι πολλοί θα φύγουν στην πρώτη αναποδιά, ενώ θα μείνουν οι λίγοι και σημαντικοί.

Δίνουμε ελπίδα

Αν τα παιδιά μας ζορίζονται τώρα, είναι σημαντικό να τους δείξουμε πως οι κακές φάσεις της ζωής δεν κρατούν για πάντα. Όλα θα πάνε καλά στο τέλος – πρέπει απλώς να κάνουμε υπομονή. Όλα θέλουν τον χρόνο τους και χρειάζεται να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις, μέχρι να καλυτερέψουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.