WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 σημάδια που δείχνουν ότι κάνεις gaslighting στον εαυτό σου


JTeam

30 Μαΐου 2022

3 σημάδια που δείχνουν ότι κάνεις gaslighting στον εαυτό σου
Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο, Dr Julie Smith, δεν αποκλείεται να κάνουμε οι ίδιοι gaslighting στον εαυτό μας αν έχουμε αναπτύξει μια κακοποιητική σχέση μαζί του

Το Gaslighting είναι μια μορφή κακοποίησης κατά την οποία κάποιος- ο σύντροφός σας, το αφεντικό σας, ο «καλύτερος» φίλος σας - χρησιμοποιεί τεχνικές χειραγώγησης και αντιπερισπασμούς για να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να σας κάνει να αμφισβητήσετε τη δική σας πραγματικότητα. Δεν είναι εύκολο να το αναγνωρίσετε, αλλά είναι απίστευτα επιζήμιο.

Ο όρος προέρχεται από μία θεατρική παράσταση και την επακόλουθη ταινία του 1944, «Gaslight», στην οποία ένας σύζυγος προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του ότι είναι τρελή. Μια μέθοδος που χρησιμοποιεί είναι η εξασθένιση του φωτός στο σπίτι, χαμηλώνοντας τις λάμπες αερίου και επιμένοντας ότι είναι ακόμα το ίδιο φωτεινά με πριν.

To gaslighting είναι μία από τις πιο επικίνδυνες συμπεριφορές συναισθηματικής κακοποίησης και χειραγώγησης, με έναν άνθρωπο να προσπαθεί να ακυρώσει την πραγματικότητα ενός άλλου, οδηγώντας τον στο να αμφισβητεί ό,τι έχει βιώσει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη όταν γίνεται από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο, Dr Julie Smith, δεν αποκλείεται να κάνουμε οι ίδιοι gaslighting στον εαυτό μας αν έχουμε αναπτύξει μια κακοποιητική σχέση μαζί του. Ενώ έχουμε συνηθίσει να κατηγορούμε τους άλλους, είναι πολύ πιθανό να κάνουμε μόνοι μας κακό σε εμάς, ειδικά αν έχουμε μάθει να κατηγορούμε τον εαυτό μας για τα πάντα.

Τα σημάδια, που το μαρτυρούν σύμφωνα με την ψυχολόγο, είναι ότι αρχικά τείνουμε να δικαιολογούμε τα λάθη των άλλων αλλά όχι τα δικά μας γιατί πιστεύουμε ότι ένα λάθος μπορεί να πει πολλά για το ποιοι πραγματικά είμαστε. Tο επόμενο σημάδι είναι ότι δεν εμπιστευόμαστε ποτέ την κρίση μας. Αντίθετα, η γνώμη των άλλων είναι πολύτιμη και την ακολουθούμε σχεδόν τυφλά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αμφισβητούμε μονίμως τον εαυτό μας και να στρεφόμαστε πάντα στους άλλους για τις κινήσεις και τις αποφάσεις μας.

Το τρίτο και κυριότερο σημάδι είναι ότι αγνοούμε τα συναισθήματά μας. Η Dr Smith υποστηρίζει ότι το κάνουμε αυτό όταν είμαστε υπερευαίσθητοι ή κατακλυζόμαστε από αυτά που νιώθουμε με αποτέλεσμα μερικά να τα προσπερνάμε χωρίς να τους δίνουμε τον χώρο που τους αξίζει.

Το video έχει γίνει viral και μέσα από τα σχόλια, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι να καταλάβουμε όλοι αν το gaslighting που βιώνουμε κάποιες φορές, προέρχεται από εμάς ή από τους άλλους. Μόνο έτσι θα μάθουμε να μας φερόμαστε ευγενικά και να αποδεχόμαστε κάθε μας συναίσθημα, δείχνοντας φυσικά τον δρόμο και στα πρόσωπα που είναι στη ζωή μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.