WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κανόνας Mayday: Τι είναι και πώς τον χρησιμοποιούν τα άτομα με υψηλό EQ


JTeam

10 Οκτωβρίου 2022

Κανόνας Mayday: Τι είναι και πώς τον χρησιμοποιούν τα άτομα με υψηλό EQ
pexels
Είναι πολύ πιο απλός στην εφαρμογή από ό,τι νομίζεις

H συναισθηματική μας νοημοσύνη (EQ) είναι πολύ πιο ισχυρή, σύμφωνα με τους ειδικούς, από το IQ και μπορεί να γίνει φανερή από τη γλώσσα του σώματός μας, μέχρι τις λέξεις που επιλέγουμε. Τα στοιχεία είναι εκεί και το μόνο που χρειάζεται, είναι να τα παρατηρήσει κανείς.

Ένα άτομο με υψηλό EQ χρησιμοποιεί τις κατάλληλες λέξεις για να πείσει το ακροατήριο του και ο κανόνας Mayday είναι η αρχή όλων. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι έχει να κάνει με τη «βοήθεια» που χρειάζεται κάποιος σε μια έκτακτη ανάγκη. Ο κανόνας όμως έχει πολύ διαφορετική σημασία και σημαίνει ότι τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη ξέρουν καλά πώς να πείθουν τους γύρω τους, όχι τόσο με επιχειρήματα, όσο μέσα από έναν απλό και αποτελεσματικό λόγο.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να εφαρμόσεις κι εσύ τον κανόνα για να γίνεις πιο πειστικός στη δουλειά και τις σχέσεις σου. Ο πρώτος τρόπος σε καλεί να «δεις» μέσα από τα μάτια των άλλων, κατανοώντας τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις ενώ ο δεύτερος (και πιο εύκολος) τρόπος είναι να γνωρίζεις πώς θα θέσεις κάτι (ή όχι) προκειμένου να προκαλέσεις συναισθηματικές αντιδράσεις, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει καθόλου ο χρόνος γι' αυτό.

Η χρήση ή η αποφυγή συγκεκριμένων λέξεων είναι ο πιο εύκολος δρόμος καθώς αυτό δείχνει ότι έχεις αναπτύξει τη συναισθηματική σου νοημοσύνη σε τέτοιο βαθμό που μπορείς να εμπνεύσεις και τους άλλους. «Ευχαριστώ για την κατανόηση», «Συγγνώμη, μπορείς να μου πεις κι άλλα;».

Αυτές είναι δύο φράσεις για παράδειγμα, που δείχνουν σεβασμό και εκφράζουν ευγνωμοσύνη απέναντι στους άλλους, έχοντας τεράστια δύναμη πίσω από το περιεχόμενό τους. Προκαλούν θετικές αντιδράσεις και αποφέρουν το αποτέλεσμα, στο οποίο στοχεύεις, επιτυγχάνοντας παράλληλα κάθε στόχο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.