WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Hermettes: Οι γυναίκες που γίνονται ερημίτες για να απελευθερωθούν από τη σύγχρονη ζωή


JTeam

30 Μαΐου 2022

Hermettes: Οι γυναίκες που γίνονται ερημίτες για να απελευθερωθούν από τη σύγχρονη ζωή
Unsplash
Zουν στη μοναξιά ή σε έναν μικρό κοινωνικό κύκλο

Η Risa Mickenberg φοράει την αέρινη λινή ρόμπα της και απολαμβάνει τη μοναξιά της «σπηλιάς» της όπως την αποκαλεί η οποία έχει άρωμα σανταλόξυλου. Υπολογιστές και τηλέφωνα δεν φαίνονται πουθενά στον χώρο. Ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι το βουητό του καλοριφέρ. Πολλά ξύλινα κομμάτια σε σχήμα τηλεφώνου διακοσμούν το τραπέζι. Χαϊδεύοντας το ξύλινο πληκτρολόγιο, η Mickenberg δηλώνει ευχαριστημένη: «Κανείς δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω αυτού του τηλεφώνου καθώς λαμβάνει μηδενικό σήμα», λέει. «Αισθάνομαι απελευθερωμένη όταν είμαι ολομόναχη».

Ως creative director σε μια μεγάλη διαφημιστική εταιρεία για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η Mickenberg βαρέθηκε τις τρελές ώρες σε ένα εταιρικό περιβάλλον και έφυγε για να γίνει «hermette» μετά το πρώτο της ταξίδι στο Μέιν το 1999.

Το «Hermette» προέρχεται από το "hermit", δηλαδή "ερημίτης", ως η θηλυκή εκδοχή του, και σύμφωνα με τον Robert Rodriguez, συγγραφέα του The Book of Hermits (2021), ερημίτες είναι εκείνοι που ζουν στη μοναξιά ή σε έναν μικρό κοινωνικό κύκλο. «Η κοινωνία έχει πολλές παρεξηγήσεις απέναντι στους ερημίτες», υποστηρίζει ο Rodriguez. «Οι άνθρωποι τους βλέπουν ως εγωκεντρικούς, αντικοινωνικούς, εχθρικούς, κυνικούς, φοβισμένους για τους ανθρώπους και μη συνεργάσιμους».

Όταν η Mickenberg εγκατέλειψε τη διαφήμιση, δεν ήταν συνηθισμένο να ζεις ως ερημίτης και ο Rodriguez βεβαιώνει ότι στον δυτικό κόσμο, οι ερημίτες εξακολουθούν να είναι σπάνιοι. Η Mickenberg λέει ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο για τις γυναίκες να επιλέξουν αυτόν τον τρόπο ζωής. «Ο άνδρας ερημίτης υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς εδώ και πολλά χρόνια», λέει η Mickenberg. «Αλλά το θηλυκό ενός ερημίτη - αυτό που αποκαλώ Hermette - είναι ένας τρόπος ζωής που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένα νέο γυναικείο ιδανικό».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα ,οι γυναίκες θα πρέπει να αναλαμβάνουν περισσότερα ρίσκα για να φτάσουν στην δική τους απόλυτη ευτυχία χωρίς να στηρίζονται σε άλλους κάτι που προϋποθέτει να μείνουν μόνες είτε για συγκεκριμένο διάστημα, είτε για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η κοινότητα των γυναικών ερημιτών της Νέας Υόρκης μετράει ήδη περισσότερα από 30 μέλη από όλο τον κόσμο, ενώ επιλέγουν να συναντηθούν μόνο για να ενισχύσουν την πεποίθησή τους ότι θέλουν να μείνουν εντελώς μόνες. «Απολαμβάνουμε τη συντροφιά εκείνων που δεν απολαμβάνουν τη συντροφιά άλλων ανθρώπων εκτός κοινότητας» περιγράφει η Mickenberg, τονίζοντας πως το να είσαι ερημίτης στην πόλη και όχι στην έρημο ή γενικότερη στη φύση, είναι πολύ πιο απολαυστικό καθώς προσφέρει τη δυνατότητα της μοναξιάς, σε ένα μέρος που δεν μπορείς να είσαι ποτέ ολοκληρωτικά μόνος.

Από την άλλη η Penny Arcade, θεατρική συγγραφέας και σύγχρονη "hermette", επισημαίνει τα οικονομικά οφέλη της μοναχικότητας. «Ο τρόπος ζωής μας μπορεί να είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός χωρίς να είναι ακριβός. Το οικονομικό σύστημα που ακολουθούμε, πρέπει να είναι σχεδιασμένο για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Ουσιαστικά ανταμείβουμε την ατομικότητα μας. Δεν στοχεύει να σε παγιδεύσει με νομικές, οικονομικές και κοινωνικές υποχρεώσεις, ούτε στην επιδίωξη του κέρδους και του ανταγωνισμού». Κάθε μέλος των Hermettes έχει την επιλογή να συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους, πέραν της κοινότητας, όμως οι περισσότεροι αποφεύγουν τις πολλές κοινωνικές συναναστροφές καθώς κάτι τέτοιο τους αποσπά ενέργεια από την κατάκτηση της ύψιστης μοναξιάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.