WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η συνήθεια που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας για να γίνουν πετυχημένα


JTeam

10 Αυγούστου 2022

Η συνήθεια που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας για να γίνουν πετυχημένα
pexels
Διδάξτε στα παιδιά σας να μην κουράζονται όσο εσείς

Παραδεχτείτε το! Αυτή τη στιγμή που διαβάζετε το άρθρο, νιώθετε όσο κουρασμένοι κι εμείς και αν είστε γονείς, τότε ψάχνετε σίγουρα τρόπους για να μάθετε στα παιδιά σας πώς να είναι πετυχημένα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Maryland εξέτασαν 8.300 παιδιά ηλικίας 9- 10 χρονών, εστιάζοντας στην ποιότητα του ύπνου που κάνουν κάθε βράδυ και στο πώς αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη και τις ικανότητές τους με τα χρόνια.

Τα συμπεράσματα της έρευνας επικεντρώνονται γύρω από μία βασική αναγκαιότητα: Διδάξτε τα παιδιά σας να μην κουράζονται όσο εσείς στη ζωή τους.

Μπορεί να σας φαίνεται αρκετά θεωρητικό αλλά αν επιτευχθεί, τότε μπορεί να γίνουν πετυχημένοι ενήλικες, απολαμβάνοντας μια πιο ποιοτική ζωή. Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που δεν έκαναν καλό ύπνο, δηλαδή ξεκουράζονταν λιγότερο από 9 ώρες κάθε βράδυ, παρουσίαζαν πιο μειωμένες ικανότητες συγκέντρωσης, μνήμης και προσοχής σε σχέση με τα παιδιά που είχαν έναν πιο ποιοτικό ύπνο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Child & Adolescent Health, κάνει λόγο για «μακροπρόθεσμη βλάβη» από τη στιγμή που ένα παιδί πρέπει να συμπληρώνει 9-12 ώρες ύπνου καθημερινά. O ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τα παιδιά και ειδικά για τα μωρά είναι απαραίτητος, τόσο για την σωματική και ψυχική τους ευεξία όσο και για την πνευματική τους υγεία.

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά στην καθημερινή τους προσπάθεια να ανακαλύψουν τον κόσμο, δέχονται πολλές αισθητήριες πληροφορίες, τις οποίες για να τις αφομοιώσουν θα πρέπει να ξεκουράζονται και να κοιμούνται νωρίς. Οι παιδίατροι τονίζουν τη σημασία της ώρας που τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι οι αυξητικές ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του παιδιού εκκρίνονται στη διάρκεια τις νύχτας.

Ο ύπνος βοηθά τα παιδιά όχι μόνο στην ανάπτυξη τους αλλά η έλλειψη ύπνου επηρεάζει και τη συμπεριφορά τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που δεν ξεκουράζονται και δεν κοιμούνται νωρίς, τείνουν να έχουν ένταση την επόμενη μέρα, να είναι πιο κακοδιάθετα και να έχουν εκνευρισμό.

Οι παιδίατροι προτείνουν να κοιμούνται: τα νεογέννητα 15 -16 ώρες τη μέρα, τα μωρά από τον 1- 12 μήνα θα πρέπει να κοιμούνται 14- 15 ώρες, τα παιδιά από 1 έτους έως 3 ετών θα πρέπει να κοιμούνται από 12-14 ώρες, τα παιδιά 3 ετών μέχρι 6 ετών χρειάζονται 10-12 ώρες ξεκούραση, τα παιδιά από 7-12 ετών πρέπει να κοιμούνται 10-11 ώρες. Μεγαλώνοντας, στην εφηβεία τα παιδιά πρέπει να ξεκουράζονται 8-9 ώρες.

Πως μπορείτε να εφαρμόσετε ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου;

Προετοιμάστε το περιβάλλον από νωρίς το απόγευμα, βοηθήστε το παιδί σας να μαζέψει τα παιχνίδια του ώστε να μην υπάρχουν πολλά ερεθίσματα μέσα στο δωμάτιο, γιατί ένα ακατάστατο περιβάλλον προκαλεί ένταση.

• Κάντε το ένα ζεστό μπάνιο να χαλαρώσει.

• Συμφωνείστε πως θα διαβάσετε παραμυθία και μετά θα φύγετε από το δωμάτιο του.

• Εξηγήστε του πως είναι η ώρα να ηρεμήσει γιατί είχε μια όμορφη, περιπετειώδη μέρα και τώρα ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.