Μήπως δεν τα πας καλά με την κριτική; Τότε ίσως έχεις ευαισθησία στην απόρριψη
JTeam
24 Ιουλίου 2022
Κεφάλαιο: απόρριψη. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι σε κανέναν δεν αρέσει να τον απορρίπτουν, ούτε φυσικά να του ασκούν κριτική. Δεν έχει σημασία αν προέρχεται από σχέση, φίλο, οικογένεια. Θεωρητικά, έχει τις ίδιες επιπτώσεις. Ωστόσο, κάποιοι από εμάς το παίρνουμε λίγο πιο κατάκαρδα και αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.
Όποιον τομέα κι αν αφορά, η απόρριψη είναι επίπονη και δύσκολα διαχειρίσιμη υπόθεση και μπορεί να αντιδράς πιο έντονα σε αυτή, ακριβώς επειδή έχεις ευαισθησία σε αυτή. Η «ευαισθησία στην απόρριψη» σε κάνει να θες να είσαι μονίμως σε επιφυλακή ενώ σε ωθεί να παρερμηνεύεις συχνά και εύκολα τις αληθινές προθέσεις των ανθρώπων που έχεις γύρω σου.
Τα άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD), είναι πιο επιρρεπή σε αυτή αλλά όλοι μπορεί κάποτε να εκδηλώσουμε μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματά της, τα οποία περιγράφει εξαιρετικά η ψυχοθεραπεύτρια του Priory, Dee Johnson.
Part 3 of the Rejection sensitivity series!
There is a lot to consider when exploring why I react the way I do to criticism (or, why I always see criticism everywhere). But here are a few behaviours I've noticed in myself and how it affects me daily. pic.twitter.com/6G5g1p9Pyq— Pina✨ADHD Alien Comic (@ADHD_Alien) May 6, 2020
Τα κυριότερα σημάδια της ευαισθησίας στην απόρριψη
Σύμφωνα με τη Johnson, τα κυριότερα συμπτώματα είναι πως το άτομο αντιδρά με θυμό και ταράζεται εύκολα με την απόρριψη, εκδηλώνοντας επιθετική συμπεριφορά. Νιώθει εύκολα ντροπή και αμηχανία από τα σχόλια ενώ έχει χαμηλή αυτοαξία και γενικευμένο άγχος.
rejection sensitive dysphoria infographic that’s extremely helpful n #real pic.twitter.com/tAUKQmqGsR
— 🧚🏽 (@notcishet) September 6, 2021
Επίσης, σύμφωνα με την ειδικό, τα άτομα με ευαισθησία στην απόρριψη, τείνουν να αποξενώνονται, να έχουν υπερβολικές αντιδράσεις και να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές. Ζουν με τον φόβο της αποτυχίας και νιώθουν ότι απογοητεύουν συνέχεια τους άλλους ενώ χρησιμοποιούν διάφορους μηχανισμούς άμυνας για να προστατευτούν.
Βγάζουν προς τα έξω όλες τους τις ανασφάλειες και μπορούν να γίνουν εύκολα αυτοκαταστροφικοί. Μάλιστα, βιώνουν την απόρριψη σαν σωματικό πόνο, έχοντας συχνές εκρήξεις θυμού, οργής και άλλων αρνητικών συναισθημάτων. Το σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε το άτομο που αντιμετωπίζει αυτή την ευαισθησία και να το κάνουμε να μας εμπιστευτεί χωρίς να πιστεύει ότι είμαστε κι εμείς συνεργοί στην απόρριψη, από την οποία νιώθει να απειλείται σε υπερβολικό βαθμό.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.